Image by Wavebreakmedia from depositphotos.com

Είχατε ποτέ μια εμπειρία déjà vu; Είναι το συναίσθημα, ήη  εντύπωση που αισθάνεστε ότι έχετε ήδη δει ή βιώσει μια τρέχουσα κατάσταση. Σαν κάτι να επαναλαμβάνεται και εσείς το ζήτε ξανά, έστω για μερικά δευτερόλεπτα.

Είναι ένα μάλλον ένα κοινό σε όλους, αλλά ελάχιστα κατανοητό, φαινόμενο.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει την κατάσταση ότι βρισκόμαστε σε ένα νέο μέρος αλλά έχουμε βέβαιη την αίσθηση ότι έχουμε ξαναβρεθεί εκεί. Ωστόσο, δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε πως αυτό είναι δυνατόν. Μία νέα πιθανή θεωρία, έρχεται να το εξηγήσει.
Ο όρος déjà vu είναι γαλλική και σημαίνει, κυριολεκτικά, “έχω ήδη δει.”

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτή η απόκοσμη αίσθηση έχει αποδοθεί σε οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε: από παραφυσικές μέχρι και νευρολογικές διαταραχές. Τα τελευταία χρόνια, καθώς περισσότεροι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν το φαινόμενο αυτό, μια σειρά από θεωρίες για το déjà vu έχουν προκύψει, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα στο σύστημα μνήμης του εγκεφάλου μας.

Οι ψυχολόγοι έχουν αποφανθεί ότι μπορεί να συμβεί Déjà Vu όταν συγκεκριμένες πτυχές της τρέχουσας κατάστασης μοιάζουν με ορισμένες πτυχές παλαιότερων. Δηλαδή, εάν υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες μεταξύ των νέων και των παλαιών καταστάσεων, τότε έχουμε μια ισχυρή αίσθηση οικειότητας.Εναλλακτικές εξηγήσεις συνδέουν το déjà vu με τις προφητείες, με μνήμες από το παρελθόν κάποιας ζωής, με την διόραση, ή ακόμα και με ένα μυστικιστικό “δρόμο” που δείχνει την εκπλήρωση μιας προκαθορισμένης κατάστασης στο ταξίδι της ζωής.

Μια νέα και πολύ ενδιαφέρουσα πιθανότητα είναι ότι υπάρχει μια κρυφή σχέση μεταξύ déjà vu και της ύπαρξης παράλληλων συμπάντων.Όπως κάποιοι ήδη γνωρίζετε, το Πολυσύμπαν είναι μια θεωρία στην οποία το σύμπαν μας δεν είναι το μόνο, αλλά ενδέχεται πολλά σύμπαντα να υπάρχουν παράλληλα μεταξύ τους.

Αυτά τα διακριτά σύμπαντα, μέσα στην θεωρία του πολυσύμπαντος, ονομάζονται παράλληλα σύμπαντα. Μάλιστα, την ύπαρξή τους υπαινίσονται πολύ εξαιρετικά και οι αρχαίοι Έλληνες, μέσα από τον μύθο της Ευρυνόμης. Σύμφωνα με τον Δρ Kaku, η κβαντική φυσική αναφέρει ότι υπάρχει η πιθανότητα το déjà vu να μπορεί να προκληθεί από την ικανότητά του κάθε ανθρώπου να “μπαινοβγαίνεται μεταξύ διαφορετικών κόσμων”, αστραπιαία. Ο Δρ Michio Kaku εξηγεί μια θεωρία πίσω από το deja vu και ρωτά: «Είναι ποτέ δυνατόν σε οποιαδήποτε κλίμακα να “συστραφείτε”, ενδεχομένως, μεταξύ διαφορετικών συμπάντων;”

Ο Δρ Kaku αναφέρει τον καθηγητή Steve Weinberg, διάσημο θεωρητικό φυσικό και κάτοχο του βραβείου Νόμπελ, ο οποίος υποστηρίζει την ιδέα του πολυσύμπαντος.Ο Δρ Kaku είναι ο συγγραφέας του βιβλίου “Παράλληλοι Κόσμοι: Ένα ταξίδι μέσω της Δημιουργίας, Ανώτερων Διαστάσεων, και το μέλλον του Σύμπαντος”.

Ο βραβευμένος Weinberg λέει ότι υπάρχει ένας άπειρος αριθμός παράλληλων πραγματικοτήτων που συνυπάρχουν μαζί μας στο ίδιο δωμάτιο.«Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά ραδιοκύματα που εκπέμπονται όλα γύρω σας από μακρινούς σταθμούς. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, το γραφείο ή το αυτοκίνητό σας ή το καθιστικό είναι γεμάτα από αυτά τα ραδιοκύματα. Όπως και στο ραδιόρφωνο, υπάρχουν άπειροι σταθμοί/συχνότητες αλλά, αν το ενεργοποιήσετε, μπορείτε να ακούσετε μόνο μια συχνότητα σε μια στιγμή, οι άλλες συχνότητες δεν είναι στην φάση αναμεταξύ τους.

Κάθε σταθμός έχει μια διαφορετική συχνότητα, μια διαφορετική ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, το ραδιόφωνο σας μπορεί να στραφεί μόνο προς μία εκπομπή κάθε φορά. Ομοίως, στο σύμπαν μας, είμαστε συντονισμένοι σε συχνότητα που αντιστοιχεί στην φυσική πραγματικότητα.Ωστόσο, υπάρχουν άπειροι αριθμοί παράλληλων πραγματικοτήτων που συνυπάρχουν μαζί μας στο ίδιο δωμάτιο, αν και δεν μπορούμε να συντονιστούμε με αυτές.

Ενώ το ραδιόφωνό σας είναι συντονισμένο για να πάρει μια συγκεκριμένη συχνότητα από ένα ραδιοφωνικό σταθμό, το σύμπαν μας αποτελείται από άτομα που ταλαντώνονται σε μια μοναδική συχνότητα που άλλα σύμπαντα δεν δονούνται σε αυτή. Τα παράλληλα σύμπαντα, συνήθως, δεν είναι “σε φάση” να δονούνται στην ίδια συχνότητα μεταξύ τους, λόγω των διαιρέσεων που προκαλούνται από το χρόνο. Αλλά όταν είναι “σε φάση” τότε είναι θεωρητικά δυνατό, κάποιος να “κινηθεί εμπρός και πίσω” μεταξύ των παράλληων συμπάντων».

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Έτσι, αν και δεν είναι βέβαιο, θα μπορούσε να είναι πιθανό ότι, όταν αντιμετωπίζετε το déjà vu, αυτό που συμβαίνει είναι ότι “συντονίζεστε” με ένα παράλληλο σύμπαν, εξηγεί ο Δρ Kaku

Ίσως, οι déjà vu εμπειρίες μας να είναι, ουσιαστικά, ένα παράθυρο σε ένα παράλληλο σύμπαν.

diadrastika / Image by Wavebreakmedia from depositphotos.com