Καλλιτεχνική απεικόνιση από Tomislav Jakupec στο Pixabay

Βυθισμένη πόλη στην Ινδία 9.500 ετών με Ελληνική Γραφή που οι επίσημες θέσεις καταρρίπτουν

Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο σχολιασμού, με στοιχεία δημιουργικής γραφής

Πρόκειται για ένα κείμενο στο περιοδικό Δαυλός το 2002 και σχετίζεται με μία αρχαία επιγραφή (φώτο εδώ) που φιλοξενείται στο BBC. Το άρθρο με τίτλο «ΠΟΛΗ 9500 ΕΤΩΝ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ», αναφέρεται σε περιοχές κάτω από τη θάλασσα, όπως νοτίως της ιαπωνικής νήσου Γιοναγκούνι στον Ειρηνικό Ωκεανό, επίσης στον υποθαλάσσιο χώρο της Dwaraka στη Δυτική Ινδία, με την βεβαιότητα ότι υπάρχουν ενδείξεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ηλικίας πάνω-κάτω 10.000 ετών και ότι θα μπορούσαν να σχετίζονται με Αιγαιοπελαγίτες της ίδιας εποχής. Επίσης, αναφέρεται σε μία πιθανή βυθισμένη πόλη στο Khambhat, επίσης γνωστό ως Cambay, στην περιοχή Anand στην ινδική πολιτεία Gujarat και που, ενδεχομένως, θα μπορούσε να σχετίζεται με την παρουσία Αιγαιοπελαγιτών στην περιοχή, πριν τόσες χιλιάδες χρόνια.

Διαβάστε επίσης: To Νόμισμα με Εξωγήινο και Ελληνικά Γράμματα

Μετά από όλα αυτά, καταλήγει σε ένα αρχαιολογικό εύρημα από την Harappa, ένας αρχαιολογικός χώρος στο Punjab του Πακιστάν, που διαθέτει χαραγμένα σύμβολα και παρουσιάζουν ομοιότητες με κάποια γράμματα από την ελληνική αλφάβητο που θα μπορούσαν να είναι 9500 χιλιάδων ετών, σύμφωνα πάντα με τον τίτλο του άρθρου. Όμως, όλα αυτά αποτελούν σκέψεις και υποθέσεις χωρίς τεκμηριωμένη επιστημονική και αρχαιολογική βάση.

Σύμφωνα με άρθρο του BBC που έρχεται από το 1999, «ο καθηγητής Richard Meadow του πανεπιστημίου του Harvard εξηγεί πως η επιγραφή βρέθηκε σε μια αρχαιολογική ανασκαφή στο Πακιστάν ενός αρχαίου οικισμού με την ονομασία Harappa που άκμασε μεταξύ του 3500 π.Χ εως 2600 π.Χ. Πιθανολογούν πως πρόκειται για τα πρώτα δείγματα γραφής που η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως και χρονολογείται περί τα 5500 χρόνια και έχει ομοιότητες με την γραφή της κοιλάδας του Ινδού αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουν τι σημαίνει», όπως αναφέρει το ellinikahoaxes.gr

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC «σε θραύσματα αγγείων που χρονολογούνται πριν από 5500 χρόνια έχουν βρεθεί τα λεγόμενα σημάδια “σαν φυτά” και “ σαν τρίαινα σχήματα”». Λίγο παρακάτω: «Η παλαιότερη γνωστή γραφή ήταν χαραγμένη σε βάζα πριν και μετά το ψήσιμο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να υποδεικνύουν το περιεχόμενο του βάζου ή να είναι σημάδια που σχετίζονται με μια θεότητα. Σύμφωνα με τον Δρ Richard Meadow του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, διευθυντή του Αρχαιολογικού Ερευνητικού Προγράμματος Harappa, αυτές οι πρωτόγονες επιγραφές που βρέθηκαν σε αγγεία μπορεί να προϋπάρχουν όλων των άλλων γνωστών γραφών».

Οπτικά, θα μπορούσαν κάποια από τα χαράγματα/σύμβολα να μοιάζουν με ορισμένα από την ελληνική αλφάβητο, αλλά σίγουρα δεν μπορούν να ταυτιστούν, απλά και μόνο, λόγω μερικών ομοιοτήτων. Επιπλέον θα ήταν παράδοξο ένα τέτοιο πισωγύρισμα, δηλαδή να χρησιμοποιήθηκε ένα αλφαβητικό σύστημα σαν το αρχαίο ελληνικό, να πέρασε στην λεγόμενη Γραμμική Α, μετά στην Β και ύστερα πάλι πίσω στο αρχικό. Και, τελικά, όπως επισημαίνεται από το ellinikahoaxes: «Καμία αναφορά δεν γίνεται στο δημοσίευμα του BBC πως πρόκειται για ελληνική επιγραφή 9500 χρόνων που ανακαλύφθηκε σε υποβρύχια πόλη».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, λοιπόν, το τι είναι κάτι, όπως παρουσιάζεται σε επίσημες θέσεις, με το τι θα μπορούσε να ήταν, είναι εντελώς δύο διαφορετικά πράγματα που δεν συναντιούνται πουθενά, με μόνο κοινό σημείο το ίδιο το εύρημα – αλλά με διαφορετική αντιμετώπιση. Όπως και να έχει μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο από τον Δαυλό, τεύχος 243, Μάρτιος 2002, εδώ: ΠΟΛΗ 9500 ΕΤΩΝ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

diadrastika / Image by Tomislav Jakupec from Pixabay

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.