άντρας κάνει ηλιοθέαση ή αλλιώς sungazing
Image by dan grytsku from depositphotos

Ηλιοθέαση ή Sungazing. Οφέλη και Κίνδυνοι
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Σε έναν κόσμο με γρήγορο ρυθμό που κυριαρχείται από την τεχνολογία, το άγχος και τις ατελείωτες λίστες υποχρεώσεων, είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι η φύση έχει απίστευτες θεραπευτικές δυνάμεις. Μια αρχαία πρακτική που έχει κερδίσει τη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια είναι η ηλιοθέαση ή αλλιώς sungazing.

Αυτή η μοναδική τεχνική περιλαμβάνει το βλέμμα απευθείας στον ήλιο σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, συνήθως κατά την ανατολή ή τη δύση του ηλίου. Αν και το βλέμμα στον ήλιο μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστο, προσφέρει μυριάδες οφέλη για τη σωματική και ψυχική μας ευεξία, σύμφωνα με ορισμένες διδασκαλίες από την Ανατολή.

Ωστόσο, όπως κάθε ισχυρό εργαλείο, υπάρχουν επίσης πιθανοί κίνδυνοι που συνδέονται με αυτήν την πρακτική γι αυτό και οι πληροφορίες που προσφέρονται είναι καθαρά για εγκυκλοπαιδικούς λόγους.

Ας εξερευνήσουμε τον κόσμο του ηλιοθέασης, συμπεριλαμβανομένων των πλεονεκτημάτων, των κινδύνων και των διδασκαλιών πίσω από αυτό το συναρπαστικό φαινόμενο.

Όταν γίνεται σωστά

Το πιο αξιοσημείωτο όφελος στην ηλιοθέαση έγκειται στον αντίκτυπό του στην όρασή μας. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι το να κοιτάς κατάματα τον ήλιο θα βλάψει τα μάτια μας, ο ήλιος, όταν γίνεται σωστά, μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την όρασή μας.

Διαβάστε επίσης: Το πείραμα με τον Ήλιο και το παράδοξο αποτέλεσμα, στον Πύργο της Βασίλισσας Αμαλίας

Ο ήλιος είναι μια άφθονη πηγή φυσικού φωτός και η έκθεση των ματιών μας σε αυτόν μπορεί να διεγείρει την παραγωγή ζωτικών θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη D, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία των ματιών.

Επιπλέον, ο ήλιος λέγεται ότι ενισχύει την ευελιξία και τη δύναμη των μυών των ματιών, οδηγώντας σε βελτιωμένη εστίαση και διαύγεια όρασης. Καλό, όμως, είναι να γνωρίζετε ότι πολλοί οφθαλμίατροι διατηρούν πολλές επιφυλάξεις και γενικότερα δεν συνιστούν την πρακτική.

Προσοχή – Κίνδυνοι

Για κανένα λόγο, μην επιχειρήσετε να κάνετε ηλιοθέαση ή αλλιώς sungazing, χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον οφθαλμίατρό σας.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Αν δεν γίνει με το σωστό τρόπο παραμονεύουν πολλοί κίνδυνοι για τα μάτια σας. Κάποιοι από τους οποίους μπορούν να προκαλέσουν στα μάτια ανεπανόρθωτη και μία αναστρέψιμη ζημιά έως και τύφλωση.

Η άμεση θέαση του ήλιου, το επίμονο κοίταγμα του ήλιου, κατάματα και για αρκετή ώρα, ακόμα και τις ήπιες ώρες που προτείνουν οι μέντορες, μπορεί να βλάψει τα μάτια σας και να προξενήσει τραυματισμό μη αναστρέψιμη βλάβη του αμφιβληστροειδούς που μπορεί να καταλήξει σε απώλεια όρασης.

Χρειάζεται απόλυτη προσοχή. Μην παρασυρθείτε από ανθρώπους που κάνουν sungazing και τα βλέπουν όλα εύκολα. Συμβουλευτείτε αρμόδιους γιατρούς ή ειδικούς στην ηλιοθέαση.

Να προσεγγίζετε τον ήλιο με προσοχή

Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσεγγίζετε τον ήλιο με προσοχή. Ο πρωταρχικός κίνδυνος που σχετίζεται με αυτή την πρακτική είναι η πιθανή ζημιά που προκαλείται από την έντονη λάμψη του ήλιου.

Τα μάτια μας δεν είναι σχεδιασμένα για να χειρίζονται την άμεση έκθεση σε τέτοια φωτεινότητα για παρατεταμένες περιόδους. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε τις συμβουλές έμπειρων στην ηλιοθέαση και σταδιακά να αυξάνετε τη διάρκεια της πρακτικής με την πάροδο του χρόνου.

Συνιστάται να ξεκινήσετε με λίγα δευτερόλεπτα και να εργαστείτε σταδιακά μέχρι, μετά από μερικούς μήνες να φτάσετε το πολύ 15-20 λεπτά. Οι sungazers, δηλαδή αυτοί που κάνουν ηλιοθέαση, συμβουλεύουν επίσης να αποφεύγετε να κοιτάζετε τον ήλιο κατάματα τις ώρες αιχμής που ο ήλιος είναι πιο δυνατός, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο βλάβης στα μάτια.

