μαύρη τρύπα στην Καρδιά του Γαλαξία
Image by Juric.P from depositphotos

Συγκλονιστική Ανακάλυψη στην Καρδιά του Γαλαξία
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Στην απέραντη έκταση του σύμπαντος, ανάμεσα στα μυστηριώδη θαύματα που αιχμαλωτίζουν τη φαντασία μας, βρίσκεται ένα αίνιγμα κολοσσιαίων διαστάσεων, το ονόμασαν: Τοξότης Α*. Αυτή η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα, που κατοικεί στην καρδιά του Γαλαξία μας, αποκάλυψε πρόσφατα ένα συγκλονιστικό μυστικό: περιστρέφεται με εκπληκτική ταχύτητα, παρασύροντας το ίδιο το «ύφασμα» του χωροχρόνου μαζί της, προκαλώντας μια κοσμική δίνη.

Ένας ουράνιος τιτάνας

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Νοέμβριο 2023, στο livescience.com, ο Τοξότης Α* είναι ένας ουράνιος τιτάνας, που έχει μάζα 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο μας και κατοικεί πάνω από 25.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Ενώ το τεράστιο μέγεθός προκαλεί δέος από μόνο του, είναι η τεράστια περιστροφική ταχύτητα της μαύρης τρύπας που πραγματικά πυροδοτεί την περιέργειά μας.

Όπως ένας καλλιτέχνης του πατινάζ

Ακριβώς όπως ένας καλλιτέχνης του πατινάζ που στροβιλίζεται γρηγορότερα τραβώντας τα χέρια του προς τα μέσα, ο Τοξότης Α* αξιοποιεί τη διατήρηση της γωνιακής ορμής για να επιτύχει τη μαγευτική περιστροφή του.

Διαβάστε επίσης: Ο Ήλιος Μπορεί να Φιλοξενεί μία Μαύρη Τρύπα

Καθώς η μαύρη τρύπα, στην Καρδιά του Γαλαξία, έλκει βαρυτικά την περιβάλλουσα ύλη, συμπεριλαμβανομένων των αστεριών, του αερίου και της σκόνης, τις τραβάει πιο κοντά, αναγκάζοντάς τις να επιταχύνουν και να ρουφηχτούν προς τον ορίζοντα γεγονότων της.

Αυτή η κίνηση προς τα μέσα ενισχύει την περιστροφή της μαύρης τρύπας, παρόμοια με μια κοσμική δίνη που στροβιλίζεται ανελέητα.

Παραμορφώνει το ύφασμα του χωροχρόνου

Η γρήγορη περιστροφή του Τοξότη Α* δημιουργεί μια βαθιά επίδραση στην ίδια τη δομή του χωροχρόνου.

Σύμφωνα με τη θεωρία της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν, ογκώδη αντικείμενα όπως οι μαύρες τρύπες παραμορφώνουν το ύφασμα του χωροχρόνου, αναγκάζοντάς τον να καμπυλώνεται και να τεντώνεται.

Ωστόσο, η απόλυτη ταχύτητα της περιστροφής του Τοξότη Α* εντείνει αυτό το φαινόμενο, οδηγώντας σε ένα φαινόμενο γνωστό ως σύρσιμο πλαισίου.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Στην Καρδιά του Γαλαξία

Φανταστείτε τον χωροχρόνο ως έναν απέραντο, διασυνδεδεμένο ιστό, όπου η βαρύτητα του Τοξότη Α* λειτουργεί ως άγκυρα και η περιστρεφόμενη κίνησή του έλκει τα νήματα, αναγκάζοντάς τα να συστρέφονται και να καμπυλώνονται.

Μπορείτε επίσης να φανταστείτε μια βαριά μπάλα του μπόουλινγκ αγκιστρωμένη σε ένα τεντωμένο σεντόνι το οποίο συστρέφεται και καταπίνεται από τη μπάλα καθώς αυτή περιστρέφεται. Τώρα, βάλτε την μαύρη τρύπα στην Καρδιά του Γαλαξία μας.

diadrastika / Image by Juric.P from depositphotos.com