O αρχαίος μονόλιθος Qasr al-Farid (Madain Saleh) στη Hegra
Το περίφημο Qasr Al-Farid (Μοναχικό Κάστρο). Image by Giuseppe Masci from depositphotos

Τα Mυστικά της Hegra και οι Mυστηριώδεις Ναβαταίοι
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Στις απέραντες ερήμους της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται ένα κρυμμένο στολίδι, ένας τεράστιος μονόλιθος, ο πιο πολυφωτογραφημένος και διάσημος σε σχέση με άλλα μνημεία της περιοχής, εξωτερικά λαξευμένος με πύλες και επιγραφές. Συμπεριλαμβάνεται στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης Hegra (Mada’in Salih). Το όνομά του είναι Qasr al-Farid και σημαίνει το “μοναχικό κάστρο”.

Αυτή η αρχαία πόλη, κάποτε ένας ακμάζων κόμβος πολιτισμού, κρατά μέσα στα τείχη της τα μυστήρια ενός χαμένου και αινιγματικού πολιτισμού – των Ναβαταίων. Ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα αρχιτεκτονικών επιτευγμάτων και υδραυλικής τεχνογνωσίας.

Ποια μυστικά όμως μπορεί να κρύβονται μέσα στα όρια της Hegra;

Οι Ναβαταίοι, ένας μυστηριώδης πολιτισμός

Οι Ναβαταίοι, ένας μυστηριώδης πολιτισμός που υπολογίζεται ότι υπήρχε από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως τον 1ο αιώνα μ.Χ., οπότε και άκμασαν, ήταν πραγματικοί κύριοι της τέχνης τους. Σύμφωνα με τον Στράβωνα ήταν αραβικό έθνος.

Σκάλισαν υπέροχες κατασκευές στους βράχους από ροζ ψαμμίτη, αφήνοντας πίσω τους μια κληρονομιά που συνεχίζει να προκαλεί δέος στους επισκέπτες σήμερα.

Η Hegra, ο νοτιότερος και μεγαλύτερος οικισμός των Ναβαταίων, ήταν κάποτε ένα πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο κατά μήκος των διάσημων διαδρομών θυμιάματος και μπαχαρικών.

Δυστυχώς, ελάχιστα έχουν διασωθεί για τους Ναβαταίους. Καμία πηγή δεν είναι αρκετή για να μας δείξει τον τρόπο που αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν ή πέθαιναν, έκαναν εμπόριο ή πολεμούσαν, ούτε καν πως λάτρευαν τους θεούς τους.

Η λαμπρότητα της αρχιτεκτονικής

Μία από τις πιο μαγευτικές πτυχές της Hegra είναι η απόλυτη λαμπρότητα της αρχιτεκτονικής της.

Οι Ναβαταίοι συνδύασαν απρόσκοπτα τις δομές τους με το φυσικό τοπίο, δημιουργώντας ένα αρμονικό μείγμα ανθρωπογενών θαυμάτων και της εκπληκτικής ομορφιάς της ερήμου.

Οι λαξευμένοι στο βράχο τάφοι, με τις περίπλοκες προσόψεις και τα λεπτεπίλεπτα σκαλίσματα, μαρτυρούν την καλλιτεχνική τους λαμπρότητα και την προσοχή στη λεπτομέρεια.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Η περιοχή έχει πολλαπλά λατομεία που λέγεται ότι χρησιμοποιούσαν οι Ναβαταίοι κτίστες για να κόψουν και να λαξέψουν. Ωστόσο, δεν έχουν βρεθεί ποτέ κτίρια που να χρησιμοποιούν μονόλιθους, επομένως είναι άγνωστο σε τι ακριβώς χρησίμευαν τα λατομεία.

Η λύση του μυστηρίου μπορεί να βρίσκεται κάτω από την άμμο της ερήμου, με τα θαμμένα μνημεία να περιμένουν ακόμα να ανασκαφούν για να εξερευνηθούν.

Η απίστευτη υδραυλική μηχανική

Αλλά δεν είναι μόνο η αισθητική που κάνει τη Hegra εξαιρετική.

Είναι επίσης η απίστευτη υδραυλική μηχανική που είναι εμφανής σε όλη την περιοχή.

Οι Ναβαταίοι ήταν πρωτοπόροι στη διαχείριση του νερού, χρησιμοποιώντας ένα περίπλοκο σύστημα ύδρευσης, δεξαμενών και πηγαδιών για να εξασφαλίσουν μια βιώσιμη παροχή νερού σε αυτήν την άνυδρη περιοχή.

