η ηλιοθέαση από έναν άντρα
Image by dan grytsku from depositphotos

Η Ηλιοθέαση Βήμα-Βήμα για τα Άγνωστα Οφέλη της
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Η Ηλιοθέαση γνωστή και ως sungazing, είναι μια αρχαίοι πρακτική πολλών αρχαίων λαών. Σύμφωνα με αυτούς που την ασκούν στη σύγχρονη εποχή μας, προσφέρει αρκετά οφέλη, αλλά αν δεν γίνει σωστά μπορεί να εκθέσει τον ασκούμενο σε σοβαρούς κινδύνους, μέχρι και το χάσιμο της όρασης, κοινώς μπορεί να προκαλέσει τύφλωση.

Τι μπορεί να προσαρμόσει και να επηρεάσει

Σύμφωνα με διάφορα συστήματα πεποιθήσεων και παραδόσεις, με τα οποία δεν συμφωνεί μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας – είτε λόγω σκεπτικισμού είτε γιατί δεν έχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία – η ηλιοθέαση μπορεί να προσαρμόσει το ρυθμό μεταξύ ύπνου και αφύπνισης, τη θερμοκρασία σώματος, καθώς και την όρεξη, αλλά και να βελτιώσει ή να καταπραΰνει έντονες συναισθηματικές καταστάσεις.

Επίσης, μπορεί να επηρεάσει το ενδοκρινικό σύστημα που παράγει την οξυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης», γεγονός που μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς, γαλήνιους, μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και, μας κάνει αρεστούς στα μάτια των άλλων καθώς εμπνέουμε εμπιστοσύνη.

Ενεργοποιείται η επίφυση

Σύμφωνα με τον Hira Rattan Manek, έναν γκουρού του θέματος ηλιοθέαση – που ζούσε καταναλώνοντας μόνο ήλιο, όπως ισχυριζόταν – κατά τους πρώτους τρεις πρώτους μήνες, συνεχούς και σωστής εξάσκησης της πρακτικής ενεργοποιείται η επίφυση ή κωνάριο που αρκετοί ταυτίζουν με το Τρίτο Μάτι.

Επιπλέον, η επίφυση όταν διεγείρεται εκκρίνει μελατονίνη και σεροτονίνη, οι οποίες ρυθμίζουν και επιφέρουν θετικές καταστάσεις του νου. Η αντιοξειδωτική μελατονίνη μειώνει τις επιπτώσεις της γήρανσης.

Διαβάστε επίσης: Επίφυση ή Κωνάριο ως η Μεγαλύτερη Συγκάλυψη

Με όρεξη να ξυπνήσεις πριν την ανατολή

Η ηλιοθέαση δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση ή εξοπλισμό. Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη να ξυπνήσεις πριν την ανατολή του Ήλιου και προσοχή στις οδηγίες για να μην κινδυνέψουν τα μάτια εκείνου που πρόκειται να εφαρμόσει την πρακτική. Και καλό είναι πριν το κάνει να συμβουλευτεί έναν ειδικό επί του θέματος επαγγελματία υγείας.

Προτείνεται οι ασκούμενοι να έχουν γυμνά πόδια και ξυπόλυτοι να πατούν σε γυμνό φυσικό έδαφος, σε χώμα. Επιτρέπονται οι φακοί επαφής, αλλά συνιστάτε να μην φορούν γυαλιά ηλίου.

Επειδή όμως οι οφθαλμίατροι διαφωνούν, μπορούν να προμηθευτούν ειδικά γυαλιά που προστατεύουν από ορισμένες βλαβερές ακτινοβολίες, αλλά επιτρέπουν τα ευεργετικά οφέλη της ηλιοθέασης. Για κανένα λόγο δεν πρέπει να κοιτάξουν τον ήλιο κατάματα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ακόμα και με αυτά τα ειδικά γυαλιά. Ψάχνοντας το φως του ήλιου, μπορεί να χάσουν το δικό τους.

