Η επείγουσα προσγείωση αεροπλάνου λόγω ΑΤΙΑ στην Ισπανία και η καταδίωξή του

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Στις 11 Νοεμβρίου 1979, ένα αεροπλάνο με 109 επιβάτες έκανε έκτακτη προσγείωση λόγω της παρουσίας ενός ΑΤΙΑ. Ήταν μία νύχτα, όπου η πτήση JK-297 της, τώρα αποσταθεροποιημένης εταιρείας, TAE, ένα Supercaravelle με 109 επιβάτες και το πλήρωμα του, έπρεπε να πραγματοποιήσει έκτακτη προσγείωση στο αεροδρόμιο Manises στη Βαλένθια. Ο πιλότος, ο οποίος είχε μόλις απογειωθεί από τη Μαγιόρκα με προορισμό την Τενερίφη, έβλεπε κόκκινα φώτα να πλησιάζουν επικίνδυνα το αεροπλάνο. Ανήσυχος, ειδοποίησε για το τι συνέβαινε, αλλά ούτε το κέντρο ελέγχου της Βαρκελώνης ούτε το κέντρο της Μαδρίτης ανίχνευσαν κάτι στο ραντάρ.

Διαβάστε επίσης: Αγώνας ποδοσφαίρου διακόπηκε λόγω ΑΤΙΑ. Η πρώτη ιστορική φορά που καταγράφηκε σε φύλλο αγώνος παρόμοιο γεγονός

Ήταν για πρώτη φορά στην ιστορία ότι ένα επιβατικό αεροσκάφος είχε αναγκαστεί να προσγειωθεί λόγω έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του εντοπισμού ΑΤΙΑ, καθώς το άγνωστο αντικείμενο παραβίαζε όλα τα βασικά πρότυπα ασφάλειας της αεροπορίας. Στις 00:40, ένα Mirage απογειώθηκε από μια βάση στο Albacete και σε 8 λεπτά πετούσε πάνω από τη Βαλένθια. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για τον πιλότο του να συναντήσει το μεγάλο κόκκινο φως που παρέμενε στατικό πάνω από το αεροδρόμιο Manises.

Το μαχητικό ζήτησε άδεια για να περάσει σε υπερηχητική ταχύτητα, αλλά καθώς πλησίασε λίγο πιο κοντά, το αντικείμενο αναπροσάρμοσε την ταχύτητά του. Το κυνηγούσε ως τη Σαραγόσα αλλά εκεί εγκατέλειψε την καταδίωξη. Ζήτησαν από τον πιλότο να πετάξει πάνω από την περιοχή Sagunto, όπου είδαν και εκεί περίεργα φώτα. Η έλλειψη καυσίμων τον έκανε να επιστρέψει στη βάση, όμως, όπως λέγεται, εκείνη τη νύχτα τέσσερα αντικείμενα θα μπορούσαν να είναι ορατά συνολικά.

Η μυστηριώδης υπόθεση Manises είχε μεγάλη απήχηση στα μέσα ενημέρωσης αλλά εξακολουθεί να περιβάλλεται από πολλά μυστήρια, παρά τον αποχαρακτηρισμό της από την Πολεμική Αεροπορία. Όπως αναφέρεται στην wikipedia.org, ο δημόσιος αντίκτυπος του περιστατικού ήταν τέτοιος που τον Σεπτέμβριο του 1980 έφτασε στο Cortes Generales (το ισπανικό κοινοβούλιο). Ο εκπρόσωπος του Ανωτάτου Επιμελητηρίου Enrique Múgica Herzog ζήτησε δημόσια μια επίσημη εξήγηση, αλλά η πιθανότητα να πρόκειται για μια παρατήρηση UFO απορρίφθηκε και το περιστατικό αποδόθηκε σε μια σειρά από φρικτές οπτικές ψευδαισθήσεις.

Η πλήρης επίσημη έκθεση, που αποχαρακτηρίστηκε από την ισπανική Πολεμική Αεροπορία τον Αύγουστο του 1994, αναφέρει ότι ο πιλότος του Supercaravelle JK-297 Javier Saenz de Tejada, το πλήρωμα ξηράς στο αεροδρόμιο του Manises και ο καπετάνιος της Πολεμικής Αεροπορίας Fernando Cámara ενδέχεται να παραπλανήθηκαν από «εκπεμπόμενες λάμψεις από ένα μακρινό συγκρότημα χημικής βιομηχανίας” (περίπου 100 μίλια μακριά από τις Manises) “και μερικά αστέρια και πλανήτες”. Αν και αυτή η πιθανότητα έχει συζητηθεί πολύ και έχει απορριφθεί επανειλημμένα από όλους τους εμπλεκόμενους, αποτελεί τη μόνη εξήγηση που δεν σχετίζεται με UFO.

Οι δυσκολίες κατά την πτήση που αντιμετώπισε το μαχητικό δεν αναφέρθηκαν στη δημόσια ανακοίνωση. Η αποτυχία του ηλεκτρονικού συστήματος στο Mirage F-1 μπορούσε ωστόσο να εξηγηθεί από το γεγονός ότι ο Έκτος Στόλος των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν εγκατεστημένος στην περιοχή και χρησιμοποιούσε έναν ισχυρό εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου ενώ περίμενε την έκβαση της κρίσης ομήρων στο Ιράν. Ο πιλότος μάχης F-1, Fernando Cámara, απέρριψε μια τέτοια πιθανότητα λέγοντας ότι ο Έκτος Στόλος ήταν πολύ μακριά και επιπλέον τα συστήματά του μπλοκαρίστηκαν όταν προσπάθησε να μπλοκάρει το UFO με έναν πύραυλο IR.

Στη συνέχεια μπορείτε να παρακολουθήσετε σχετικό βίντεο με τίτλο: Caso Manises: Aterrizaje de Emergencia por un OVNI en España

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

diadrastika / Image by Gerhard G. from Pixabay