κεραίες υψηλής συχνότητας HAARP
Image by maninblack from depositphotos

HAARP, Σεισμοί, Έλεγχος Καιρού, Κλιματική Αλλαγή
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Στη σφαίρα των θεωριών συνωμοσίας, ένα θέμα έχει προκαλέσει τη φαντασία πολλών ενώ για ορισμένους αποτελεί πραγματικότητα: Το High-Frequency Active Auroral Research Program (HAARP), βρίσκεται κατηγορούμενο ότι είναι ένα καιρικό και μετεωρολογικό υπερόπλο αλλά ένας και τρόπος ελέγχου της ανθρώπινης συνείδησης ή mind control.

Του αποδίδονται ευθύνες ότι λειτουργεί ως ένα σύστημα ελέγχου του καιρού, ακόμη και ότι είναι η αιτία ορισμένων σεισμών ή/και της κλιματικής αλλαγής. Το HAARP έχει γίνει το επίκεντρο έντονων εικασιών, συζητήσεων, λογομαχίας και διαμάχης.

Αλλά σε τι βασίζονται αυτές οι υποθέσεις και πώς ξεκίνησαν όλα; Επιπλέον, τι ρόλο έπαιξαν ο γερουσιαστής Ted Stevens και ο γιος πρώην γερουσιαστή της Αλάσκας Nick Begich, στην τροφοδότηση των θεωριών συνωμοσίας;

Διαβάστε επίσης: Κλιματικός Πόλεμος. Συμφέροντα και Συνέπειες. Ένα υποθετικό σενάριο.

Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στην προέλευση αυτών των αμφιλεγόμενων ισχυρισμών και θα αξιολογήσουμε την πιθανότητα το HAARP να διαθέτει τέτοιες εξαιρετικές δυνατότητες.

Αποκάλυψη των Θεωριών Συνωμοσίας

Το HAARP ως υπερόπλο κρυμμένο σε κοινή θέα

Μία από τις πιο επίμονες θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το HAARP ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ένα υπερόπλο κρυμμένο σε κοινή θέα, ικανό να ελέγξει το μυαλό, τη μαζική καταστροφή και ακόμη και να μεταβάλει την ιονόσφαιρα της Γης. Αυτές οι υποθέσεις πηγάζουν από εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τον πραγματικό σκοπό και τις δυνατότητες του προγράμματος.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το HAARP, ένα κοινό έργο μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας, του Ναυτικού των ΗΠΑ, σχεδιάστηκε κυρίως ως επιστημονική ερευνητική εγκατάσταση. Επικεντρώνεται στη μελέτη της ιονόσφαιρας, μιας περιοχής της ανώτερης ατμόσφαιρας της Γης, για να βελτιώσει την κατανόησή μας για τις ραδιοεπικοινωνίες και τα δορυφορικά συστήματα.

Οι ισχυρισμοί για το HAARP ως υπερόπλο, στερούνται αξιόπιστων επιστημονικών στοιχείων και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην παραπληροφόρηση και την πρόκληση φόβου. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει τους συνωμοσιογράφους να θεωρούν τη μονάδα ως εργαλείο για μια Παγκόσμια Κυβέρνηση που ετοιμάζεται και δρα κρυφά.

Καιρικά μοτίβα και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μια άλλη δημοφιλής θεωρία συνδέει το HAARP με τον έλεγχο του καιρού, υποδηλώνοντας ότι έχει την ικανότητα να χειρίζεται τα καιρικά μοτίβα, να πυροδοτεί τυφώνες ή να δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτές οι υποθέσεις έχουν τις ρίζες τους σε μια παρανόηση των δυνατοτήτων του προγράμματος και της επιστήμης πίσω από τα καιρικά συστήματα.

Τα επίσημα δεδομένα αναφέρουν ότι η έρευνα του HAARP στην ιονόσφαιρα περιλαμβάνει όντως το χειρισμό ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, αλλά περιορίζεται στη μελέτη ατμοσφαιρικών φαινομένων. Τα καιρικά μοτίβα, από την άλλη πλευρά, διέπονται από πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ της ατμόσφαιρας, των ωκεανών και της ηλιακής ακτινοβολίας.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ενώ η έρευνα του HAARP μπορεί να συμβάλει στην κατανόηση αυτών των διαδικασιών, είναι πολύ απίθανο η εγκατάσταση να διαθέτει τη δύναμη να ελέγχει ή να χειρίζεται τον καιρό σε παγκόσμια κλίμακα.

Προκαλεί σεισμούς κατά βούληση;

Οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν επίσης συνδέσει το HAARP με την ικανότητα να προκαλεί σεισμούς κατά βούληση. Αυτή η ιδέα προήλθε από την παρερμηνεία της επιστημονικής έρευνας και την έλλειψη κατανόησης της τεκτονικής δραστηριότητας της Γης.

Τα ραδιοκύματα υψηλής συχνότητας του HAARP έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη της αλληλεπίδρασης της ιονόσφαιρας με το μαγνητικό πεδίο της Γης, αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι αυτή η έρευνα μπορεί να προκαλέσει σεισμούς.

