Άμμων Δίας, η αμμωνία, ο πλανήτης, ως εκδοχή προέλευση της ζωής στην Γη

Άμμων Δίας, η αμμωνία, ο πλανήτης, ως εκδοχή προέλευση της ζωής στην Γη

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Έχουν δοθεί πολλές εξηγήσεις ή ερμηνείες σχετικά με το προσωνύμιο Άμμων – για παράδειγμα. πως προέρχεται από την άμμο, ότι είναι δηλαδή ο Δίας των άμμων, επειδή είχε πολύ άμμο εκεί στην έρημο της Αιγύπτου· μάλλον πολύ απλοϊκό. Ωστόσο, αρχίζει να αποκτάει ενδιαφέρον όταν σχετίζεται με τον Αμένοφι και το καταληκτικό «άμεν», δηλαδή «αμήν» στο τέλος κάθε ευχής στον εκχριστιανισμένο κόσμο. Σίγουρα υπάρχουν και πολλές άλλες που ακροβατούν ως πιθανότητες. Εδώ θα εξετάσουμε μία εκδοχή την οποία θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε λογοπαίγνιο επειδή συνδυάζει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, αλλά με κανένα τρόπο δεν αποτελεί επιστημονική η φιλοσοφική ερμηνεία. Είναι περισσότερο μία εκδοχή με συνειρμούς και αναχρονισμούς που θα μπορούσε, ίσως, να συνδυάζει την σχέση που ενδεχομένως υπάρχει ανάμεσα στον Άμμωνα Δία, την αμμωνία και τον Πλανήτη Δία, σχετικά με την προέλευση της ζωής στην Γη.

Αμμωνία Λιβύη. Ο Γραμματικός και Λεξικογράφος Αμμώνιος έζησε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τον 1ο μ.Χ. αιώνα στην Αλεξάνδρεια, τον τόπο συγκεντρώσεως όλων των Ελλήνων σοφών εκείνη την ιστορική περίοδο. Το όνομα Αμμώνιος έφεραν πολλά πρόσωπα της αρχαιότητος, ιδίως κατά την ελληνιστική περίοδο, και σημαίνει τον ανήκοντα εις τον Άμμωνα Δία αλλά και γενικότερα τον προερχόμενο από την περιοχή της Αμμωνίας, όπως ονομαζόταν στην αρχαιότητα ολόκληρη η βόρειος Αφρική (Λιβύη): «Άμμων, όνομα θεού Ελληνικού», σημειώνεται στο Λεξικόν Σούδα, και ο Στέφανος Βυζάντιος στα Εθνικά, μας πληροφορεί σχετικά ότι «Αμμωνία, η μεσόγειος Λιβύη. Και αυτή δε πάσα η Λιβύη ούτως εκαλείτο από Άμμωνος. Ο οικήτωρ Αμμώνιος».

Το άλας του Άμμωνα. Οι Ρωμαίοι όταν πήγαν στην Λιβύη, βρήκαν αποθέματα αζανίου κοντά στον Ναό του Άμμωνος-Διός. Αυτό το αζίδιο του υδρογόνου (ένωση αζώτου και υδρογόνου) ονόμασαν sal ammoniacus, δηλαδή «άλας του Άμμωνα» λόγω της περιοχής που βρισκόταν. Στην ουσία πρόκειται για την γνωστή σε όλους μας αμμωνία NH3. Το όνομα Αμμωνιακός εμφανίζεται πολύ νωρίτερα και σε γραπτά του Πλίνιου, αλλά δεν είναι σίγουρο εάν αναφέρεται στο ίδιο πράγμα. Διαπιστώνεται, λοιπόν, εμμέσως πλην σαφώς, ότι τόσο στην αρχαία Λιβύη όσο και στην σημερινή –φυσικά με σύγχρονα εργοστάσια– γινόταν και γίνεται παραγωγή αμμωνίας.

Ο πλανήτης Δίας. Πρώτος σχηματιζόμενος πλανήτης ήταν ο Δίας κυριαρχώντας στο ηλιακό σύστημα. Ένα πολύ μικρό ποσοστό (περίπου 1%) της ατμόσφαιράς του αποτελείται από αμμωνία. Το 1976 ο Αμερικανός φυσικός Κάρλ Σαγκάν, πρότεινε ότι μορφές ζωής με οργανική χημεία που βασίζεται στην υγρή αμμωνία (και όχι στο νερό όπως γίνεται στη Γη) θα μπορούσαν να επιβιώσουν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του Δία. Ο Σαγκάν βάσισε την άποψη του στην οικολογία των γήινων θαλασσών όπου υπάρχει φυτοπλαγκτόν στα ανώτερα στρώματα, πιο χαμηλά ψάρια που τρέφονται από το πλαγκτόν και στα χαμηλότερα βάθη κυνηγοί που τρέφονται με τα ψάρια.

