καλλιτεχνική απεικόνιση για υπερφυσικά όντα
Καλλιτεχνική απεικόνιση. Image by zlikovec from depositphotos

Στον Λαβύρινθο της Κρήτης Ζουν Υπερφυσικά Όντα;
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Κάποιοι τουρίστες επισκέφθηκαν το Σπήλαιο Λαβυρινθάκι στην Κρήτης. Εκεί, ισχυρίζονται ότι ένιωσαν ή ακόμη και ότι είδαν παράδοξες ζωντανές παρουσίες που δεν μπορούν να περιγράψουν, από άγνωστα υπερφυσικά όντα. Ένιωσαν αόρατα μάτια να τους παρακολουθούν και είχαν γενικότερα την αίσθηση ότι ο χώρος κατοικείται, ότι είναι μια κατοικία πνευμάτων ή κάποιου είδους υπερφυσικών μορφών ζωής.

Ο Λαβύρινθος της Κρήτης, ένας θρυλικός λαβύρινθος, έχει από καιρό γοητεύσει τους ανθρώπους με το περίπλοκο σχέδιο και τη μυστηριώδη φύση του. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο λαβύρινθος κατασκευάστηκε από τον επιδέξιο τεχνίτη Δαίδαλο για να φυλακίσει τον τρομερό Μινώταυρο, ένα πλάσμα μισό άνθρωπο, μισό ταύρο.

Υπάρχει ένα μέρος που ονομάζεται Σπήλαιο Λαβύρινθος στη Γόρτυνα της Κρήτης, όπου απαγορεύεται η επίσκεψη, αλλά επιτρέπεται στο Λαβυρινθάκι. Ο χώρος λέγεται ότι αποτελεί κομμάτι μια μεγάλης και περίπλοκης διαδρομής η οποία για πολλούς, ίσως, για τουριστικούς λόγους, ταυτίζεται με τον γνωστό Λαβύρινθο του Μινώταυρου.

Διαβάστε επίσης: Ο Χάρτης που Δείχνει το Λαβύρινθο στην Κρήτη από Γάλλους Σπηλαιολόγους

Αρχαίοι Έλληνες και η σύνδεσή τους με υπερφυσικά όντα

Κατά πάσα πιθανότητα, οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν διάφορες πτυχές της ζωής τους στην επιρροή θεοτήτων αλλά και όντων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων της φύσης, των συναισθημάτων, ακόμη και των αποτελεσμάτων των μαχών και των πολέμων.

Φαίνεται πως τα υπερφυσικά όντα ήταν, με κάποιο τρόπο, βαθιά ριζωμένα στο είναι τους και στον πολιτισμό τους, όπως για παράδειγμα σε αναφορές τους για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι πεποιθήσεις βασίστηκαν σε μαρτυρίες και όχι σε επιστημονικά στοιχεία της εποχής εκείνης.

Ενώ οι ιστορίες και οι θρύλοι γύρω από τον Λαβύρινθο του Μινώταυρου και τους πιθανούς ενοίκους του συνεχίζουν να αιχμαλωτίζουν τη φαντασία μας, αρκετοί φιλόσοφοι του τότε, προσπάθησαν να προσεγγίσουν τον υπερβατικό κόσμο με κριτική και ορθολογική νοοτροπία.

Η εξερεύνηση του λαβυρίνθου, φυσική και μεταφορική, έχει αποτελέσει αντικείμενο αρχαιολογικής και ιστορικής έρευνας, ρίχνοντας φως στον αρχαίο πολιτισμό της Κρήτης και στα αρχιτεκτονικά του επιτεύγματα. Ωστόσο, αν και αυτές οι μελέτες δεν έχουν αποφανθεί επίσημα για την ταύτιση με τον μυθικό Λαβύρινθο, σίγουρα επικεντρώνονται στις χειροπιαστές πτυχές του λαβυρίνθου και όχι σε υπερφυσικά όντα.

