Τα Διαστημόπλοια των Θεών Δεν Είναι Όπως στο Χόλιγουντ

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Οι πληροφορίες είναι πολλές. Οι θεοί είχαν ειδικά άρματα και πετούσαν. Ένα σωρό εικόνες σε αρχαία αγγεία το επιβεβαιώνουν. Ωστόσο, φαίνεται πως υπήρχαν δύο “τύποι” ιπτάμενων οχημάτων…

«Λοιπόν ο Ζευς, οδηγώντας άρμα φτερωτό, πρώτος πορεύεται τακτοποιώντας και φροντίζοντας τα πάντα. Αυτόν δε, τον ακολουθεί μεγάλη στρατιά και από θεούς και από δαίμονες (δαήμονες, γνώστες), χωρισμένη σε έντεκα μέρη.

Διότι μέσα στον οίκο των θεών μένει μόνο η Εστία. Των άλλων μερών, όσοι θεοί έχουν καταταχθεί στους δώδεκα, προηγούνται καθένας κατά την τάξη που έχει οριστεί. Υπάρχουν λοιπόν, πολλές και τερπνότατες τοποθεσίες και αδιέξοδα μέσα στον ουρανό, όπου περιτριγυρίζει το γένος των μακάριων θεών, καθένας εκτελώντας το έργο του, και τους ακολουθεί πάντα όποιος θέλει και όποιος έχει την δύναμη να ακολουθεί. Διότι ο φθόνος στέκεται έξω από το θεϊκό χορό.

Όταν δε, πλέον πηγαίνουν για συμπόσιο και για διασκέδαση προχωρούν στην πλέον υψηλή κορυφή κάτω από τον θόλο του ουρανό από δρόμο ανηφορικό, τα μεν οχήματα των θεών προχωρούν εύκολα, επειδή έχουν ισορροπία και είναι ευκολοκυβέρνητα, τα δε άλλα προχωρούν δύσκολα».
(Πλάτων, Φαίδρος 246Ε-247Β).

Αν οπτικοποιήσουμε αυτά τα οχήματα και τις στρατιές που αναφέρονται, αμέσως θα «δούμε» κάτι παρόμοιο με αυτό που βλέπουμε σε ταινίες ή σε ερασιτεχνικά βίντεο ανά τον κόσμο με UFOs: μία αρμάδα από διαστημόπλοια να ακολουθούν σε σχηματισμό Λ τον Δία στους «δρόμους» πάνω από τον ουρανό.

Όμως, ο Φαίδρος, είναι ένα βιβλίο που πραγματεύεται την ψυχή (και από το οποίο παραθέσαμε το παραπάνω απόσπασμα). Ο Πλάτωνας, στο ίδιο κείμενο, διευκρινίζει πως ο Δίας «ελαύνων πτηνόν άρμα», όπου ελαύνω σημαίνει «θέτω σε κίνηση» και «ιππεύω».

Όπως γνωρίζουμε, από τον Όμηρο και άλλους αρχαίους συγγραφείς και φιλοσόφους, ο Δίας παρόμοια και οι άλλοι θεοί του Ολύμπου, δεν κινούνταν πάντα με ιπτάμενα οχήματα ή άρματα. «Επέβαιναν» σε αυτά.

Μήπως τελικά, τα άρματα των θεών, καμία σχέση δεν έχουν με αυτό που φανταζόμαστε; Μήπως κάποια από τα διαστημόπλοια των θεών έχουν την υφή και την φύση που έχουν οι ψυχές, οι Φωτεινές Ψυχές;

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ποια είναι η φύση των ψυχών;

«Η πραγματική ουσία της ψυχής, είναι χωρίς χρώμα και χωρίς σχήμα και άυλη, είναι ορατή μονάχα από τον κυβερνήτη νου»
(Φαίδρος 247C)

diadrastika