Ο έξυπνος σχεδιασμός των υδραυλικών τους συστημάτων τους επέτρεψε να ευδοκιμήσουν σε ένα περιβάλλον όπου το νερό ήταν σπάνιο.

Το περίφημο Qasr Al-Farid

Καθώς εξερευνάτε τη Hegra, θα συναντήσετε τον περίφημο Qasr Al-Farid, έναν μοναχικό τάφο που στέκεται αγέρωχος και ψηλός να δεσπόζει μέσα στην έρημο.

Το τεράστιο μέγεθος και η απομόνωσή του το καθιστούν ένα πραγματικά αξιόλογο θέαμα, ανάμεσα σε άλλους περίτεχνους και επιβλητικούς, μνημειώδεις λαξευτούς τάφους. Η περίτεχνη πρόσοψή του και οι περίπλοκες επιγραφές, προσφέρουν μια ματιά στη ζωή και τις πεποιθήσεις των Ναβαταίων.

Το μέγεθος και η διακόσμηση της δομής αντικατοπτρίζουν τον πλούτο του ατόμου.

Ίσως είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι πολλοί τάφοι υποδεικνύουν στρατιωτικές τάξεις, οδηγώντας τους αρχαιολόγους να υποθέσουν ότι η τοποθεσία θα μπορούσε κάποτε να ήταν μια στρατιωτική βάση που χρησιμοποιούσαν οι Ναβαταίοι, ενδεχομένως για την προστασία των εμπορικών δραστηριοτήτων τους.

Παράθυρο στην καθημερινή ζωή των Ναβαταίων στη Hegra

Βγαίνοντας πιο μακριά στην τοποθεσία, θα μπορούσατε να ανακαλύψετε την κατοικημένη περιοχή της αρχαίας πόλης, με ταυς περίπλοκους δρόμους να διασχίζουν τα σπίτια, ακόμη και μια αγορά.

Τα καλά διατηρημένα ερείπια παρέχουν ένα παράθυρο στην καθημερινή ζωή των Ναβαταίων, δείχνοντάς μας μέσα από συνδυαστικές υποθέσεις, πώς ζούσαν, εργάζονταν και αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους.

Κι ενώ η Hegra είναι αναμφίβολα ένας θησαυρός για τους αρχαιολόγους και τους λάτρεις της ιστορίας, προσφέρει επίσης μια μοναδική εμπειρία για ταξιδιώτες που αναζητούν να βυθιστούν στα θαύματα του παρελθόντος.

Η απομακρυσμένη τοποθεσία της προσθέτει αρκετά στη γοητεία της, καθώς οι απέραντες έρημοι που περιβάλλουν την Hegra δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μοναξιάς και μυστηρίου.

Η επίσκεψη στην Hegra είναι σαν να κάνετε ένα βήμα πίσω στο χρόνο, καθώς θα περιπλανηθείτε στους αρχαίους δρόμους και θαυμάζετε τα αρχιτεκτονικά θαύματα που έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.

Η σιωπή της ερήμου που σπάει μόνο από τους ψιθύρους του ανέμου, προσθέτει ένα στοιχείο ηρεμίας και περισυλλογής στην εμπειρία.

Διαβάστε επίσης: Ο βράχος Al-Naslaa που μοιάζει να κόπηκε στη μέση με ακρίβεια λέιζερ

Μια μαγευτική μαρτυρία του μεγαλείου

Ο αρχαιολογικός χώρος στη Hegra είναι μια μαγευτική μαρτυρία του μεγαλείου των Ναβαταίων και της μαεστρίας τους στην αρχιτεκτονική και την υδραυλική μηχανική. Είναι σα να έχει βγει κατευθείαν μέσα από μία μαγική κινηματογραφική ταινία, μόνο που είναι πραγματικότητα και αυτή την κάνει ακόμα πιο σαγηνευτική.

Ωστόσο, η θέση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO λέει πολλά για την ιστορική και πολιτιστική της σημασία.

Είτε είστε λάτρης της ιστορίας, είτε της αρχιτεκτονικής, είτε απλά ένας περίεργος ταξιδιώτης, μια επίσκεψη στη Hegra υπόσχεται να είναι ένα αξέχαστο ταξίδι στα μυστικά του παρελθόντος.

Ετοιμάστε, λοιπόν, τις βαλίτσες σας και ετοιμαστείτε να αποκαλύψετε από κοντά τα μυστήρια που βρίσκονται μέσα στα τείχη αυτής της αρχαίας πόλης της ερήμου.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από wikipedia.org, ancient-origins.net, womantoc.gr, huffingtonpost.gr
diadrastika / Image by Giuseppe Masci from depositphotos.com