Image by Gerd Altmann from Pixabay

Επίφυση. H Άγνωστη Ενεργειακή μας Σύνδεση

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Οι περισσότεροι από εμάς, κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε ακούσει ή διαβάσει να γίνεται λόγος για την επίφυση ή κωνάριο. Επιπλέον, ότι με κάποιο τρόπο μπορεί να σχετίζεται με 6ο Τσάκρα του Τρίτου Ματιού Ajna (Άτζνα) που όταν ανοίξει μπορεί να μας φέρει σε επαφή με έναν τελείως άλλο διαφορετικό κόσμο. Ότι είναι, δηλαδή, σαν ένα παράθυρο στην πνευματική ζωή κάθε ατόμου.

Σήμερα, η επίφυση πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για την παραγωγή της μελατονίνης, μιας ουσίας η οποία επηρεάζει τον βιολογικό ρυθμό. Ωστόσο οι πληροφορίες σχετικά με αυτήν, έμμεσα ή άμεσα φαίνεται να φτάνουν πολύ πίσω στο χρόνο. Μάλιστα, όλες δείχνουν να έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή των αρχαίων πολιτισμών, σε τέτοιο βαθμό που να είχε το δικό του σύμβολο, ένα κουκουνάρι (επειδή το σχήμα του θυμίζει κουκουνάρι εξού και κωνάριο), αν και δεν έχει μέγεθος μεγαλύτερο από τη ρόγα ενός σταφυλιού. Το συναντάμε, λοιπόν, σχεδόν σε όλες τις μορφές της αρχαίας τέχνης, από τοιχογραφίες έως κοσμήματα. (Διαβάστε επίσης: Οι αρχαίοι γνώριζαν για το “κουκουνάρι”, τον αδένα της επίφυσης, για περισσότερο από 2000 χρόνια)

Σουμέριοι και Αιγύπτιοι είναι μόνο λίγοι από εκείνους που το είχαν. Ο Βουδισμός, το χρησιμοποιεί επίσης το κωνικό κουκουνάρι της επίφυσης, όπου απεικονίζεται συχνά ως κάλυμμα για το κεφάλι στα αγάλματα του Βούδα. Το Βατικανό έχει μια μεγάλη αυλή αφιερωμένη σε ένα πολύ μεγάλο γλυπτό του κουκουναριού. Για κάποιο λόγο, χρησιμοποιείται όπως και η κουκουβάγια, ως συμβολισμός της σοφίας και της διορατικότητας. (Διαβάστε επίσης: Tο Μάτι του Ώρου είναι η Επίφυση)

Η επίφυση βρίσκεται στη μέση του κρανίου μας, κοντά στον υποθάλαμο, ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου, αλλά πολλές φορές ταυτίζεται ή συνδέεται άμεσα με το τρίτο μάτι που λέγεται ότι βρίσκεται στο κεφάλι, ανάμεσα στα δύο μάτια και περίπου δυόμιση πόντους πάνω από τη γραμμή των φρυδιών. Η επιστήμη αν και γνωρίζει την ύπαρξη της επίφυσης, δεν αναγνωρίζει το τρίτο μάτι ή 6ο Τσάκρα Ajna. Επίσης, δεν αναγνωρίζει πως κάποιο από αυτά, ή και τα δύο, έχουν να κάνουν με την ψυχή ή με την ενεργειακή τους σύνδεση με αυτήν. Μπορεί, λοιπόν, η επίφυση να μην έχει επιστημονικό υπόβαθρο, αλλά παρέχει πλούσιους συνειρμούς.

Το ότι τα ανθρώπινα όντα έχουν ένα «τρίτο μάτι» ή ένα μυστικιστικό σώμα επιστημονικά γνωστό ως επίφυση, δίνεται μέσα από διάφορους συμβολισμούς αρχαίων πολιτισμών και των μυθολογιών τους που υπονοούν αυτό που είπαμε αρχικά, ότι παρέχει ένα “παράθυρο” στην πνευματική ζωή κάθε ατόμου, μία ενεργειακή σύνδεση που μόνο όσοι την βιώνουν μπορούν να πιστοποιήσουν την ύπαρξή της και τα πιθανά οφέλη της.

Οι αρχαίοι «γκουρού» λέγεται ότι είχαν αποκτήσει μυστικιστικές και υπερφυσικές δυνάμεις πυροδοτώντας το τρίτο μάτι. Σύγχρονοι «γκουρού» ισχυρίζονται ότι έχουν καταφέρει το ίδιο. Ενδεχομένως, δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι η πρώτη ειδική αναφορά στην επίφυση δόθηκε από τον Αλεξανδρινό γιατρό Ηρόφιλο (που μαζί με τον Ερασίστρατο μπορούν να χαρακτηρισθούν ως πατέρες των Νευροεπιστημών) ο οποίος έγραψε ότι η ψυχή βρίσκεται στον «γραφικό κάλαμο», επειδή μοιάζει με γραφίδα και, όπως φαίνεται, αποτελεί το ουσιωδέστερον σημείον του κοιλιακού συστήματος, το οποίον έχει άμεσον σχέσιν με την διατήρησιν της ψυχής εντός του σώματος.

Επίσης, λεπτομερή περιγραφή της επίφυσης δόθηκε από τον Γαληνό, δεύτερο σε σπουδαιότητα Έλληνα γιατρό μετά τον Ιπποκράτη, στο έργο του «De anatomicis Administribus», ο οποίος πιστεύει ότι η ψυχή ρέει με τη μορφή αέρα από τους πνεύμονες στην καρδιά και μετά στον εγκέφαλο. Η ροή του αέρα στον εγκέφαλο ελέγχεται με τρόπο που μοιάζει με βαλβίδα από την επίφυση. Αργότερα, ο René Descartes (Ρενέ Ντεκάρτ) μέσα από το βιβλίο του The Passion of Sole περιέγραψε την επίφυση ως το τόπο συνάντησης του φυσικού και πνευματικού κόσμου και ότι «το σώμα και το πνεύμα όχι μόνο συναντιούνται εκεί, αλλά το καθένα επηρεάζει το άλλο και η απήχηση εκτείνεται και προς τις δύο κατευθύνσεις».

Παρόλο που λείπουν ουσιαστικά στοιχεία για τον σύγχρονο επιστημονικό κόσμο ώστε να συμβάλει στην εξέλιξη του θέματος, υπάρχει έντονη κλίση ενδιαφέροντος από την αρχαιότητα για την μελέτη της επίφυσης και για το Τρίτο Μάτι που, έστω και μέσα από μυθολογικές και μυστικιστικές διαστάσεις του, δείχνεται ότι αποτελούν την άγνωστη ενεργειακή μας σύνδεση με ένα παράθυρο που σαν αστροπύλη μας μεταφέρει σε ένα άλλο σύμπαν.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

diadrastika / Image by Gerd Altmann from Pixabay