Μνημείο Khazneh el-Far'oun στην Πέτρα Ιορδανίας
Image by Aivolie from depositphotos

Πέτρα, Ιορδανία. Η Πόλη Λαξεμένη Μέσα στο Βράχο
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Στην καρδιά του απόκρημνου τοπίου της ερήμου της Ιορδανίας βρίσκεται η πόλη Πέτρα που προκαλεί δέος, ένα αρχαιολογικό θαύμα που σας μεταφέρει πίσω στο χρόνο. Γνωστή ως «Τριανταφυλλένια Πόλη» λόγω των βράχων ψαμμίτη σε ροζ απόχρωση, η Πέτρα είναι μια αρχαία μητρόπολη που λαξεύτηκε στην επιφάνεια του βράχου από τους Ναβαταίους πριν από περίπου δύο χιλιάδες χρόνια.

Το αυθεντικό όνομα της πόλης από τους Ναβαταίους φαίνεται να ήταν Ράκμου που σημαίνει «Βράχος με χρωματιστές ραβδώσεις». Ωστόσο έγινε γνωστή με το όνομα Πέτρα που της δόθηκε από αρχαίους Έλληνες εμπόρους. Μετά την εγκατάλειψή της ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον Ελβετό εξερευνητή Γιόχαν Λούντβιχ Μπούρκχαρντ (Johann Ludwig Burckhardt), κάπου γύρω στα 1812.

Αυτή η αξιοσημείωτη αρχαία πόλη προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στην πλούσια ιστορία και την αρχιτεκτονική ευφυία αυτού του αρχαίου πολιτισμού, στην οποία διακρίνεται η έντονη επίδραση των αρχαίων Ελλήνων ενώ και οι Ρωμαίοι άφησαν το δικό τους στίγμα.

Διαβάστε επίσης: Τα Mυστικά της Hegra και οι Mυστηριώδεις Ναβαταίοι

Ας ξεκινήσουμε ένα εικονικό ταξίδι στην Πέτρα και ας αποκαλύψουμε τα κρυμμένα διαμάντια της, ξεκινώντας από το υπέροχο Khazneh el-Far’oun, το πιο διάσημο και πολυφωτογραφημένο μνημείο της.

Η εμβληματική πρόσοψη του Khazneh el-Far’oun

Καθώς πλησιάζετε στην είσοδο της Πέτρας, ένα ελικοειδές μονοπάτι από ένα φαράγγι που κόβει την ανάσα, σας οδηγεί στην εμβληματική πρόσοψη του Khazneh el-Far’oun, γνωστό και ως Θησαυροφυλάκιο – αυτό που βλέπετε στην φωτογραφία, επάνω.

Αυτή η μνημειώδης κατασκευή στέκεται ψηλά, στολισμένη με περίπλοκα γλυπτά και φτάνεισε ένα εκπληκτικό ύψος περίπου 43 μέτρων. Το μεγαλείο του μνημείου γίνεται ακόμα πιο μαγευτικό από την αλληλεπίδραση φωτός και σκιάς ρίχνοντας μια αιθέρια λάμψη στη ροζ επιφάνειά του.

Πολλές από τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες του κτιρίου έχουν διαβρωθεί από τότε που λαξεύτηκαν για πρώτη φορά προκειμένου να δημιουργηθούν τα γλυπτά από τον βράχο. Παραδόξως, τα περίτεχνα γλυπτά και οι αγέρωχες στήλες, παραμένουν αξιοσημείωτα, προσφέροντας μια ματιά στη χλιδή του πολιτισμού των πολιτισμών που άφησαν το άγγιγμά τους.

Πιστεύεται ότι αρκετά από τα γλυπτά σχετίζονται με μυθολογικές μορφές που σχετίζονται με τη μετά θάνατον ζωή. Στην κορυφή υπάρχουν φιγούρες τεσσάρων αετών που θα παρέσυραν τις ψυχές.

Οι φιγούρες στο πάνω επίπεδο δίνουν την εντύπωση ότι πρόκειται για Αμαζόνες που χορεύουν κρατώντας διπλά τσεκούρια, πέλεκυς. Η είσοδος πλαισιώνεται από αγάλματα των Διόσκουρων, δηλαδή των διδύμων Κάστορα και Πολυδεύκη.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Σε αντίθεση με την περίτεχνη πρόσοψη, το εσωτερικό του Θησαυροφυλακίου περιλαμβάνει έναν απλό κύριο θάλαμο και τρεις προθάλαμους, ενώ πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε ως βασιλικός τάφος, με τους θαλάμους του να φιλοξενούν ταφικές κόγχες.

