Γιατί τα αεροπλάνα δεν πετούν πάνω από την Κάαμπα, το Παρίσι, τον Παρθενώνα, το Machu Picchu και άλλα μέρη

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα αεροπλάνα δεν πετούν πάντα σε ευθεία γραμμή από το ένα σημείο στο άλλο; Βρίσκονται στον αέρα, τι θα μπορούσε ενδεχομένως να τα σταματήσει ή να τα εμποδίσει;

Γνωρίζατε, για παράδειγμα, ότι τα αεροπλάνα δεν μπορούν να πετάξουν πάνω από το Παρίσι; Φαίνεται να προκαλέι έκπληξη το γεγονός ότι η πρωτεύουσα της Γαλλίας, παρά το γεγονός ότι διαθέτει τέσσερα αεροδρόμια εντός των ορίων της πόλης, έχει απαγορεύσει τον εναέριο χώρο, αλλά είναι αλήθεια, σύμφωνα με το Bright Side.

Ωστόσο, τα αεροπλάνα δεν πετάνε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, για εντελώς διαφορετικό λόγο.

Η Μόσχα είναι μια άλλη μεγάλη πόλη πάνω στην οποία όλες οι πτήσεις απαγορεύτηκαν από τη δεκαετία του 1960. Ωστόσο, το 2013, εκδόθηκε ένας νέος νόμος που επέτρεψε τελικά στα εμπορικά αεροπλάνα να διασχίσουν τον ουρανό πάνω από τη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο λόγος που δεν πετούν αεροπλάνα πάνω την Κάαμπα, είναι ότι δεν υπάρχει αεροδρόμιο στη Μέκκα, γεγονός που καθιστά παράλογο τα αεροπλάνα να πετούν πάνω από την πόλη. Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο, δεδομένου ότι την Μέκκα επισκέπτονται καθημερινά δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων, αλλά η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είναι αυστηρή σε αυτό το θέμα.

Η απαγόρευση να πετάξει πάνω από το Machu Picchu έχει τεθεί σε ισχύ από το 2006. Η κυβέρνηση του Περού δεν επιτρέπει σε κανένα αεροσκάφος να προσεγγίσει τον σημαντικό ιστορικό χώρο ακριβώς λόγω της ιστορικής σημασίας του, καθώς και της μοναδικής άγριας ζωής στην περιοχή.

Η Κούβα είναι “κλειδωμένη” και “κλειστή” όταν πρόκειται για ξένα αεροσκάφη. Υπάρχουν, βέβαια, εσωτερικές πτήσεις εκεί, αλλά κάθε αεροπλάνο που θέλει να διασχίσει τα σύνορα της Κούβας χρειάζεται ρητή άδεια από την κυβέρνηση για να το πράξει.

Ας δούμε μερικά ακόμα μέρη που τα αεροπλάνα έχουν εντολή να μην πετάνε από πάνω:

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ο Παρθενώνας είναι αρχαίο ελληνικό μνημείο και τόπος που χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται κάθε μήνα. Το 17ο αιώνα υπέστη σοβαρές βλάβες και σήμερα αποκαθίσταται στην παλιά του δόξα.

Το πάρκο Phoenix δεν είναι τόπος εξαιρετικού στρατηγικού ενδιαφέροντος, αλλά προωθείται ενεργά για να γίνει παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO.

Στη Σρι Λάνκα, οι πιλότοι πρέπει να σιγουρευτούν ότι μπορούν να διασχίσουν τον εναέριο χώρο στη χώρα ανά πάσα στιγμή, απλά για να είναι στην ασφαλή πλευρά.

Είναι ενδιαφέρον ότι δεν υπάρχει απαγόρευση να πετάξουν αεροπλάνα πάνω από τα Ιμαλάια, οπότε μπορούν εύκολα να ανέβουν ψηλότερα από τα περισσότερα βουνά εκεί. Ωστόσο, οι πιλότοι προτιμούν να αποφεύγουν να κάνουν το δρομολόγιό τους από πάνω τους.

Το Στενό της Ταϊβάν χωρίζει την Κίνα από το νησί της Ταϊβάν και ο λόγος για τον οποίο απαγορεύονται εν μέρει οι πτήσεις είναι ότι οι δύο περιοχές έχουν μια αρκετά τεταμένη σχέση.

Υπάρχουν λίγες θέσεις πιο σημαντικές για το Ηνωμένο Βασίλειο από τη Downing Street. Είναι το σπίτι σε μερικούς από τους σημαντικότερους αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αεροπλάνα δεν επιτρέπεται να πετάξουν πάνω από αυτήν την περιοχή.

Το Prairie Chapel Ranch ήταν μια κατοικία του Μπους ενώ ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ. Μία ζώνη απαγόρευσης πτήσης έγινε εκεί αμέσως μετά που ο Μπους έγινε ηγέτης της χώρας, αν και είχε αγοράσει το ράντσο περισσότερο από ένα χρόνο πριν.

Παρακολουθείστε και το βίντεο που ακολουθεί για περισσότερες λεπτομέρειες:

Why Planes Don’t Fly Over Kaaba

diadrastika