Πόση έκταση γης χρειάζεται για να εφοδιαστεί όλος ο κόσμος με ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ο σημερινός ενεργειακός εφοδιασμός βασίζεται κυρίως σε πηγές ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα. Εξαιτίας αυτής της τακτικής μειώνονται οι πόροι, ενώ μια παγκόσμια συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας έχει σαν αποτέλεσμα, ανάμεσα σε άλλα, την αύξηση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Ο πλανήτης υποφέρει πολύ περισσότερο από τέτοιους τρόπους διαχείρισης προκειμένου να έρχεται ο ηλεκτρισμός σε κάθε σπίτι, οργανισμό, εταιρία, εργοστάσιο κλπ. Φυσικά, δεν είναι μόνο οι πηγές ενέργειας για τον ηλεκτρισμό, που φέρνουν τον πλανήτη σε δύσκολη θέση, ωστόσο, φαίνεται πως για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει λύση, σύμφωνα με μία μελέτη.

Το 2009, η συνολική παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε σε 20.279.640 GWh. Ο ήλιος δημιουργεί περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώθηκε και αξιοποιήθηκε, σε μία μόνο ώρα.

Μία εναλλακτική λύση θα ήταν η συλλογή αυτής της ενέργειας, η μετατροπή της σε χρήσιμη ηλεκτρική ενέργεια με ηλιακούς συλλέκτες και η προώθησή της σε όλο τον κόσμο.

Αλλά… πόσος χώρος, πόση επιφάνεια, πόση εδαφική έκταση θα χρειαζόταν ώστε να να καλυφθεί με ηλιακούς συλλέκτες προκειμένου να συγκεντρωθεί αρκετή ενέργεια για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια ζήτηση; Στην πραγματικότητα, δεν είναι τόσο όσο θα σκέφτεστε.

Σύμφωνα με μία μελέτη με την συμμετοχή πολλών επιστημόνων και ειδικών, όπως του Δρ. Franz Trieb της German Aerospace Centre (DLR) στην Στουτγάρδη, αλλά και των Δρ Wolfgang Durner, του καθηγητή και Δρ Otto Richter καθώς και των κ.κ. Klaus Treichel και Bo Normark της ABB, το πρόβλημα διακρίνεται να έχει την λύση του.

Αν όλα αυτά ισχύουν, τότε μόνο για ολόκληρο τον πλανήτη θα χρειαζόταν θεωρητικά ένα εμβαδόν έκτασης ίσο με 254 Χ 254 χλμ, δηλαδή ένα πολύ μικρό τετράγωνο κομμάτι γης στην Βόρεια Αφρική, συγκριτικά με την έκταση της αφρικανικής ηπείρου!

Γιατί η έρευνα-μελέτη αυτή μένει στα χαρτιά και δεν εφαρμόζεται;

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

diadrastika / Image by Christo Ras from Pixabay