Γιατί να Τρώτε Ωμά Αυγά Καθημερινά

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Δυστυχώς, για αρκετές δεκαετίες έχουν αποκτήσει μια κακή φήμη: ότι συμβάλουν στην υψηλή χοληστερόλη.

Αυτή η δυσφήμηση πιθανότατα προήλθε από τις εταιρείες που θέλουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν επεξεργασμένα και ανθυγιεινά τρόφιμα. Σε αντίθεση με το μύθο αυτό, η κατανάλωση αυγών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και δεν επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Στην πραγματικότητα, τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Τα αυγά περιέχουν περισσότερη λουτεΐνη από τα περισσότερα πράσινα λαχανικά.

Ανήκουν στην μικρή κατηγορία τροφίμων που περιέχουν σε φυσική μορφή την βιταμίνη D. Τα αυγά είναι επίσης γεμάτα με βιταμίνες Β, σίδηρο, φυλλικό οξύ, θείο και βιταμίνη Β12.Σύμφωνα με το livingtraditionally, αν τρώτε ωμά αυγά είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε όλα τα οφέλη που προσφέρουν.

Τα οφέλη στα ωμά αυγά

  • Ο ωμός κρόκος αυγού περιέχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες που μειώνονται στο μισό, αν το αυγό γίνει βραστό ή τηγανητό. Στην πραγματικότητα, 2 ωμοί κρόκοι αυγών περιέχουν σχεδόν στο διπλάσιο τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες ενός μόνο μήλου.
  • Ορισμένες βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, Β6 και Β9 χάνουν την ισχύ κατά τη διάρκεια της θέρμανσης-μαγειρέματος.
  • Με την κατανάλωση ωμών αυγών διατηρείτε πολλά από τα εύκολα αναλώσιμα θρεπτικά συστατικά, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.
  • Οι θρεπτικές ουσίες τους μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD).
  • Είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές βιοενεργών θρεπτικών ουσιών που μειώνουν τις φλεγμονές, ενισχύουν τη λειτουργία των ορμονών, βοηθούν στην καύση λίπους, και την ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου.
  • Περιέχουν ριβοφλαβίνη και σίδηρο που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά βιταμινών και μετάλλων.
  • Βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα με καρκίνο.
  • Περιέχουν χολίνη, ένα διαιτητικό απαραίτητο συστατικό για τη φυσιολογική λειτουργία όλων των κυττάρων.
  • Ο κρόκος του αυγού είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχει πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης D.
  • Δυναμώνουν τα μαλλιά και τα νύχια

Τι να προσέξετε για τα ωμά αυγά

Θα πρέπει πάντα να αγοράζετε βιολογικά αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής, καθώς αυτά έχουν πολύ υψηλότερη διατροφική αξία. Τα “εργοστασιακά” είναι πολύ φτωχά σε βιταμίνες. Τα βιολογικά αυγά ελεύθερης βοσκής έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και βιταμίνες. Είναι μια πολύ καλύτερη πηγή των ωμέγα-3, ζωτικής σημασίας για την υγεία σας.

Ακόμα και για τα βιολογικά θα πρέπει να γνωρίζετε ποιο χρώμα κρόκου είναι υγιές και ωφέλιμο.

Υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας;

Ίσως να αναρωτιέστε αν τρώγοντας ωμά αυγά είναι ασφαλές. Σύμφωνα με τον Δρ Mercola, μόνο σε 1 στα 30.000 αυγά, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα σαλμονέλας.

«Ο κίνδυνος της σαλμονέλας αυξάνεται όταν οι όρνιθες εκτρέφονται σε ανθυγιεινές συνθήκες, οι οποίες είναι εξαιρετικά σπάνιες για τα μικρά αγροκτήματα όπου τα κοτόπουλα εκτρέφονται σε καθαρά, ευρύχωρα κοτέτσια, έχουν πρόσβαση στο φως του ήλιου και βρίσκουν με φυσικό τρόπο την τροφή τους. Τα “συμβατικά” αυγά, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των αυγών σε τυπικά παντοπωλεία και σούπερμαρκετ, έχουν αυξημένο κίνδυνο για σαλμονέλα, η οποία είναι ο λόγος που εγώ θα σας συμβούλευα ενάντια στην κατανάλωση ωμών αυγών (που δεν είναι βιολογικά). Μια μελέτη από τη βρετανική κυβέρνηση διαπίστωσε ότι στο 23% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με κλωβοστοιχίες ανιχνεύτηκε σαλμονέλα, με μόλις πάνω από 4% σε οικολογικές εκτροφές και 6,5% σε κοπάδια ελευθέρας βοσκής ».

Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

diadrastika / Image by Steve Buissinne from Pixabay