Ίσως Βρέθηκε ο Λαβύρινθος του Μινώταυρου στη Γόρτυνα Κρήτης

Ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο στην Κρήτη, το οποίο διαθέτει ένα περίτεχνο δίκτυο υπόγειων τούνελ, θα μπορούσε να είναι ο πραγματικός αρχαίος Λαβύρινθος, ο μυθικός λαβύρινθος στον οποίο έμενε ο θρυλικός Μινώταυρος.

Μία ομάδα από Άγγλους και Έλληνες ειδικούς, που πραγματοποίησαν μία αποστολή φέτος το καλοκαίρι στο λαβύρινθο, πιστεύει ότι η τοποθεσία, δίπλα από τη Γόρτυνα, στα νότια του νησιού, μπορεί και να είναι το σημείο που βρίσκεται ο πραγματικός λαβύρινθος, που μέχρι σήμερα όλοι αναγνωρίζουν πως βρίσκεται στο Μινωικό Ανάκτορο στην Κνωσό, η οποία συνδέθηκε με τον μύθο του Μινώταυρου, μετά την ανασκαφή της πριν από έναν αιώνα.

Διαβάστε επίσης: Ο Χάρτης που Δείχνει το Λαβύρινθο στην Κρήτη από Γάλλους Σπηλαιολόγους

Η Κνωσός θεωρείται σχεδόν με βεβαιότητα ότι είναι το σπίτι του θρυλικού Βασιλιά Μίνωα, που λέγεται πως κατασκεύασε τον Λαβύρινθο για να κρύψει τον Μινώταυρο -ένα τρομακτικό πλάσμα, που γεννήθηκε από την ένωση της γυναίκας του βασιλιά με έναν ταύρο.

Οι ειδικοί όμως της τελευταίας αποστολής στη νότια Κρήτη, πιστεύουν πως το σύμπλεγμα των τούνελ δίπλα από τη Γόρτυνα, που αποτελούσε την αρχαία ρωμαϊκή πρωτεύουσα της Κρήτης, θα μπορούσε εξίσου να είναι το σημείο όπου βρίσκεται ο πραγματικός Λαβύρινθος -εάν τελικά υπάρχει μία δόση αλήθειας στο ότι ο μύθος βασίστηκε σε μία πραγματική τοποθεσία και σε έναν πραγματικό βασιλιά.

Ο Nicholas Howarth, γεωγράφος από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής της αποστολής, δήλωσε πως υπήρχε ο κίνδυνος να χαθεί η Γόρτυνα από την ιστορία του Λαβυρίνθου εξαιτίας της υπερισχύουσας θέσης που καταλαμβάνει η Κνωσός στο μύθο, μία θέση που ενισχύθηκε από τον Arthur Evans, έναν επιφανή Άγγλο αρχαιολόγο, ο οποίος πραγματοποίησε ανασκαφές στην Κνωσό μεταξύ του 1900 και του 1935.

«Οι επισκέπτες δεν έρχονται μόνο για να δούνε τα ερείπια, που ανακάλυψε και αναστήλωσε ο Evans, αλλά και για να αναζητήσουν μία σύνδεση με το μυθικό παρελθόν της Εποχής των Ηρώων. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι επισκέπτες της Κνωσού δεν έχουν ακούσει ποτέ για τις άλλες «πιθανές» τοποθεσίες του μυθικού Λαβυρίνθου,» τόνισε ο Howarth.

Οι ερευνητές της Οξφόρδης, που συνεργάστηκαν με ειδικούς της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, βρήκαν πως το σύμπλεγμα των τούνελ στη Γόρτυνα είχαν «επισκεφτεί» προσφάτως αρχαιοκάπηλοι, που ετοιμάζονταν να ανατινάξουν έναν από τους εσωτερικούς θαλάμους, με την ελπίδα να βρουν ένα κρυμμένο δωμάτιο θησαυρού.

Τα σπήλαια, που είναι γνωστά στην περιοχή ως τα Σπήλαια του Λαβυρίνθου, αποτελούνται από σχεδόν 4 χιλιόμετρα συνδεόμενων τούνελ, με μεγάλους θαλάμους και αδιέξοδα δωμάτια. Την τοποθεσία επισκέπτονταν από τον μεσαίωνα πολλοί ταξιδιώτες, αναζητώντας το Λαβύρινθο, αλλά από τότε που βρέθηκε η Κνωσός στα τέλη του 19ου αιώνα, η Γόρτυνα ξεχάστηκε, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως αποθήκη πυρομαχικών από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β” Παγκοσμίου Πολέμου.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Διαβάστε επίσης: Τι είδε ο Ernst Muldashev στο Λαβύρινθο Κρήτης

«Εάν μπει κάποιος στα Σπήλαια του Λαβυρίνθου της Γόρτυνας θα καταλάβει αμέσως πως πρόκειται για ένα πολύ σκοτεινό μέρος και μπορεί να χαθεί πολύ εύκολα. Η υπόθεση του Evans ότι το Παλάτι της Κνωσού είναι και ο Λαβύρινθος θα πρέπει να εξεταστεί με πολύ κριτική σκέψη,» πρόσθεσε ο Howarth.

«Το γεγονός ότι αυτή η ιδέα επικρατεί τόσο πολύ στη λαϊκή φαντασία φαίνεται πως έχει να κάνει περισσότερο με τη ρομαντική μας επιθυμία να πιστεύουμε στις ιστορίες του παρελθόντος, οι οποίες συνδυάστηκαν επιτυχώς με την ισχυρή προσωπικότητα του Evans και την εξέχουσα θέση του.»

Εκτός από την Κνωσό και τη Γόρτυνα, υπάρχει και ένα τρίτο σύμπλεγμα σπηλαίων, στο Σκοτεινό της Κρήτης (κοντά στις Γούβες), για το οποίο θα μπορούσε επίσης να ισχυριστεί κάποιος ότι εκεί βρίσκεται ο αρχαίος Λαβύρινθος.

«Εάν δούμε τα αρχαιολογικά γεγονότα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πούμε εάν όντως υπήρξε ο Λαβύρινθος. Πιστεύω πως κάθε μία από τις τρεις τοποθεσίες διεκδικεί ορθώς το δικό της μερίδιο στο μυστήριο του Λαβυρίνθου, αλλά στο τέλος προκύπτουν ερωτήματα που ούτε η αρχαιολογία αλλά ούτε και η μυθολογία μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα,» υπογράμμισε ο Howarth.

Ο Andrew Shapland, έφορος αρχαιοτήτων της ελληνικής Εποχής του Χαλκού στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, υποστήριξε πως η τοποθεσία του Λαβυρίνθου αποτελούσε ένα μυστήριο που δεν έλεγε να λυθεί με τίποτα. Επισκέπτες αναζητούσαν το Λαβύρινθο στη Γόρτυνα από τον 12ο αιώνα.

«Πιστεύω, όμως, πως η Κνωσός είναι η πιθανότερη υποψήφια γιατί βασίζεται στην κλασσική παράδοση και όχι στη μετέπειτα παράδοση των ταξιδιωτών,» πρόσθεσε ο Δρ. Shapland. «Η Κνωσός αναφέρεται στον Όμηρο. Εάν υπήρξε όντως Λαβύρινθος, ήταν ο τρόπος με τον οποίο μία τοποθεσία, όπως η Κνωσός, μεταφέρθηκε σε μεταγενέστερο ελληνικό μύθο.»

maiandros, με στοιχεία από tanea.gr, ekklisiaonline.gr