Η Πυραμίδα του Ταϋγέτου και στο Κέντρο του Κόσμου
Καλλιτεχνική απεικόνιση. Image by sattva from depositphotos

Η Πυραμίδα του Ταΰγετου και το Κέντρο του Κόσμου
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Έχω διαβάσει τόσα πολλά για την Πυραμίδα του Ταΰγετου που την παρουσιάζουν ως το Κέντρο του Κόσμου. Κάποια είναι πραγματικά και υπερβολικά, ενώ μερικά είναι αληθινά και θεωρητικά. Σκέφτηκα, λοιπόν, να τα συνοψίσω σε μια δική μου προοπτική και προσέγγιση, περισσότερο με λογοτεχνική διάθεση και πολύ λιγότερο με κυριολεκτικό λόγο.

Στη συνέχεια θα εξερευνήσουμε τα μυστήρια και τα μυστικά της πυραμίδας του Ταΰγετου ως το Κέντρο του Κόσμου.

Το Κέντρο του κόσμου σε μια προϊστορική δομή

Στην καρδιά της μαγευτικής χερσονήσου της Πελοποννήσου βρίσκεται ένα ξεχασμένο θαύμα, γνωστό ως Πυραμίδα του Ταΰγετου.

Αυτή η προϊστορική δομή, κρυμμένη για αιώνες κάτω από στρώματα γης και χρόνου, αναδύθηκε πρόσφατα στο προσκήνιο, γοητεύοντας αρχαιολόγους και ιστορικούς.

Η αποκάλυψη των μυστικών του έχει ρίξει φως σε ένα αρχαίο μαντείο, τις ακτίνες του ήλιου που φωτίζουν τα βάθη του, έναν μυστικιστικό φάρο και ακόμη και μια σύνδεση με τις απέραντες περιοχές του γαλαξία μας.

Διαβάστε επίσης: Πυραμίδα του Ταΰγετου. Τεχνητό ή Φυσικό Θαύμα;

Κατέχει το κλειδί για την κατανόηση

Η πυραμίδα του Ταΰγετου, που πιστεύεται ότι χρονολογείται πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια, ένας φυσικός σχηματισμός, λέγεται ότι κατέχει το κλειδί για την κατανόηση των μυστικιστικών πεποιθήσεων και τελετουργιών των προγόνων μας.

Όρθια στο κέντρο του κόσμου, όπως το αναφέρουν αρκετοί συγγραφείς, αυτή η αινιγματική δομή έχει γοητεύσει τους αρχαίους Έλληνες αλλά και τους σύγχρονους ερευνητές. Λέγεται ότι η πυραμίδα αξιοποιήθηκε για να χρησιμεύσει ως πύλη μεταξύ του γήινου βασιλείου και του θείου.

Ένα αρχαίο μαντείο

Ακούγεται ότι μία φανταστική ομάδα ανασκαφών έκανε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη μέσα στους κρυφούς θαλάμους της πυραμίδας: ένα αρχαίο μαντείο. Αυτό το μαντείο, που πιστεύεται ότι συμβουλεύονταν οι αρχαίοι για καθοδήγηση, έχει διατηρηθεί εξαιρετικά καλά.

Οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με ζωντανές απεικονίσεις ξεχασμένων τελετουργιών και οι επιγραφές υπαινίσσονται προφητικά μηνύματα που καθοδηγούν τους πολιτισμούς για χιλιετίες.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει αυτή την πυραμίδα, ωστόσο, είναι το παιχνίδι του ηλιακού φωτός στα βάθη της. Κατά το θερινό ηλιοστάσιο, καθώς ο ήλιος φτάνει στο ζενίθ του, οι ακτίνες του διαπερνούν ένα μικρό άνοιγμα στην κορυφή της πυραμίδας, ρίχνοντας μια μαγευτική δέσμη φωτός που λαμπυρίζει στον θάλαμο του μαντείου και διαχέει το φως του εξωτερικά.

Αυτή η ουράνια σύνδεση με τον ήλιο ήταν αναμφίβολα μια ζωτική πτυχή της πνευματικής σημασίας της πυραμίδας.

