Εντόπισαν Θαμμένη Πόλη 7480 στρεμμάτων στο Tiwanaku και ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Με τα νέα δεδομένα που ελήφθησαν με τη βοήθεια τεχνολογίας, αποτελούμενα από κάμερες ακριβείας που έκαναν φωτογραφίες από τον αέρα, υπέρυθρες ακτίνες και δορυφόρους που χαρτογράφησαν την περιοχή, βρέθηκε μια Προ-Ισπανική ακρόπολη έξω από την αρχαιολογική περίμετρο.

Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μια προ-Inca θαμμένη πόλη με ένα υπόγειο χώρο, πιθανότατα πόλη και δύο πλατφόρμες με αποδιδόμενο πυραμιδοειδές σχήμα.

Οι Βολιβιανοί ειδικοί επιστήμονες βρήκαν αυτό που φαίνεται να αποτελεί μια μεγαλόπρεπη θαμμένη πόλη αποτελούμενη από συγκροτήματα κατοικιών και δημόσιων κτιρίων, σε 748 εκτάρια υπογείως, έξω από την περίμετρο του τελετουργικού κέντρου Tiwanaku, πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Κάθε εκτάριο ισούται με 10.000 τετραγωνικά μέτρα, δηλαδή 10 στρέμματα, οπότε η συνολική επιφάνεια φαίνεται να είναι περίπου 7480 στρέμματα!

Εκτιμάται ότι μια περιοχή τέτοιας έκτασης, θα χρειαζόταν τουλάχιστον 50 χρόνια ανασκαφών, ανέφερε το Υπουργείο Πολιτισμού της Βολιβίας, ενώ διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μια υπόγεια πλατεία με μέχρι δύο πλατφόρμες που θεωρείται πυραμίδα, λέει μια έκθεση από το εν λόγω υπουργείο.

Διαβάστε επίσης: Κι αν ο Ίκαρος δημιούργησε τους Ίνκας; Ο ινδιάνικος μύθος του Inkari

Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των έργων συντήρησης του Tiwanaku που πραγματοποιούνται στην περιοχή με τη συνεργασία της Ιαπωνίας και της UNESCO.

“Οι έρευνες ανασκαφής θα πραγματοποιηθούν στη νοτιοδυτική και βόρεια περιοχή, με στόχο την επιβεβαίωση ή όχι των δεδομένων που αποκτήθηκαν”, δήλωσε ο Julio Condori, γενικός διευθυντής του Κέντρου Αρχαιολογικών Ερευνών του Tiwanaku (Centro de Investigaciones Arqueológicas de Tiwanaku – CIAT).

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Το κέντρο του Tiwanaku, το οποίο απέχει 71 χλμ. από την πόλη της Λα Παζ και έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στεγάζει τους Ναούς της Kalasasaya και του Puma Pumku, της Puerta del Sol, της Πυραμίδας Akapana και εκατοντάδων μονόλιθων.

Ο πολιτισμός Tiwanaku, υποστηρίζεται ότι εμφανίστηκε στις ακτές της Περουβιανής-Βολιβιανής λίμνης Τιτικάκα το 1.580 π.Χ. και εξαφανίστηκε από το 1200 μ.Χ. ενώ θεωρείται ότι φιλοξένησε έναν από τους παλαιότερους πολιτισμούς της Νότιας Αμερικής

Για τα ευρήματα αυτά, υπεύθυνα είναι ειδικά προγράμματα που διαθέτουν εξοπλισμό τηλεανίχνευσης για αεροσκάφη και δορυφόρους που έχουν καταγράψει την επιφάνεια και μια σειρά από κάμερες ικανές να “βλέπουν” κάτω από τη γη,

Εφόσον τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν και πρακτικά από την σκαπάνη των αρχαιολόγων, τότε θα τους αναγκάσει να ξανασκεφτούν την αντίληψη ότι το Tiwanaku ήταν απλά μόνο ένα τελετουργικό κέντρο, ενώ θα μπορούσαν να παραδεχτούν ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη ανακάλυψη που έγινε ποτέ στην Νότια Αμερική, όπως φαίνεται και στο αποτέλεσμα του διαμορφωμένου χάρτη κάτω:

Εντόπισαν Υπόγεια Πόλη 7480 στρεμμάτων στο Tiwanaku και ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα

πηγές: unesco.org, efe.com, paginasiete.bo

diadrastika