Διαβάστε επίσης: Απόκοσμα φαινόμενα στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Θεωρίες σχετικά με υπερφυσικά όντα στο Λαβυρινθάκι

Γεωλογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες

Επιστημονικές εξηγήσεις και θεωρίες σχετικά με την ύπαρξη υπερφυσικών μορφών ζωής στο Λαβυρινθάκι και κατά συνέπεια σε ολόκληρο το Λαβύρινθο της Κρήτης δεν έχουν διατυπωθεί επίσημα. Οι επιστήμονες είναι σκεπτικιστές και προσφέρουν εναλλακτικές εξηγήσεις για τα μυστήρια που σχετίζονται με έναν παραφυσικό ή μεταφυσικό κόσμο.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Φαίνεται να συμφωνούν στην πρόταση πως γεωλογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι μια πιθανότητα για την υποστήριξη κρυμμένων μορφών ζωής μέσα στο λαβύρινθο. Το περίπλοκο δίκτυο των σπηλαίων και των σηράγγων μέσα στον λαβύρινθο θα μπορούσε να προσφέρει καταφύγιο και πόρους για οργανισμούς προσαρμοσμένους σε τέτοια περιβάλλοντα.

Επιπλέον, ορισμένα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, όπως πιθανά υπόγεια ποτάμια και ρεύματα, αλλά και ιαματικές πηγές, μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες κατάλληλες για την επιβίωση διαφορετικών μορφών ζωής. Αυτοί οι παράγοντες υποδηλώνουν ότι ο λαβύρινθος θα μπορούσε ενδεχομένως να φιλοξενεί γνωστά ή ακόμα και μη ανακαλυφθέντα είδη του φυσικού κόσμους μα, αλλά όχι υπερφυσικά όντα.

Ναι, ΟΚ. Αλλά το ερώτημα παραμένει: Είναι δυνατό στον λαβύρινθο της Κρήτης να ζουν υπερφυσικά όντα που δεν ανήκουν στον κόσμο μας;

Διαβάστε επίσης: Orbs: Ενεργειακές Οντότητες Ανάμεσα μας

Ψυχολογικές ερμηνείες και συσχέτιση με τον ανθρώπινο ψυχισμό

Οι ψυχολογικές ερμηνείες του Λαβύρινθου και η συσχέτισή του με τον ανθρώπινο ψυχισμό έχουν επίσης εξεταστεί από ορισμένους με σχετικές γνώσεις.

Γενικά, η πολύπλοκη δομή ενός λαβύρινθου μοιάζει να έχει συνδεθεί με το ανθρώπινο υποσυνείδητο και το ταξίδι της αυτο-ανακάλυψης. Στην ψυχολογία, οι λαβύρινθοι έχουν ερμηνευτεί ότι συχνά συμβολίζουν την πορεία προς τη φώτιση ή την εξερεύνηση του εσωτερικού εαυτού κάποιου.

Τα περίπλοκα μονοπάτια και τα αδιέξοδα μέσα στον λαβύρινθο μπορούν να θεωρηθούν ως μεταφορές για τις προκλήσεις και τις επιλογές που αντιμετωπίζουν τα άτομα στη ζωή τους. Έτσι, η ύπαρξη υπερφυσικών μορφών ζωής μέσα στον λαβύρινθο μπορεί να ερμηνευθεί ως αντανάκλαση του βάθους της ανθρώπινης ψυχής και των μυστηρίων του υποσυνείδητου νου.

Δηλαδή, οι επισκέπτες βλέπουν και αισθάνονται υπερφυσικά όντα, αλλά όχι με τα μάτια ή το σώμα τους, αλλά με κάτι που ενεργοποιεί αρχέτυπα από το συλλογικό ασυνείδητο ή μέσα από το προσωπικό ασυνείδητο του καθενός γεμάτο με κάποιους φόβους ή τραύματα που έχουν λησμονηθεί ή έχουν απωθηθεί.

Άλλες εξηγήσεις που προτείνονται περιλαμβάνουν φυσικές αιτίες, όπως η ακουστική ή οπτική παραμόρφωση, επίδραση της ψυχολογίας των ανθρώπων, επιρροές από ταινίες με σχετικό περιεχόμενο, είπε κάποιος ότι είδε κάτι και το αναπλάθουμε με τη φαντασία μας, χωρίς πραγματικά να το βλέπουμε.

Επίσης οι παρειδωλίες έχουν σημαντικό ρόλο. Είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο όπου ένα ασαφές ερέθισμα διακρίνεται από τον εγκέφαλό μας εσφαλμένα ως γνώριμο. Αυτές και άλλες παρόμοιες εξηγήσεις βασίζονται σε επιστημονικές αρχές και προσπαθούν να αποδώσουν τα φαινόμενα σε φυσικές αιτίες, αντί να επιφέρουν υπερφυσικές εξηγήσεις.

