Ο Τιτανικός εκπέμπει σήματα SOS έναν αιώνα αργότερα;

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Έχει περάσει περισσότερο από ένας αιώνας από τότε που ο Τιτανικός βυθίστηκε με εκατοντάδες θύματα που πνίγηκαν στα κρύα νερά του Ατλαντικού. Από την τραγωδία αυτού του πλοίου έχουν αναδυθεί πολλά μυστήρια αλλά και θεωρίες συνωμοσίας, όπως για παράδειγμα ότι η βύθιση του Τιτανικού είχε στόχο τον Nicola Tesla. Τώρα, λέγεται πως ο Τιτανικός εκπέμπει σήματα κινδύνου μέχρι τις μέρες μας. Πως μπορεί να συμβαίνει αυτό; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Στις 15 Απριλίου 1912, θα συνέβαινε μία από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες τραγωδίες στην ιστορία. Ο Τιτανικός, ένα πλοίο που ο δημιουργός του δήλωνε τότε ότι ούτε ο Θεός θα μπορούσε να το βυθίσει, βρέθηκε στον πυθμένα της θάλασσας, μετά τη σύγκρουση με παγόβουνο, όπου καθώς το πλοίο δεν διέθετε τον απαραίτητο αριθμό από σωσίβιες λέμβους, χάθηκαν αρκετές ζωές.

Το εντυπωσιακό είναι πως το πλοίο διέθετε την καλύτερη τεχνολογία της εποχής. Ανάμεσα σε άλλα ήταν μια τεράστια κεραία που του επέτρεπε να έρχεται σε επαφή με διαφορετικά σημεία του κόσμου, ακόμα και στην άλλη πλευρά του ωκεανού. Μάλιστα, μερικές ημέρες πριν από την τραγωδία του Τιτανικού, πραγματοποιήθηκαν δοκιμές με διάφορους σταθμούς, ένας από τους οποίους ήταν εκείνος της Τενερίφης, 3.700 χιλιόμετρα μακριά, με έναν πομπό Marconi ευρείας ισχύος.

Εκείνο που υποστηρίζεται, σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες, είναι πως ακόμα και στις μέρες μας, περισσότερο από έναν αιώνα μακριά, ο Τιτανικός εκπέμπει σήματα SOS. Το 1972 συνέβη η πρώτη μυστηριώδης υπόθεση, μόλις στις 14 Απριλίου του ίδιου έτους, ένας ραδιοτηλεγράφος ενός κρουαζιερόπλοιου στις Ηνωμένες Πολιτείες έλαβε ένα σήμα κινδύνου. Παρόλο που το μήνυμα δεν ήταν τόσο σαφές, έγινε δυνατό να αναγνωριστεί ότι το πλοίο που ζητούσε βοήθεια ήταν ο Τιτανικός. Αν και ο χειριστής ενημέρωσε τον καπετάνιο και εκείνος τον πλοιοκτήτη, δόθηκε εντολή να συνεχίσουν το ταξίδι και να μην απαντήσουν.

Ωστόσο, ο χειριστής δεν έμεινε ικανοποιημένος από την εξέλιξη και αποφάσισε να ερευνήσει την υπόθεση. Αυτό που βρήκε είναι εξαιρετικά ενοχλητικό – αν είναι αλήθεια. Έψαξε και εντόπισε έγγραφα με πληροφορίες από άλλα πλοία που ισχυρίστηκαν ότι είχαν λάβει το ίδιο σήμα και ότι εκπέμπονταν περίπου κάθε έξι χρόνια, από το 1924, από ένα πλοίο φάντασμα που ονομάζεται Titanic.

Επιπλέον, μία από τις πιο περίεργες και τρομακτικότερες ιστορίες που έχουν ειπωθεί ποτέ είναι ότι το 1990, ένα νορβηγικό αλιευτικό σκάφος έσωσε μια γυναίκα από ένα καταφύγιο στο Βόρειο Ατλαντικό. Αυτή η 30χρονη γυναίκα βρέθηκε σε σχεδόν υποθερμική κατάσταση, φορούσε ντεμοντέ ρούχα και είπε ότι το όνομά της ήταν Winnie Coats. Χμ… Το πρώτο πράγμα που ρώτησε τους άντρες που την διέσωσαν είναι αν κατάφεραν να σώσουν τους υπόλοιπους επιβάτες του Τιτανικού.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε στην πόλη του Όσλο, όπου την ανέλαβαν οι Αρχές. Φυσικά, δεν την πίστεψαν αλλά στην προσπάθειά τους να διαγνώσουν την ασταθή ψυχική της ικανότητα, διαπίστωσαν ότι το όνομά της εμφανιζόταν στον αρχικό κατάλογο επιβατών του Τιτανικού.

Ένα άλλο από τα μυστήρια που περιβάλλουν τον Τιτανικό ήταν η, κατά κάποιο τρόπο, “πρόβλεψη” για όλα όσα συνέβησαν στον Τιτανικό, σε ένα βιβλίο του συγγραφέα Morgan Robertson με την ονομασία The Wreck Of The Titan, Το ναυάγιο του Τιτάνα, όπου περιγράφει σχεδόν ακριβώς τι θα συνέβαινε στον Τιτανικό, μόλις 14 χρόνια πριν τη βύθισή του. Το μυθιστόρημα αναφέρεται σε ένα πλοίο που ονομάζεται Τιτάνας, είχε τον ίδιο αριθμό σωσίβιων λέμβων, είχε σχεδόν ίδιο μέγεθος και βυθίστηκε από ένα παγόβουνο στην ίδια περιοχή με τον Τιτανικό. Αυτό το βιβλίο είναι μια από τις μεγαλύτερες «συμπτώσεις» όλων των εποχών.

Το ερώτημα, όμως, παραμένει: Ο Τιτανικός εκπέμπει σήματα SOS έναν αιώνα αργότερα; Μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Μήπως όλα αυτά αποτελούν ανυπόστατες θεωρίες, αστικούς θρύλους ή άλλου είδους φάρσες που σκαρφίζονται διάφοροι στο διαδίκτυο; Είναι πολύ πιθανόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς δεν δίνονται συγκεκριμένα ονόματα από τα πλοία που υποτίθεται ότι έλαβαν το σήμα, ή των χειριστών που τα διάβασαν και όλων εκείνων που λέγεται ότι διερεύνησαν το μυστήριο.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Πάντως, η δικαστής των ΗΠΑ, Rebecca Beach Smith, από την Ανατολική Περιφέρεια της Βιρτζίνια, τον Μάιο του 2020, αποφάσισε υπέρ μιας εταιρείας διάσωσης που σκοπεύει να ανακτήσει την ασύρματη συσκευή τηλεγραφίας Marconi από τον Τιτανικό, αναφέρει το Associated Press. Όταν και όποτε συμβεί, θα μας λυθούν όλες οι απορίες, σχετικά.

diadrastika – Image by JanBoley from Pixabay