Ένας θρύλος λέει ότι ο Αιγύπτιος Φαραώ και μερικοί από το στρατό του, στην καταδίωξη του Μωυσή, γλίτωσαν το κλείσιμο της Ερυθράς Θάλασσας μετά το διαχωρισμό της από τον Μωυσή για να περάσουν οι Ιουδαίοι, οπότε έφτασαν στο σημείο αυτό και δημιούργησαν το μνημείο ως ασφαλές μέρος για το θησαυροφυλάκιό του. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει Khazneh el-Far’oun: «Θησαυροφυλάκιο του Φαραώ».

Θέατρο Πέτρας

Πέρα από το Khazneh el-Far’oun, η Πέτρα στην Ιορδανία αποκαλύπτει μια πληθώρα από άλλα μαγευτικά αξιοθέατα.

Το εκτεταμένο Θέατρο Πέτρας γνωστότερο ως Ρωμαϊκό Θέατρο, λαξευμένο στο αμφιθέατρο του φυσικού βράχου, κάποτε φιλοξενούσε μεγαλειώδεις παραστάσεις και συγκεντρώσεις, φιλοξενώντας περίπου 7.500 θεατές, ενώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις έως και 15.000.

Καθώς ανεβαίνεις τα σκαλιά του θεάτρου, μπορείς να φανταστείς τη ζωντανή ατμόσφαιρα που κάποτε γέμιζε τον αέρα, με απόηχους χειροκροτημάτων και αντήχηση φωνών από τις κερκίδες.

Το Μοναστήρι στην Πέτρα

Προχωρώντας, θα συναντήσετε το Μοναστήρι (el-Deir), μια κολοσσιαία κατασκευή σκαρφαλωμένη στην κορυφή ενός λόφου, προσφέροντας πανοραμική θέα στο γύρω τοπίο. Παρόμοια σε εξωτερική εμφάνιση με το Θησαυροφυλάκιο, η Μονή εντυπωσιάζει με τα περίτεχνα γλυπτά και το επιβλητικό της ανάστημα.

Καθώς πλησιάζετε στην είσοδο, θα σας υποδεχτεί μια τεράστια πόρτα στολισμένη με αρχαίες επιγραφές και σύμβολα, που το καθένα λέει μια ιστορία του πολιτισμού που κάποτε άκμασε εδώ. Πιθανότατα επαναχρησιμοποιήθηκε ως εκκλησία στη βυζαντινή περίοδο.

Το Βουνό του Βωμού

Για όσους αναζητούν μια πιο καθηλωτική εμπειρία, μια πεζοπορία μέχρι το Βουνό του Βωμού είναι απαραίτητη. Αυτός ο ιερός χώρος, που στα αραβικά λέγεται Jebel al-Madhbah, προσβάσιμος μέσω ενός απότομου μονοπατιού, προσφέρει όχι μόνο εκπληκτική θέα αλλά και μια ματιά στις πνευματικές πρακτικές των Ναβαταίων.

Εδώ γίνονταν αρχαίες τελετουργίες και τελετές, τιμώντας τις θεότητες τους και αναζητούσαν τη θεϊκή εύνοια. Ορισμένοι μελετητές έχουν προτείνει ότι το Βουνό του Βωμού θα μπορούσε να είναι το Βιβλικό Όρος Σινά, δηλαδή το βουνό στο οποίο δόθηκαν οι Δέκα Εντολές στον Μωυσή. 

Το πνεύμα της εξερεύνησης στην Πέτρα

Η Πέτρα είναι μια πόλη που περικλείει το πνεύμα της εξερεύνησης, προσφέροντας έναν θησαυρό ιστορικών και αρχιτεκτονικών θαυμάτων σε κάθε βήμα.

Από το μαγευτικό Θησαυροφυλάκιο και το Μοναστήρι μέχρι το μεγαλειώδες Ρωμαϊκό Θέατρο και το ιερό Βουνό του Βωμού, αυτή η αρχαία μητρόπολη σας καλεί να αποκαλύψετε τα μυστικά της και να βυθιστείτε στη μυστικιστική της ατμόσφαιρα.

Καθώς περιπλανιέσαι στα στενά δρομάκια, γεμάτα με ενδιαφέροντες τάφους και αρχαίες κατοικίες, δεν μπορείς παρά να νιώσεις μια αίσθηση θαυμασμού και σεβασμού για την εφευρετικότητα εκείνων που κάποτε αποκαλούσαν την Πέτρα σπίτι τους.

Έτσι, είτε είστε φανατικός λάτρης της ιστορίας, είτε λάτρης της αρχιτεκτονικής, είτε απλά ένας ατρόμητος ταξιδιώτης που αναζητά μια μοναδική περιπέτεια, μια επίσκεψη στην Πέτρα υπόσχεται μια αξέχαστη εμπειρία που θα σας αφήσει με δέος στο μεγαλείο του αρχαίου κόσμου.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από wikipedia.org και wikipedia.org και wikipedia.org
diadrastika / Image by Aivolie from depositphotos.com