Οι καλύτερες ώρες λίγο μετά την ανατολή ή λίγο πριν τη δύση του Ήλιου, για μια φορά την ημέρα, είτε το πρωί είτε το απόγευμα, ειδικά αν είστε αρχάριοι. Μερικά δευτερόλεπτα είναι αρκετά, για αρχή.

Διαβάστε επίσης: H Ηλιοθέαση Βήμα-Βήμα για τα Άγνωστα Οφέλη της

Ψυχικά και συναισθηματικά πλεονεκτήματα

Το βλέμμα στον ήλιο πιστεύεται ότι προσφέρει κάποια σωματικά οφέλη αλλά, η ηλιοθέαση συνδέεται κυρίως με οφέλη που αφορούν ενδυνάμωση, ξανανιώσιμο, γαλήνη, αρμονία, εξαγνισμό, καθαρότητα του σώματος, ενδυνάμωση και μια σειρά από ψυχικά και συναισθηματικά πλεονεκτήματα.

Πολλοί ασκούμενοι ισχυρίζονται ότι η πράξη της σύνδεσης με την ενέργεια του ήλιου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ψυχικής κατάθλιψης και στη βελτίωση της συνολικής διάθεσης.

Ο ήλιος θεωρείται μια ισχυρή πηγή θετικής ενέργειας και με το να απολαμβάνουμε τις ακτίνες του, μπορούμε να απορροφήσουμε αυτή την ενέργεια και να ανυψώσουμε το πνεύμα μας.

Επιπλέον, η ηλιοθέαση ασκείται συχνά σε γαλήνια φυσικά περιβάλλοντα, επιτρέποντας στα άτομα να συνδεθούν με τη φύση, να βρουν ηρεμία μέσα τους και να μειώσουν τα επίπεδα άγχους.

Γυαλιά ηλίου ειδικά σχεδιασμένα

Η δυτική ιατρική και οι οφθαλμίατροι δείχνουν μεγάλο σκεπτικισμό στην ηλιοθέαση και απαγορεύουν ή συνιστούν να αποφεύγουμε το κοίταγμα του Ήλιου, όλες τις ώρες, ακόμα και λίγο μετά την ανατολή ή τη δύση του, όπως είναι πολύ ήπιος.

Για να διασφαλίσετε την ασφάλεια των ματιών σας ενώ κοιτάζετε τον ήλιο, συνιστάται να φοράτε γυαλιά ηλίου ειδικά σχεδιασμένα για θέαση στον ήλιο.

Αυτά τα εξειδικευμένα γυαλιά ηλίου παρέχουν υψηλό επίπεδο προστασίας από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες (UV) και μειώνουν την ένταση της λάμψης του ήλιου. Η επένδυση σε ποιοτικά γυαλιά ηλίου είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των ματιών σας ενώ απολαμβάνετε τα οφέλη αυτής της αρχαίας πρακτικής.

Κάνουμε ηλιοθέαση με υπευθυνότητα

Παρόλο που η ηλιοθεραπεία έχει πολλά οφέλη και εφαρμόζεται εδώ και αιώνες, είναι σημαντικό να την προσεγγίζουμε με υπευθυνότητα.

Η διαβούλευση με έναν επαγγελματία υγείας, έναν οφθαλμίατρο ή έναν έμπειρο μέντορα στην ηλιοθέαση μπορεί να προσφέρει πολύτιμη καθοδήγηση και να διασφαλίσει ότι αναλαμβάνετε αυτήν την πρακτική με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Θυμηθείτε, το μέτρο και η συνέπεια είναι βασικά όταν ενσωματώνετε τον ήλιο στα Σαββατοκύριακα ή την καθημερινότητά σας.

Μια αρχαία πρακτική που προσφέρει οφέλη και κινδύνους

Ανακεφαλαιώνοντας να πούμε ότι η ηλιοθέαση είναι μια αρχαία πρακτική που προσφέρει μια σειρά από οφέλη.

Με τη βελτίωση της όρασης, την τόνωση της διάθεσης και τη σύνδεση με τη φύση, αυτή η μοναδική τεχνική μπορεί να φέρει αρμονία και ευεξία στη ζωή μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους κινδύνους που συνδέονται με την υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως.

Λαμβάνοντας υπόψη τις συμβουλές έμπειρων sungazer, την εξάσκηση σε ασφαλή χρονικά πλαίσια και τη χρήση γυαλιών ηλίου υψηλής ποιότητας, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε την τεράστια δύναμη του ηλιοθέασης και να αγκαλιάσουμε τα θαύματα του ήλιου.

Λοιπόν, γιατί να μην αφιερώσετε μια στιγμή για να παρακολουθήσετε τη μαγευτική ομορφιά μιας ανατολής ή δύσης και να αφήσετε τις ακτίνες του ήλιου να φωτίσουν το δρόμο σας για μια πιο υγιή, πιο ευτυχισμένη ζωή;

ενδεικτικά, με πληροφορίες από yogahouse.gr
diadrastika / Image by dan grytsku from depositphotos.com