Οι πλέον ασφαλείς ώρες της ημέρας

Οι πλέον ασφαλείς ώρες της ημέρας για γίνει η ηλιοθέαση είναι όταν το φως του ήλιου είναι απαλό, δηλαδή, από τη στιγμή που θα ανατείλει ο ήλιος και για μερικά λεπτά έως 30, μάξιμουμ. Σε ότι αφορά τη δύση του ήλιου, το sungazing πρέπει να γίνει 30 λεπτά πριν από το ηλιοβασίλεμα και μέχρι τη δύση.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ορισμένοι συναστούν στους αρχάριους να ξεκινήσουν με μία φορά την ημέρα. Συν τω χρόνω θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο και για τα δύο, είτε εναλλάξ, μία πρωί μία απόγευμα, μέχρι που να το κάνετε δύο φορές την ημέρα. Αυτό, διότι το πρωί, το φως της ανατολής έχει περισσότερες υπεριώδεις ακτίνες, ενώ το ηλιοβασίλεμα έχει περισσότερες υπέρυθρες ακτίνες. Και τα δύο είναι ευεργετικά, οπότε θα έχετε ένα πιο ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον Manek που έχει δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο ηλιοθέασης, αυτή διαρκεί 9 μήνες με σταδιακή αύξηση της θέασης, προσθέτοντας 10 δευτερόλεπτα κάθε ημέρα. Όμως, στο σύνολο η έκθεση των ματιών στον ήλιο δεν πρέπει για κανέναν λόγο να ξεπερνάει τα 44 λεπτά.

Διαβάστε επίσης: Ηλιοθέαση ή Sungazing. Οφέλη και Κίνδυνοι

H Ηλιοθέαση Βήμα προς Βήμα

Με τα πόδια γυμνά στο φυσικός έδαφος. ο ασκούμενος πίνει ένα ποτήρι νερό πριν να γίνει η ηλιοθέαση καθώς θεωρείται καθαρτικό μέρος της τελετουργίας και απομακρύνει τις τοξίνες.

Ο αρχάριος στρέφει το βλέμμα προς τον Ήλιο χαλαρά και ήρεμα. Δεν υπάρχει βιασύνη. Είναι μία θεραπευτική απόλαυση και όχι αγγαρεία ούτε εργασία. Είναι φυσικό να ανοιγοκλείνει τα μάτια. Εάν δακρύσει είναι, επίσης, φυσιολογικό, καθώς τα δάκρυα προσφέρουν μία εξαιρετική ενυδάτωση. Γι’ αυτό καλό είναι να μην τα σκουπίσει.

Όταν τελειώσουν τα δευτερόλεπτα που αναλογούν και η ηλιοθέαση λήξη, ο ασκούμενος πίνει ένα ακόμα ποτήρι νερό, για τους ίδιους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Μερικές τελευταίες συμβουλές

Κλείνοντας, θα πρέπει να επισημάνουμε μερικές τελευταίες συμβουλές. Αν ο αρχάριος δεν αισθάνεται καλά, σταματά άμεσα και πηγαίνει σε ένα σκιερό μέρος.

Αν νιώθει άνετα, καλό είναι μην συνεχίσει να κοιτά για περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα, συνήθως 10. Την επόμενη μέρα πάλι. Συστήνεται να μην το παρακάνει. Η ηλιοθέαση είναι μία μικρή απόλαυση που δεν χρειάζεται να επιμηκυνθεί η διάρκειά της, διαφορετικά ο ασκούμενος μπορεί να εκτεθεί σε σοβαρούς κινδύνους.

Η ανυπομονησία βλάπτει, όπως βλάπτει η απροσεξία και η αμέλεια ή αδιαφορία να μιλήσει με έναν ειδικό επαγγελματία υγείας ή οφθαλμίατρο, πριν ξεκινήσει ο αρχάριος μια τέτοια πρακτική.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από yogahouse.gr
diadrastika / Image by dan grytsku from depositphotos.com