Οι σεισμοί είναι το αποτέλεσμα των γεωλογικών δυνάμεων που συσσωρεύουν και απελευθερώνουν ενέργεια κατά μήκος των γραμμών ρήγματος, μια διαδικασία πολύ πέρα ​​από τις δυνατότητες του HAARP.

Διαβάστε επίσης: Ο ουρανός πάνω από το HAARP στην Αλάσκα

Μια σειρά υποθέσεων και εικασιών

Στη δεκαετία του 1990, το HAARP κέρδισε την προσοχή μέσω των προσπαθειών του γερουσιαστή της Αλάσκας Ted Stevens και του Nick Begich, γιο ενός πρώην του κογκρέσου της Αλάσκα. Ειδικά ο πρώτος στήριξε το έργο λόγω των πιθανών οικονομικών οφελών, όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας και η επιστημονική πρόοδος. Ωστόσο, η εμπλοκή και των δύο έριξε άθελά τους λάδι στη φωτιά στην ανάπτυξη της θεωρίας συνωμοσίας.

Οι επικριτές ισχυρίστηκαν ότι ο Stevens και ο Begich απέκρυψαν πληροφορίες σχετικά με τον πραγματικό σκοπό του HAARP, ενισχύοντας έτσι τις υποψίες σχετικά με το πρόγραμμα. Αν και μπορεί να συνέβαλαν σε παρεξηγήσεις, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι προθέσεις τους είχαν τις ρίζες τους στην πραγματική υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας και της περιφερειακής ανάπτυξης, λένε δημοσιογραφικές πηγές.

Στο βιβλίο Angels Don’t Play This Haarp: Advances in Tesla Technology, ο Nick Begich περιγράφεται ότι ανησυχεί πως το HAARP θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα για mind control επειδή τα κύματα που παράγει είναι πολύ κοντά σε παρόμοιες συχνότητες των κυμάτων που παράγει ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Επιπλέον, έχει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να αλλάξει τον καιρό.

Ο Ted Stevens, είχε την ιδέα και επέμενε ότι το Haarp θα μπορούσε να αξιοποιήσει το Βόρειο Σέλας για να φέρει μια νέα, απεριόριστη πηγή ενέργειας στον πλανήτη. Ωστόσο, εκείνο που κατάφερε ήταν γίνει ο περίγελος επιστημόνων της φυσικής.

Διαβάστε επίσης: Ελεύθερη Ενέργεια. Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα

Όμως, και τα δύο περιστατικά, μαζί με άλλες αναφορές, όπως για παράδειγμα του Bernard Eastlund που εργάστηκε για το πρόγραμμα γνωστό ως Star Wars και είπε ότι το HAARP θα μπορούσε να καταστήσει ανίκανους τους τεχνητούς δορυφόρους, στάθηκαν η αφορμή για μια σειρά υποθέσεων και εικασιών πάνω στα οποία χτίστηκε μία από τις μεγαλύτερες θεωρίες συνωμοσίας στον πλανήτη.

Η πιθανότητα των δυνατοτήτων του HAARP

Ενώ οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το HAARP έχουν τραβήξει την προσοχή μεγάλου μέρους του πληθυσμού του πλανήτη μας με πολλούς οπαδούς, είναι σημαντικό να τις προσεγγίζουμε κριτικά και να εξετάζουμε τα επιστημονικά δεδομένα.

Οι ειδικοί στους τομείς της επιστήμης της ατμόσφαιρας, της γεωφυσικής και της μηχανικής απορρίπτουν συντριπτικά αυτούς τους ισχυρισμούς λόγω έλλειψης εμπειρικών στοιχείων.

Η κύρια λειτουργία του HAARP είναι να προωθήσει τις γνώσεις μας για την ιονόσφαιρα, τα συστήματα επικοινωνίας και την δορυφορική τεχνολογία. Αν και μπορεί να έχει ακούσιες επιπτώσεις στα καιρικά μοτίβα λόγω της ενεργειακής του απόδοσης, αυτές είναι μικρές και τοπικές σε σύγκριση με το φυσικό κλίμα.

Διαβάστε επίσης: Κλιματική Αλλαγή. Γιατί πολλοί τη θεωρούν απάτη;

Γενικότερα, λαμβάνοντας υπόψη τα επίσημα δεδομένα, η πιθανότητα των δυνατοτήτων του HAARP, να κάνει όλα αυτά για τα οποία κατηγορείται, δεν υφίσταται. Το ερευνητικό κέντρο έκλεισε οριστικά τον Μάιο του 2013, λόγω έλλειψης κονδυλίων, όπως ανακοινώθηκε. Λίγα χρόνια μετά, ο έλεγχος των επιχειρήσεων μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Fairbanks της Αλάσκας.

Ωστόσο, οι θεωρίες συνωμοσίας δεν σταμάτησαν αλλά συνεχίζουν μέχρι και τις μέρες μας. Οι συνωμοσιογράφοι και οι οπαδοί τους δεν πείστηκαν. Εξακολουθούν να θεωρούν ότι το HAARP λειτουργεί και, πλέον, δρα μυστικά.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από wikipedia.org, alaska.edu, newsbeast.gr και newsbeast.gr
diadrastika / Image by maninblack from depositphotos.com