Το Μυστηριώδες Νησί που «Εμφανίζεται και Εξαφανίζεται» Χωρίς Ιχνος

[04/02/2019 - 10:48]

Το Μυστηριώδες Νησί που «Εμφανίζεται και Εξαφανίζεται» Χωρίς Ιχνος

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ένας από τους πιο δημοφιλείς θρύλους λέει πώς εμφανίζεται ένα όγδοο νησί ανάμεσα στα Κανάρια Νησιά και εξαφανίζεται κοντά στο El Hierro, το οποίο μπορεί να το δει κανείς στη τόσο από την Τενερίφη, όσο και από τα νησιά La Palma, El Hierro και La Gomera.

Αυτό το νησί, το οποίο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα, υπήρξε ένα από τα μεγάλα μυστήρια της ναυσιπλοΐας, δεδομένου των αμέτρητων μαρτυριών που σχετίζονται με αυτό, ενώ έχουν υπάρξει επίσημες αποστολές για να το εντοπίσουν και έχει γίνει πόλος έλξης και πολιτικών εξουσιών που θέλουν να το κατοχυρώσουν στην κυριαρχία τους. 

Αναφερόμαστε στο αόρατο και μυστηριώδες νησί του San Borondón.

Η προέλευση αυτού του νησιού που χρονολογείται από μια θαλάσσια αποστολή η οποία πραγματοποιήθηκε το 516 μ.Χ. από τον Ιρλανδό μοναχό Brendan, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε έναν από τους πιο διάσημους θρύλους του Κέλτικου πολιτισμού.

Σύμφωνα με αυτή την ιστορία, ο μοναχός έπλευσε τον Ατλαντικό μαζί με άλλους 17 σε ένα εύθραυστο πλοίο ώσπου μια μέρα είδαν ένα νησί γεμάτο δέντρα και άλλη βλάστηση. Κατά την άφιξή τους, αποφάσισαν να το γιορτάσουν στο νησί, όταν τη συγκεκριμένη στιγμή, το έδαφος άρχισε να τρέμει.

Το νησί, το οποίο φαινόταν να έχει μια δική του ζωή, άρχισε να κινείται. Ο θρύλος αναφέρει ότι, αντί για νησάκι, οι μοναχοί βρίσκονταν στο πίσω μέρος ενός γιγαντιαίου θαλάσσιου πλάσματος. Μετά από περιπέτειες και κινδύνους, ο Brendan κατάφερε να επιστρέψει στην Ιρλανδία. Αργότερα, ορισμένοι συγγραφείς επιβεβαίωσαν το ταξίδι.

Πολλές αποστολές έγιναν από τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, από τον δέκατο πέμπτο αιώνα, για να βρουν αυτό το μυθικό νησί και να το χαρτογραφήσουν.

Το 1479, η Ισπανία και η Πορτογαλία κατέληξαν σε διπλωματική συμφωνία στη Συνθήκη του Alcazovas-Toledo, όπου και οι δύο δυνάμεις χώριζαν τα εδάφη του Ατλαντικού Ωκεανού. Στην επιχείρηση αυτή αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά, η κυριαρχία των Καναρίων Νήσων από το στέμμα της Καστίλλης. Στην εν λόγω αναγνώριση συμπεριλήφθηκε το San Borondón.

Ο Leonardo Torriani, ένας μηχανικός στην υπηρεσία του Φιλίππου Β ‘ήρθε για να περιγράψει το μέγεθος και τη θέση του στο τέλος του δέκατου έκτου αιώνα, με βάση τις ιστορίες των ναυτικών. Αυτό το νησί θα πρέπει να βρισκόταν δυτικά του αρχιπελάγους, 550 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της κατεύθυνσης El Hierro, και 220 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά της Λα Πάλμα, Λα Γκομέρα και El Hierro.

Μία από τις πιο διάσημες θεάσεις έγινε από τον φωτογράφο Manuel Rodríguez Quintero το 1957, από το Las Martelas στο Llanos, και παρατηρήθηκε επίσης από πολλούς κατοίκους του Los Llanos και του Tazacorte. Η εικόνα δημοσιεύθηκε στο ABC σε ένα άρθρο με τίτλο «Το περιπλανώμενο νησί του San Borondón φωτογραφίζεται για πρώτη φορά».

Το Μυστηριώδες Νησί που «Εμφανίζεται και Εξαφανίζεται» Χωρίς Ιχνος

Ωστόσο, το μυστηριώδες νησί, δεν είναι καταχωρημένο σε κανέναν τρέχοντα χάρτη ούτε σε οποιαδήποτε δορυφορική φωτογραφία. 

Αν και υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες, η επιστήμη εμφανίζεται να πιστεύει ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία απλή «μίξη» των πιο δυτικών νησιών, ειδικά της La Palma. Δηλαδή μία οφθαλμαπάτη.

Η διαφορά στη θερμοκρασία μεταξύ των στρωμάτων του αέρα προκαλεί την ανάκλαση του προσπίπτοντος φωτός, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση σε όσους το βλέπουν, να διακρίνουν ένα απομακρυσμένο τοπίο, το οποίο δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Ωστόσο, το San Borondon παραμένει μια σταθερή παρουσία στην λαογραφία και τους θρύλους των γύρω νησιών και αρκετές αποστολές αναζητούν ακόμα το χαμένο νησί San Borondón.

Παρακολουθήστε και το σχετικό βίντεο:

Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

El misterio de la Isla de San Borondón ¿Lugar atrapado en otra DIMENSIÓN?

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