Το 2022 ένα εκπληκτικό φαινόμενο στον ουρανό θα συνέβαινε

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Όπως αναφέρουν οι Times, ήδη από το 2022, όλοι οι άνθρωποι θα είμαστε σε θέση παρατηρήσουμε ένα καταπληκτικό φαινόμενο που σχετίζεται με τη γέννηση ενός αστεριού. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν πως αυτό μπορεί να αλλάξει πολλά στο μέλλον της ανθρωπότητας.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια πιθανή σύγκρουση που ήδη αμφισβητήθηκε: δύο αστέρια πεθαίνουν, οπότε ένα μεγάλο μέρος του φωτός και της ενέργειας που θα απελευθερωθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια κόκκινη σουπερνόβα που θα φτάσει να παρατηρηθεί σχεδόν άμεσα και στην Γη.

Πριν από μερικά χρόνια, ο καθηγητής αστρονομίας του Κολλεγίου Calvin, ο Larry Molnar και η ομάδα του άρχισαν να αναλύουν ένα ζευγάρι στενά συνδεδεμένα αστέρια – γνωστά ως KIC 9832227 – που βρίσκονται μόλις 1.800 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Κύκνου. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ενίσχυσαν τις δικές τους παρατηρήσεις με αρχειακά δεδομένα από το 1999, καθώς και δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ 2007 και 2013.

Τελικά, ο καθηγητής αστρονομίας του Κολλεγίου Calvin Larry Molnar έκανε μια τολμηρή ανακοίνωση το 2017: Τα αστέρια έχουν ήδη μπλέξει σε έναν περίπλοκο χορό που αναπόφευκτα θα τελειώσει με τη συγχώνευσή τους και την επακόλουθη έκρηξη το 2022. Αυτή είναι η πρώτη στο είδος της πρόβλεψη για μια “κόκκινη νόβα”. Το γεγονός ορατό με γυμνό μάτι έγινε γρήγορα πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο, γοητεύοντας τόσο τους λάτρεις της αστρονομίας όσο και τους αστρονόμους.

Αλλά σε μια νέα μελέτη, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Quentin Socia, έναν μεταπτυχιακό φοιτητή στο κρατικό πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, δημοσίευσε μια εργασία στο Astrophysical Journal Letters που επαναξιολογεί την προβλεπόμενη συγχώνευση του Molnar, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν θα συμβεί. Και ο Μόλναρ φαίνεται να συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση:

«Η καλή επιστήμη κάνει ελεγχόμενες προβλέψεις», είπε ο Μόλναρ σε δελτίο τύπου. «Υπήρξαν μερικές άλλες εφημερίδες που προσπάθησαν να σπρώξουν το σχέδιό μας, και μπορέσαμε να απαντήσουμε — κριτικές που απλά δεν πετούν. Αλλά αυτό πετάει, και νομίζω ότι έχουν ένα καλό σημείο. Αυτό δείχνει πώς η επιστήμη μπορεί να αυτοδιορθώνεται».

Φυσικά, είναι καλό που η επιστήμη μπορεί να αυτοδιορθώνεται, επίσης είναι καλό να περιμένουμε μέχρι το 2022. Μπορεί κάποια νεότερη μελέτη να επιβεβαιώσει την αρχική εκτίμηση, ή η ίδια η πραγματικότητα να διαψεύσει και τους δύο επιστήμονες, με κάποιο δικό της τρόπο. Μπορούμε, όμως, να φανταστούμε πως θα είναι, εάν τελικά συμβεί:

Θα είναι το πρώτο φαινόμενο που ακόμη και οι ερασιτέχνες θα μπορούν να παρακολουθήσουν, ενώ οι αστρονόμοι θα πιθανολογούν ότι το φως της λάμψης από την σύγκρουση θα είναι τόσο δυνατό που θα διαρκέσει μερικές μέρες και θα διακρίνεται εύκολα στον νυχτερινό ουρανό.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Σύμφωνα, όμως, με ορισμένους μελετητές, μια αρχαία προφητεία που προέρχεται από τους ινδιάνους Χόπι και αναφέρεται στην επιστροφή των Kachinas, θα έρθει για να “κουμπώσει” πάνω σε αυτή την εκπληκτική θέαση, η οποία μέχρι στιγμής αμφισβητείται.

Θα νιώσετε ένα τόπο κατοικίας στους ουρανούς, στη γη, που θα πέσει με ένα μεγάλο βρυχηθμό. Θα μοιάζει με ένα αστέρι … Οι αυτόχθονες λαοί θα επιστρέφουν στο δρόμο τους προετοιμασίας για τις τελευταίες ώρες… τις τελευταίες μέρες … τις τελευταίες εποχές“.

Βάση των πεποιθήσεων των ινδιάνων Χόπι αυτό το φαινόμενο θα σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κύκλου ζωής. Άραγε, θα μπορούσε αυτή η εκδοχή να έχει κάποια υπόσταση, αν τελικά, παρά τις δεύτερες εκτιμήσεις των επιστημόνων, επικρατήσουν οι πρώτες; Ποιος ξέρει; Δεν μένει παρά να περιμένουμε μέχρι τότε.

diadrastika / Image by TiBag93 from Pixabay