Καλλιτεχνική απεικόνιση από Stefan Keller στο Pixabay

Μέντιουμ Ανακάλυψε αρχαία πόλη με μία μαγική ράβδο

Κάποια πράγματα, μοιάζουν βγαλμένα μέσα από όμορφες ιστορίες μυστηρίου γραμμένες από μία την πένα ενός ταλαντούχου συγγραφέα. Μόνο που δεν είναι πάντα έτσι καθώς η πραγματικότητα κάνει τα “θαύματά της.-d-

Τον Μάρτιο του 1931, όχι μακριά από τη Ρώμη, δύο ώρες περίπου σιδηροδρομικώς, είχε λάβει χώρα ένα τόσο καταπληκτικό φαινόμενο, όμοιο του οποίου δεν είχε καταγραφεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Επρόκειτο για τα επιτυχημένα πειράματα μιας νεαρής μέντιουμ, η οποία χρησιμοποιούσε μια μαγική ράβδο. Με τη χρήση τέτοιων ράβδων, άλλωστε, είχε κατορθωθεί στο παρελθόν να βρεθούν πηγές ύδατος, πετρελαιοφόρες πηγές, κοιτάσματα μεταλλείων και χρυσού.

Διαβάστε επίσης: Το μέντιουμ που «ταξίδεψε» στον Άρη και τη Σελήνη και περιέγραψε τα όντα και όσα είδε

Εν τούτοις, δε φανταζόταν κανείς ότι μέσω των κτυπημάτων μιας μαγικής ράβδου, θα ήταν δυνατόν να φανερωθεί μια ολόκληρη αρχαία πόλη στους έκπληκτους αρχαιολόγους. Κι όμως, αυτό συνέβη για πρώτη φορά μόλις εξήντα χιλιόμετρα μακριά από τη Ρώμη.

Το μέντιουμ, με το όνομα του οποίου συνδεόταν το γεγονός αυτό, ήταν η 24χρονη Maria Mattaloni, η οποία εντελώς κατά τύχη είχε την έμπνευση να επιδοθεί στην ανεύρεση αρχαιολογικών τόπων. Κοντά στην πόλη Leprignano είχαν έρθει στο φως πάσης φύσεως αρχαία αγγεία και αμφορείς κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας του εδάφους με τη χρήση γεωργικών μηχανών. Τα αρχαία αυτά αντικείμενα, δυστυχώς, τα υφάρπαξαν οι γεωργοί που τα εντόπισαν.

Δεν άργησε, όμως, να εμφανιστεί στο Leprignano μια επιτροπή αρχαιολόγων, με σκοπό να προβεί σε ανασκαφές, οι οποίες, όλως περιέργως, απέβησαν άκαρπες. Είχαν ανακαλύψει μόνο μερικά ασήμαντα ευρήματα, όπως ορειχάλκινα νομίσματα και υπολείμματα οστών.

Οι αρχαιολόγοι είχαν εκπλαγεί από το αδιάφορο αποτέλεσμα των ανασκαφών τους, καθώς περίμεναν να βρουν τα ερείπια της άλλοτε ακμάζουσας πόλης των Ετρούσκων, την αρχαία Capena. Η πόλη αυτή, σύμφωνα με τις πληροφορίες των Λατίνων ιστορικών, έπρεπε να βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το Leprignano.

Οι αρχαιολόγοι, απογοητευμένοι, είχαν αποφασίσει να σταματήσουν τις ανασκαφές, οπότε αιφνιδίως επήλθε μια απρόσμενη μεταστροφή της κατάστασης. Στον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας παρουσιάστηκε ξαφνικά μια νεαρή κοπέλα, μια απλοϊκή χωρική, η οποία επέμενε πως, χρησιμοποιώντας τη μαγική ράβδο της, θα ήταν σε θέση να καθοδηγήσει τους ειδικούς στα πολυπόθητα ερείπια της αρχαίας πόλης.

Οι επιστήμονες την αντιμετώπισαν με επιφύλαξη και έκδηλο σκεπτικισμό. Αλλά, μιας και δεν είχαν τίποτε να χάσουν, αποφάσισαν να διεξάγουν ένα πείραμα.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Η 24χρονη Maria πήρε στα χέρια τη ράβδο της, η οποία ήταν πελεκημένη από ξύλο καρυδιάς και άρχισε να περιφέρεται στους αγρούς, που δεν είχαν ακόμη ανασκαφεί. Την ακολουθούσαν τρία μέλη της αρχαιολογικής επιτροπής. Ξάφνου, η νεαρή ακινητοποιήθηκε, όταν η ράβδος της αναπήδησε απότομα.

Σε κάθε σημείο του εδάφους όπου αναπηδούσε η ράβδος, καρφωνόταν και ένα ξύλινο παλούκι, ως σημάδι. Μετά την πάροδο δύο ωρών, τα καρφωμένα ξύλα σχημάτιζαν πλέον ένα μεγάλο πεντάγωνο, εντός του οποίου έπρεπε να γίνουν οι νέες ανασκαφές.

Το έργο της νεαρής μέντιουμ, όμως, δεν είχε τελειώσει ακόμη. Πήρε ένα κομμάτι οστό και ένα ορειχάλκινο νόμισμα, τα ακούμπησε στην παλάμη της και με τα δάχτυλά της κρατούσε σφιχτά τη ράβδο της. Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε να περιδιαβαίνει την περιοχή εντός του πενταγώνου, ενώ το ξύλινο ραβδί της αναπηδούσε αρκετά συχνά.

Η κοπέλα εξήγησε στους αρχαιολόγους πως σε εκείνα τα σημεία θα ανακάλυπταν πολλούς σκελετούς και ορειχάλκινα αντικείμενα.

Οι προβλέψεις της Maria Mattaloni δεν άργησαν να επαληθευτούν. Οι νέες ανασκαφές εντόπισαν αμέτρητους τάφους, εντός των οποίων βρέθηκαν σκελετοί Ετρούσκων στρατιωτών, επιτάφιες πλάκες με χαραγμένες επιγραφές και φυσικά, πολλά νομίσματα της εποχής εκείνης.

Διαβάστε επίσης: Αστυνόμοι ανέκριναν μέντιουμ και άρχισαν να συμβαίνουν παλαβά πράγματα μέσα στο τμήμα

Η Maria Mattaloni, αυτό το ακατέργαστο μέντιουμ, αυτή η απλοϊκη και αγράμματη χωρική, είχε βοηθήσει το έργο τους με τη μαγική της ράβδο. Η αρχαία πόλη Capena άρχισε να αναδύεται σταδιακά από τη χωμάτινη λήθη της και να φανερώνει τα μυστικά της στους συγκινημένους αρχαιολόγους.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Η ΒΡΑΔΥΝΗ», στις 21/03/1931 / strangepress.gr / Image by Stefan Keller from Pixabay