Μέταλλο που Εξαφάνισε τους Δεινόσαυρους Κάνει το Ίδιο για τον Καρκίνο

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Μία εκπληκτική ανακάλυψη έρχεται στο φως, αφού επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα υλικό που βρίσκεται στον αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους, μπορεί να κάνει το ίδιο και σε καρκινικά κύτταρα.

Το Iridium, ένα μέταλλο που συνδέεται με τον αστεροειδή που έληξε την εποχή της Κρητιδικής Εποχής και σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία, εξαφάνισε τους δεινόσαυρους, μπορεί να δράσει σαν βόμβα, εισερχόμενο στον πυρήνα ενός καρκινικού κυττάρου.

Το Iridium είναι ένα βαρύ μέταλλο, το πιο πυκνό από οποιοδήποτε στοιχείο, που αποτελεί μόνο ένα μικρό συστατικό των αστεροειδών, αλλά βρίσκεται και σε ένα μικρότερο μέρος του φλοιού της Γης. Αυτό το στρώμα ιριδίου βρίσκεται διάσπαρτο σε όλη την υδρόγειο ήδη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια και προέρχεται από διάφορους αστεροειδείς αλλά, κυρίως από εκείνον που πιστεύεται ότι συνέβαλε στην εξαφάνιση των δεινόσαυρων.

Κάτω από μία ειδική έκθεση στο φως, προκαλεί τα κοντινά μόρια οξυγόνου να αντιδράσουν, σκοτώνοντας το καρκινικό κύτταρο. 

Με πάρα πολύ απλά λόγια, αυτά υποστηρίζει ο καθηγητής Peter Sadler του Πανεπιστημίου Warwick και έχει δείξει στην Angewandte Chemie International Edition ότι, δηλαδή, ένα συγκρότημα ιριδίου εκτελεί τον παραγωγικό ρόλο του οξειδωτή ιδιαίτερα καλά.

Αυτό που το σύμπλεγμα iridium δεν κάνει μόνο του είναι να ταξιδέψει εκεί που χρειάζεται. Ωστόσο, ο Sadler έχει μια λύση σε σε συνδυασμό με την φωτοεαισθησία και την λευκωματίνη, μία πρωτεΐνη αίματος η οποία όχι μόνο προσελκύεται από τα καρκινικά κύτταρα αλλά διεισδύει στον πυρήνα τους οπότε μπορεί να φέρει ένα ωφέλιμο φορτίο ιριδίου.

Το αν μπορεί να μετατραπεί σε έναν βιώσιμο μηχανισμό για την καταπολέμηση του καρκίνου σε ζωντανούς οργανισμούς παραμένει προς συζήτηση, αλλά είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί ότι θα ήταν η καλύτερη θεραπεία κατά του καρκίνου.

Προς το παρόν, όλα είναι υπό έρευνα.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

diadrastika / Image by Родион Журавлёв from Pixabay