νεαρός Απόλλωνας ο Σαυροκτόνος.
Image by AI generator from gencraft

Απόλλωνας ο Σαυροκτόνος. Θεωρίες που Εξιτάρουν
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Με αφορμή ένα άρθρο από το enikos – πως οι αρχαιολόγοι βρήκαν κομμάτια από άγαλμα του Απόλλωνα Σαυροκτόνου, σε ανασκαφές στο San Casciano dei Bagni στην Τοσκάνη, πιθανό αντίγραφο ενός χάλκινου από τον Πραξιτέλη – το σημερινό θέμα είναι ο Απόλλωνας ο Σαυροκτόνος.

Στη σφαίρα της μυθολογίας και ιστορίας, το όνομα Απόλλων συνδέεται συχνά με ιδιότητες όπως η θεϊκή ομορφιά, το φως, η θεραπεία και η μουσική. Ωστόσο, υπάρχει μια λιγότερο γνωστή πτυχή της ιστορίας του Απόλλωνα που περιλαμβάνει τον απροσδόκητο ρόλο του ως Σαυροκτόνος.

Ο Απόλλωνας ο Σαυροκτόνος

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, αυτός ο μύθος δεν σχετίζεται με τον Πύθωνα που σκότωσε ο Απόλλωνας στο ιερό της Γαίας.

Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Απόλλωνας Σκότωσε Τρεις Φορές τον Ίδιο Δράκο

Υπάρχουν απεικονίσεις και ενδεικτικά αντίγραφα από τον 1ο και τον 2ο αιώνα μ.Χ. που δείχνουν νέο άντρα να πιάνει ή να προσπαθεί να πιάσει μια σαύρα που σκαρφαλώνει πάνω σε ένα δέντρο. Ο νεαρός αποδίδεται ως ο Απόλλωνας ο Σαυροκτόνος.

Ελάτε μαζί μας καθώς θα αναλύσουμε αυτήν την ενδιαφέρουσα ιστορία και θα εξερευνήσουμε τις συναρπαστικές της συσχετίσεις με την οφθαλμολογία όσο και με σύγχρονες θεωρίες που έχουν να κάνουν με ερπετοειδή. Θεωρίες που εξιτάρουν.

Η Σύνδεση του Απόλλωνα με τις Σαύρες

Για να κατανοήσουμε τη σημασία της σύνδεσης του Απόλλωνα με τις σαύρες, πρέπει πρώτα να διερευνήσουμε την αρχαία πεποίθηση ότι αυτά τα ερπετά είχαν φαρμακευτικές ιδιότητες, ιδιαίτερα στη θεραπεία οφθαλμικών ασθενειών.

Οι σαύρες θεωρούνταν βασικό συστατικό σε διάφορα φίλτρα και θεραπείες που χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι οφθαλμίατροι. Αυτοί οι θεραπευτές πίστευαν ότι η ουσία της σαύρας μπορούσε να διώξει τα κακά πνεύματα και να θεραπεύσει τις παθήσεις των ματιών.

Απόλλων: Θεός της Θεραπείας

Η σύνδεση του Απόλλωνα με την οφθαλμολογία δεν περιορίζεται μόνο στη χρήση των σαυρών ως θεραπεία για τις οφθαλμικές παθήσεις.

Στην αρχαία Ελλάδα, ο Απόλλωνας τιμούνταν ως θεός της θεραπείας και της ιατρικής και οι ναοί του συχνά φιλοξενούσαν ιερές θεραπευτικές τελετουργίες. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, ο Απόλλωνας ο Σαυροκτόνος να συσχετιζόταν με αυτό τον συμβολισμό.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Αυτές οι τελετουργίες περιλάμβαναν προσευχές, προσφορές και αναζήτηση θείας παρέμβασης για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που σχετίζονται με την όραση.

Η Θεωρία των Ερπετοειδών

Η θεωρία των ερπετοειδών, η οποία κέρδισε δημοτικότητα τις τελευταίες δεκαετίες, προτείνει ότι υπάρχουν ερπετοειδή πλάσματα που αλλάζουν σχήμα και ελέγχουν κρυφά τον κόσμο.

Αν και αυτή η θεωρία μπορεί να φαίνεται τραβηγμένη σε πολλούς, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ορισμένοι υποστηρικτές της κάνουν έναν παραλληλισμό μεταξύ της υποτιθέμενης δολοφονίας των σαυρών από τον Απόλλωνα και του ρόλου του ως θεότητας να σκοτώνει ερπετοειδή.