Διαβάστε επίσης: Τι είδε ο Ernst Muldashev στο Λαβύρινθο Κρήτης

Φωτογραφικό υλικό με παραφυσικά όντα

Ορισμένες φωτογραφίες που έχουν τραβήξει μερικοί τουρίστες περιέχουν κάτι σαν μικρές διάφανε μπάλες φωτός, γνωστές ως orbs. Για πολλούς, αυτή η ύπαρξη σφαιρών σημαίνει καταγραφή άυλων όντων ή σημάδι πνευματικής ενέργειας. Έχοντας αυτή την πεποίθηση, θεωρούν πως στα χέρια τους έχουν χειροπιαστά στοιχεία με φωτογραφικό υλικό.

Όμως, επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν πως τα orbs, δεν είναι τίποτα περισσότερο από αερομεταφερόμενο μικροσκοπικό υλικό κοντά στον φακό της κάμερας, όπως π.χ. η σκόνη, που σε συνδυασμό με το φωτισμό, το φλας, την οπτική γωνία της φωτογραφικής μηχανής και άλλους παράγοντες, τα αποτυπώνουν ως σφαιροειδή. Ειδικά οι σύγχρονες κάμερες σε κινητά κλπ, είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στη δημιουργία εικόνων σφαίρας.

Άλλες φωτογραφίες χωρίς orbs, μοιάζουν να περιέχουν παρουσίες από υπερφυσικά όντα, ή κάποιες παράξενες μορφές, όπως για παράδειγμα ορισμένες που φωτογράφησε η Ομάδα Ορφέας στο Λαύριο και το Σπήλαιο του Νταβέλη. Αυτές πως θα μπορούσα να ερμηνευτούν;

Για τους σκεπτικιστές, κάποιες από τις αλλόκοτες παρουσίες θα μπορούσαν να εξηγηθούν πολύ απλά. Πως; Μα, ως παρειδωλίες.

Διαβάστε επίσης: Καταγραφή Απόκοσμης Οντότητας στις Στοές του Λαυρίου και Σπήλαιο Νταβέλη

Οι επιστήμονες πιθανολογούν με σκεπτικισμό. Όμως, αν…

Ουσιαστικά, τι έμεινε; Αν το πάμε καθαρά επιστημονικά, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ζουν και να κυκλοφορούν υπερφυσικά όντα οποιουδήποτε είδους μέσα στον λαβύρινθο της Κρήτης. Καμία ένδειξη για την ύπαρξη πνευμάτων ή υπερφυσικών μορφών ζωής μέσα στον Λαβύρινθο της Κρήτης.

Ακόμα και η αίσθηση που έχουν ορισμένοι επισκέπτες ότι ένιωσαν αλλόκοτες παρουσίες, τείνουν να ερμηνευτούν ως ψυχολογικές αντιδράσεις, παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις, ότι συνδέονται με το ανθρώπινο ασυνείδητο, υποσυνείδητο, τον γνωστό μύθο, το φόβο του αγνώστου κλπ. Με απλά λόγια τα όποια υπερφυσικά όντα στο λαβύρινθο της Γόρτυνας είναι δημιούργημα της φαντασίας ορισμένων επισκεπτών – γιατί δεν συμβαίνει σε όλους.

Όμως, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν ή δεν ξέρουν πως να μετρήσουν ορισμένους παράγοντες σε ένα τόπο. Όταν δεν ξέρουν για κάτι, πιθανολογούν με σκεπτικισμό. Τι γίνεται όμως αν αυτό που νιώθουν ορισμένοι επισκέπτες και η αίσθηση που έχουν για υπερφυσικά όντα, είναι αλήθεια και πραγματικότητα, αλλά δεν μπορεί ακόμα να αποδειχτεί επιστημονικά;

Η συζήτηση για τις υπερφυσικές μορφές ζωής, θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολλές σελίδες ακόμα, χωρίς να οδηγήσει κάπου. Κατά συνέπεια, έχουμε δύο επιλογές: Είτε εμπιστευόμαστε τον σκεπτικισμό των επιστημόνων είτε την εμπειρία των επισκεπτών με ή χωρίς επιφυλάξεις. Είναι στο χέρι του καθενός.

diadrastika / Image by zlikovec from depositphotos.com