Το Άγαλμα στον Λευκό Οίκο είναι εμπνευσμένο από την Θεά Αθηνά και τον Ηρακλή

Το Άγαλμα στον Λευκό Οίκο είναι εμπνευσμένο από την Θεά Αθηνά και τον Ηρακλή

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Στην κορυφή του Λευκού Οίκου, διακρίνεται ένα άγαλμα. Αν μπορούσαμε να το δούμε από κοντά, τα «χαρακτηριστικά» του και η «φυσιογνωμία» του θα μας φαίνονταν γνώριμα. Σύμφωνα με την wikipedia.org, ονομάζεται «Το Άγαλμα της Ελευθερίας» (Statue of Freedom). Είναι επίσης γνωστό ως «Ένοπλη Ελευθερία» ή απλά «Ελευθερία».

Είναι ένα χάλκινο άγαλμα που σχεδιάστηκε από τον Thomas Crawford (1814-1857). To 1863 τοποθετήθηκε στον τρούλο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον. Αρχικά ονομάστηκε «Ελευθερία Θρίαμβος στον Πόλεμο και την Ειρήνη». Το άγαλμα απεικονίζει μια γυναικεία φιγούρα που φορά ένα στρατιωτικό κράνος και κρατάει ένα ξίφος στο δεξί της χέρι και ένα δάφνινο στεφάνι (ή μάλλον από αστέρια) και ασπίδα στα αριστερά της.

Αυτό το ξέρατε: ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ το ΑΓΑΛΜΑ στον ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ;

Ωστόσο είναι φανερό ότι το καλλιτέχνημα αυτό είναι εμπνευσμένο από ελληνικές φιγούρες της ελληνικής μυθολογίας και ειδικότερα της Ελληνίδας θεάς της Σοφίας. Εκτός, όμως, από το γεγονός ότι παραπέμπει στην θεά Αθηνά, φαίνεται πως στο ίδιο άγαλμα εμπεριέχονται στοιχεία και συμβολισμοί από τον Ηρακλή, τον Μίθρα, την Ελευθερία και την Αμερική.

Αυτό το ξέρατε: ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ το ΑΓΑΛΜΑ στον ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ;

Κάπως έτσι δικαιολογείται και η επιγραφή στην βάση:

Ένας από τους πολλούς και από τους πολλούς ένας

Από εκεί και πέρα υπάρχουν πάρα πολλές ερμηνείες για το τι ήθελε να πει ο ποιητής…

diadrastika.com

loading...