Γέρος της Λίμνης: Ο μυστηριώδης κορμός δέντρου που αψηφά τους νόμους της φυσικής

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Όλοι έχουμε δει δέντρα και κορμούς δέντρων. Υπάρχουν ακόμα και απολιθωμένα μέρη τους, όπως στην Λέσβο αλλά και το απολιθωμένο δάσος 280.000.000 ετών στην Ανταρκτική! Ελάχιστοι, όμως, έχουν δει ή γνωρίζουν για την ύπαρξη του Γέροντα της Λίμνης, ενός μυστηριώδη κορμού δέντρου που αψηφά όλους τους νόμους της φυσικής που εξουσιάζουν τα άλλα δέντρα.

Υπάρχει μία πλωτή και βαθιά λίμνη στο Όρεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών που ονομάζεται Crater Lake. Όλα μοιάζουν να είναι συνηθισμένα εκεί, αλλά ένας κορμός δέντρου κάνει την διαφορά. Είναι συνολικού μήκους 9 μέτρων ο οποίος εξέχει κατά 1,2μ. από την επιφάνεια, με την διάμετρό του είναι κάτι περισσότερο από μισό μέτρο, δηλαδή περίπου 61 εκατοστά. Και γιατί αυτό είναι μυστήριο;

Φαίνεται να εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1896 από τον Joseph Diller, έναν γεωλόγο και εξερευνητή, ο οποίος μελετούσε εκτενώς τη λίμνη Κρατήρα εκείνη την εποχή. Εκείνο που κάνει την λίμνη ιδιαίτερα εντυπωσιακή και παράλληλα προκαλεί τη φαντασία πολλών ανθρώπων, είναι η περίεργη συμπεριφορά του Γέροντα, η οποία οδήγησε σε πολλές επιστημονικές μελέτες. Τι το παράξενο συμβαίνει;

Ο κορμός δεν έχει ρίζες στον πάτο της λίμνης. Διατηρείται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, σαν να μην έχει σαπίσει παρά το γεγονός ότι βρίσκεται μέσα στο νερό για τουλάχιστον έναν αιώνα. Πλέει κάθετα, όρθιος μέσα στο νερό, σαν να υπάρχει κάποιο βάρος στο κάτω μέρος του. Και δεν είναι μόνο αυτό. Μπορεί να ταξιδέψει αρκετά μίλια σε μια μέρα. Δηλαδή την μια μέρα μπορεί να είναι κοντά στην ακτή και τη επόμενη μέρα να έχει “μετακομίσει” στη μέση της λίμνης. Επιπλέον, μερικές φορές κινείται με εκπληκτική ταχύτητα. Τέλος, μπορεί να υποστηρίξει το βάρος ενός ανθρώπου στην κοrυφή του.

Ο Γέρος της Λίμνης, όπως είναι γνωστός ο κορμός, στο νότιο Όρεγκον στην Crater Lake National Park, σύμφωνα με χρονολόγηση άνθρακα, υποδηλώνει ότι είναι ηλικίας, τουλάχιστον, 450 ετών.

Τη δεκαετία του 1930, ξεκίνησαν διάφορες έρευνες για τη μελέτη των κινήσεών του, αλλά και την κατανόηση του μυστηρίου του. Στη δεκαετία του 1980, ο Mark Buktenica, ένας υδροβιολόγος, ξεκίνησε τις δικές του έρευνες.

Έδεσαν τον κορμό προκειμένου να τον ακινητοποιήσουν και να τον μελετήσουν. Τότε συνέβη κάτι περίεργο. Ο καλός καιρός άλλαξε και έφερε καταιγίδες. Όταν αργότερα άρχισε να χιονίζει τον Αύγουστο, οι επιστήμονες έλυσαν τον κορμό, οπότε (σύμπτωση;) η παράδοξη κακοκαιρία έφυγε και ο καλός καιρός επέστρεψε. Οι δεισιδαιμονίες και η φαντασία του κόσμου σχετικά με τον Γέροντα της Λίμνης, φούντωσαν.

Υπάρχουν αρκετοί τοπικοί θρύλοι από τους Αμερικανούς ιθαγενείς και πολλές τρομακτικές ιστορίες, σχετικά με την λίμνη, ανάμεσα στις οποίες αναφέρεται και μία για κάποια επική μάχη που λέγεται ότι συνέβη πριν από περίπου 8.000 χρόνια, με παράξενα όπλα ατμού και φωτιάς, αλλά και αντεπιθέσεις με διάπυρες ροές και πυροκλαστικές βολίδες από το όρος Shasta της Καλιφόρνιας. Μπορεί να ακούγονται σαν υπερσύγχρονα όπλα, αλλά αν εμπιστευτούμε τις ιστορίες από τους ντόπιους, τότε μιλάμε για ένα αρκετά ανεπτυγμένο τεχνολογικό πολιτισμό, πριν μερικές χιλιάδες χρόνια, τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά τον πολεμικό εξοπλισμό τους.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το πως ο κορμός μπορεί να στέκεται και να επιπλέει όρθιος, ή για ποιο λόγο διατηρείται σε τόσο καλή κατάσταση, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν ικανοποιητικές επιστημονικές εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του Γέροντα μέσα στην λίμνη.

Όπως και να έχει, ο Γέρος της Λίμνης, έχει γίνει πόλος έλξης πολλών τουριστών, τα τελευταία χρόνια, που επισκέπτονται την λίμνη προκειμένου να τον δουν από κοντά, να τον φωτογραφίσουν και ενδεχομένως να διατυπώσουν, ο καθένας, την δική τους άποψη που θα μπορούσε να δώσει λύση στο μυστήριο.

Μπορείτε να δείτε τον Γέρο της Λίμνης στο βίντεο που ακολουθεί:

Old man of Crater Lake

diadrastika / Image by Thomas B. from Pixabay