Διαβάστε επίσης: Βάσεις Ερπετοειδών Μέσα στη Γη. Πως ξεκίνησαν όλα

Ο θάνατος του Πύθωνα, ένα ερπετό, από τον Απόλλωνα, είναι ένας ακόμα κρίκος στη θεωρία που θέλει ο Απόλλωνας ο Σαυροκτόνος να σκοτώνει έναν παγκόσμιο εχθρό πριν χιλιάδες χρόνια. Ο θάνατος της Λερναίας Ύδρας από τον Ηρακλή συνηγορεί σε αυτή την θεωρία.

Γενικότερα, στην ελληνική μυθολογία υπάρχει μία μεγάλη κόντρα ανάμεσα στους θεούς και τα ερπετά – αν και σε πολλές περιπτώσεις αρκετά ερπετοειδή είναι φιλικοί και βοηθούν τον άνθρωπο.

Μία ακόμα παράξενη διασύνδεση είναι με τον Άγιο Γεώργιο που σκοτώνει ένα δράκο. Ορισμένοι θεωρούν πως ο άγιος είναι ουσιαστικά ο Απόλλωνας ο Σαυροκτόνος – όμως, πάρα πολλοί διαφωνούν με αυτή τη σκέψη.

Θρίαμβο του Φωτός

Στις αρχαίες μυθολογίες, ο συμβολισμός συχνά έχει βαθύ νόημα. Ο ρόλος του Απόλλωνα ως Σαυροκτόνος, πιθανότατα έχει συμβολική σημασία πέρα ​​από τη σφαίρα της οφθαλμολογίας και τη θεωρία των ερπετοειδών.

Μερικοί θεωρούν ότι η πράξη της θανάτωσης σαύρων αντιπροσωπεύει τον θρίαμβο του φωτός πάνω στο σκοτάδι, της γνώσης έναντι της άγνοιας και του καλού έναντι του κακού.

Αυτή η ερμηνεία ευθυγραμμίζεται με τον ρόλο του Απόλλωνα ως θεότητας που ενσαρκώνει τη φώτιση και τη σοφία. Όμως, για ορισμένους το σκοτάδι ταυτίζεται με τα ερπετοειδή οπότε ο Απόλλωνας ο Σαυροκτόνος σκοτώνει τα ερπετοειδή για να απελευθερωθεί η ανθρωπότητα.

Ο μύθος του Απόλλωνα ως Σαυροκτόνου

Παρά την έλλειψη συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων που συνδέουν τον Απόλλωνα άμεσα με τη θανάτωση σαυρών, ο μύθος του Απόλλωνα ως Σαυροκτόνου έχει αντέξει σε όλη την ιστορία. Το παραμύθι χρησιμεύει ως υπενθύμιση της περίπλοκης σχέσης μεταξύ της μυθολογίας, της ιατρικής και της ανθρώπινης αναζήτησης για θεραπεία και γνώση.

Ο μυθικός ρόλος του Απόλλωνα ως Σαυροκτόνος, αν και δεν συνδέεται άμεσα με τον πύθωνα που συνάντησε στο ιερό της Γαίας, φέρει ενδιαφέρουσες συνδέσεις με την οφθαλμολογία, τις θεωρίες περί ερπετοειδών όντων και τις συμβολικές ερμηνείες.

Διαβάστε επίσης: Η «κυριαρχία» των Ερπετοειδών ως σήμερα σε εικόνες

Είτε θεωρείται κυριολεκτική είτε ως αλληγορική ιστορία, αυτός ο μύθος μας θυμίζει τα αρχαία συστήματα πεποιθήσεων, την εξέλιξη της ιατρικής και τη διαχρονική ανθρώπινη γοητεία με τα μυστήρια του φυσικού κόσμου.

Καθώς συνεχίζουμε να εξερευνούμε τα βάθη της μυθολογίας και της ιστορίας, η ιστορία της συνάντησης του Απόλλωνα με τις σαύρες και οι δεσμοί του με την οφθαλμολογία και τις θεωρίες των ερπετών χρησιμεύει ως μια μαγευτική υπενθύμιση της διαρκούς αναζήτησης της ανθρωπότητας για κατανόηση και του μήκους που διανύουμε στην αναζήτηση της γνώσης και της φαρμακευτικής.

diadrastika / Image by AI generator from gencraft