Διαβάστε επίσης: Τι Ήξερε και τι Εντόπισε ο Λιαντίνης στον Ταΰγετο

Λειτουργούσε και ως φάρος

Ο μύθος λέει ότι η πυραμίδα του Ταΰγετου λειτουργούσε και ως φάρος, οδηγώντας τους ναυτικούς κατά μήκος της κοντινής ακτής. Οι αρχαίοι ναυτικοί θα βασίζονταν στο χαρακτηριστικό σχήμα της πυραμίδας ως βοήθημα ναυσιπλοΐας, διασφαλίζοντας την ασφαλή διέλευση από ύπουλα νερά.

Μόνο που οι ναύτες του συγκεκριμένου μύθου δεν ήταν ναυτικοί της θάλασσας, αλλά του διαστήματος. Και τα νερά, δεν ήταν της θάλασσας, αλλά παφλασμοί από βαρυτικά κύματα που προκαλούσαν κυματισμούς της καμπυλότητας του χωροχρονικού συνεχούς.

Ο μοναδικός φυσικός σχεδιασμός της, που μοιάζει με κλιμακωτή πυραμίδα, την έκανε ορατή από πολύ μακριά και προσέλκυε τους διαστρικούς ναυτικούς, σαν φάρος τη νύχτα.

Καθώς οι ερευνητές εμβαθύνουν στα μυστήρια που περιβάλλουν την πυραμίδα του Ταΰγετου, σκόνταψαν σε μια εκπληκτική αποκάλυψη. Φανταστικές μελέτες προτείνουν μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της ευθυγράμμισης της πυραμίδας και ορισμένων αστεριών του Γαλαξία.

Η ύπαρξη μιας αρχαίας αστρονομικής σύνδεσης

Φαίνεται ότι ο προσανατολισμός της δομής αντικατοπτρίζει το ουράνιο μοτίβο του γαλαξία, οδηγώντας τους ερευνητές να υποθέσουν για την ύπαρξη μιας αρχαίας αστρονομικής σύνδεσης.

Θα μπορούσε η Πυραμίδα του Ταΰγετου να χρησίμευε ως ουράνιο παρατηρητήριο, επιτρέποντας στους προγόνους μας να χαρτογραφήσουν τις κινήσεις των αστεριών και των πλανητών;

Η δυνατότητα αυτής της σύνδεσης με τις απέραντες περιοχές του γαλαξία μας δημιουργεί μια αίσθηση θαυμασμού και δέους, υπενθυμίζοντάς μας τη βαθιά γνώση και ευφυΐα που κατείχαν οι προϊστορικοί πολιτισμοί.

Διαβάστε επίσης: Η Μυστηριώδης Επιγραφή στον Ταΰγετο και η πιθανή μετάφρασή της

Αιχμαλωτίζει τη φαντασία

Καθώς οι έρευνες συνεχίζονται, η πυραμίδα του Ταΰγετου συνεχίζει να αιχμαλωτίζει τη φαντασία τόσο των μελετητών και ερευνητών όσο και των καθημερινών ενθουσιωδών που λατρεύουν τέτοιου είδους μυστήρια.

Είναι μια απόδειξη της εφευρετικότητας και των πνευματικών πεποιθήσεων των αρχαίων προγόνων μας, υπενθυμίζοντας μας τα απέραντα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας που περιμένουν ακόμα να ανακαλυφθούν.

Το κρυμμένο μαντείο της πυραμίδας, οι ακτίνες του ήλιου που φωτίζουν τα βάθη της, ο μυστηριώδης φάρος και η πιθανή σύνδεση με τον γαλαξία συμβάλλουν στη γοητεία αυτής της εξαιρετικής τοποθεσίας.

Η πυραμίδα του Ταΰγετου στέκεται ως απόδειξη της ανθεκτικότητας της ανθρώπινης περιέργειας και ερμηνείας μέσω εικασιών και πεποιθήσεων, υπενθυμίζοντάς μας ότι ακόμη και στη σύγχρονη εποχή μας, εξακολουθούν να υπάρχουν αρχαία θαύματα που περιμένουν να αποκαλυφθούν.

Καθώς αποκαλύπτουμε τα μυστικά αυτής της μυστικιστικής δομής, αποκτούμε μια βαθύτερη κατανόηση της κοινής μας ιστορίας και της βαθιάς σοφίας όσων ήρθαν πριν από εμάς.

diadrastika / Image by sattva from depositphotos.com