Ο μετεωρίτης Grave Nunataks 95229. Οι έρευνες των επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, επάνω στον μετεωρίτη Grave Nunataks 95229, ο οποίος εντοπίστηκε στην Ανταρκτική το 1995, κατέληξαν ότι ήταν πλούσιος σε αμμωνία και υδρογονάνθρακες. Οι επιστήμονες, όπως αναφέρεται στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Science», αφότου εντόπισαν την αμμωνία, εξέτασαν τα άτομα αζώτου που και βρήκαν ότι αυτά αποτελούνταν από σπάνια ισότοπα, γεγονός που καταδεικνύει ότι το άζωτο αυτό δεν προέρχονταν από τη Γη. Η επικεφαλής της έρευνας, Σάντρα Πιτσαρέλο, και οι συνάδελφοί της θεωρούν ότι η πτώση παρόμοιων μετεωριτών στη Γη πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια θα μπορούσε να παράγει μια συνεχή και ανανεώσιμη πηγή αμμωνίας και αζώτου, το οποίο είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό μορίων που αυτο-αναπαράγονται, όπως διαβάζουμε στο apocalypsejohn.com.

Η αμμωνία. Περιέχει άζωτο που αποτελεί ένα από τα κύρια στοιχεία για την ανάπτυξη ζωντανών οργανισμών όπως τους ξέρουμε, αφού άζωτο εντοπίζεται στο DNA και τις πρωτεΐνες, που αποτελούν τα βασικά δομικά υλικά της ζωής.

Η θεωρία της πανσπερμίας. Αναφέρεται στην υπόθεση ότι μέσω των κομητών – μετεωριτών, πάνω στους οποίους ταξίδευαν βακτηρίδια ζωής, η γη βομβαρδίστηκε με αυτά. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να ζήσουν χιλιάδες χρόνια και να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται όταν οι συνθήκες γίνουν κατάλληλες.

Συνειρμικό συμπέρασμα. Δεν είναι μόνο ο πλανήτης Δίας που περιέχει αμμωνία. Στον Κρόνο και ειδικότερα στον δορυφόρο του Τιτάνα έχει εντοπιστεί αυτή η ένωση, όπως και σε άλλα ουράνια σώματα. Εκείνο που προκαλεί την νοημοσύνη μας, είναι το γεγονός ότι σε ένα μέρος βρίσκονται τόσες πολλές συμπτώσεις συγκεντρωμένες: α) ο Ναός του Άμμωνα-Δία, β) τα αποθέματα αμμωνίας δίπλα στον Ναό, γ) ότι ο πλανήτης Δίας αποτελείται από σημαντική ποσότητα (συγκριτικά με την Γη) αμμωνίας.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την εύρεση του μετεωρίτη με αμμωνία, που ενισχύει την θεωρία της πανσπερμίας, μας κάνουν να υποθέτουμε: Ότι η συγκέντρωση αποθεμάτων αμμωνίας δίπλα στον Ναό δεν ήταν τυχαία, αλλά μία ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον Δία που έφερε την ζωή στην Γη. Αλλά, πως γνώριζαν τα συστατικά του πλανήτη Δία και ότι η αμμωνία υπό κατάλληλες συνθήκες μπορεί να «δημιουργήσει» ζωή; Οι απαντήσεις πολλές: α) ταξίδεψαν ως εκεί, β) κάποιοι αρχαίοι αστροναύτες τους τα έμαθαν, γ) αρχέγονες μνήμες που μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά, κλπ. Σε κάθε περίπτωση το συνειρμικό συμπέρασμα συνάγεται από εικοτολογικές ακροβασίες και άλματα σκέψεων και δεν αποτελούν σοβαρές ενδείξεις ότι, κάτω από μία ευρύτερη έννοια, ο Δίας είναι ο πατέρας της ζωής εδώ στην Γη και κατ’ επέκταση των ανθρώπων!

Σημ. Λάβετε υπόψη ότι η αμμωνία θα μπορούσε να ονομάζεται αλλιώς, π.χ. «αζάνιο» όπως προαναφέραμε. Η ονομασία δεν αλλάζει το γεγονός ότι η ίδια ένωση κατασκευαζόταν ή συγκεντρωνόταν δίπλα στον Ναό του Άμμωνα-Δία και ότι υπάρχει στον πλανήτη Δία.

diadrastika / Image by Jacques GAIMARD from Pixabay