Shigir Idol. Η φωτογραφία είναι από Ekaterina Osintseva στο The Siberian Times

Ξόανο 12.500 ετών μπορεί να κρύβει τα μυστικά της δημιουργίας του κόσμου και της ανθρωπότητας

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Είναι ένα ξύλινο γλυπτό (ξόανο) που υπολογίζεται ότι είναι δύο φορές παλαιότερο από το Στόουνχεντζ και τις Πυραμίδες, όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει το smithsonianmag.com, αφού ύστερα από εκτεταμένη ανάλυση από την ομάδα του Thomas Terberger, a scholar of prehistory at Göttingen University in Germany η ηλικία κατασκευής του εκτιμήθηκε πριν 12.500 χρόνια, στο τέλος της Εποχής των Παγετώνων. Ωστόσο, δεν αποτελεί ένα απλό αρχαιολογικό εύρημα ανάμεσα σε τόσα άλλα, καθώς φαίνεται ότι επάνω του είναι κρυμμένα τα μυστικά της ανθρωπότητας και του κόσμου μας.

Διαβάστε επίσης: Η Μυστηριώδης Επιγραφή στον Ταΰγετο και η πιθανή μετάφρασή της

Το Shigir Idol, όπως ονομάζεται, είναι το παλαιότερο ξύλινο άγαλμα στον κόσμο και ανακαλύφθηκε στις 24/1/1890 σε βάθος 4μ και σε περίπου 10 κομμάτια, στα τυρφορυχεία της Shigir, στην ανατολική πλαγιά της Middle Urals (Ουράλια), περίπου 100 χιλιόμετρα από το Yekaterinburg. Έρευνες στον τομέα αυτό είχαν αρχίσει σχεδόν μισό αιώνα νωρίτερα, μετά την ανακάλυψη μιας ποικιλίας προϊστορικών αντικειμένων σε ένα υπαίθριο χρυσορυχείο.

Είναι το αρχαιότερο ξύλινο και μεγαλύτερο άγαλμα που έχει βρεθεί ποτέ. Καλύπτεται με μεσολιθικά σύμβολα και οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το 2,8 μέτρων υψηλό είδωλο είναι μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις της πρόσφατης ιστορίας. Το γλυπτό με τα πολλά πρόσωπα – υπολογίζονται γύρω στα 7-8 σε διάφορα σημεία του σώματος, εκτός από εκείνο της κορυφής – θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να ξαναγράψει τα βιβλία της ιστορίας μας και τους τρόπους σκέψης: Όπως λένε οι ερευνητές τα κωδικοποιημένα μηνύματα επάνω σε αυτό περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία του κόσμου και η προέλευση των ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης: Το Δρακόσπιτο του Υμηττού και η Μυστηριώδης Επιγραφή

Σύμφωνα siberiantimes.com και με τον καθηγητής Mikhail Zhilin, κορυφαίο ερευνητή της Ρωσικής Ακαδημίας του Ινστιτούτου Επιστημών Αρχαιολογίας: «Μελετάμε το είδωλο με ένα αίσθημα δέους. Αυτό είναι ένα αριστούργημα, που μεταφέρει γιγαντιαία συναισθηματική αξία και δύναμη. Πρόκειται για ένα μοναδικό γλυπτό, δεν υπάρχει τίποτα άλλο στον κόσμο σαν αυτό. Είναι πολύ ζωντανό και πολύ περίπλοκο ταυτόχρονα. Το γλυπτό δεν καλύπτεται με κανένα στολίδι, παρά μόνο με κρυπτογραφημένες πληροφορίες. Οι άνθρωποι περνούσαν τη γνώση (στους επόμενους) με τη βοήθεια αυτού του ειδώλου».

Εξηγεί, επίσης, ότι «η δυσκολία της ερμηνείας έγκειται στην πολυσημία των συμβόλων. Με απλά λόγια, οι πιθανές πολλαπλές σχετικές έννοιες. Σύμφωνα με την εθνογραφία, μια ευθεία γραμμή θα μπορούσε να υποδηλώσει τη γη, ή τον ορίζοντα, το σύνορο ανάμεσα στη γη και τον ουρανό, το νερό και τον ουρανό, ή τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των κόσμων. Μια κυματιστή γραμμή ή ζιγκ-ζαγκ συμβόλιζε το υγρό στοιχείο, ένα φίδι, μία σαύρα, ή μπορεί να καθόριζε συγκεκριμένα σύνορα. Επιπλέον, το ζιγκ-ζαγκ σηματοδοτούσε τον κίνδυνο. Ο σταυρός, ο ρόμβος, το τετράγωνο, ο κύκλος απεικόνιζαν τη φωτιά ή τον ήλιο, και ούτω καθεξής».

Διαβάστε επίσης: Η Πανάρχαια Στήλη με την Άγνωστη Επιγραφή του Ηρακλέους μέσα από τον Αριστοτέλη

H Svetlana Savchenko, η επιμελήτρια που είναι υπεύθυνη για το τεχνούργημα στο Περιφερειακό Μουσείο Τοπικής Γλώσσας του Sverdlovsk και το λοιπό προσωπικό του μουσείου έχουν πιθανολογήσει ότι σηματοδοτεί έναν πρώιμο χάρτη, ή πλοηγό. Ευθείες γραμμές, γραμμές κύματα και βέλη υποδεικνύουν τρόπους για να φτάσει κάποιος σε έναν προορισμό καθώς και τον αριθμό των ημερών για το ταξίδι εκεί. Τα κύματα σημαίνουν τη διαδρομή του νερού, οι ευθείες γραμμές σημαίνουν χαράδρες και τα βέλη σημαίνουν λόφους. Μα όλα αυτά είναι μία θεωρία, η οποία δεν έχει ακόμη ερευνηθεί πλήρως. Σύμφωνα με το Smithsonianmag, η επιμελήτρια λέει στους Times ότι τα οκτώ πρόσωπα μπορεί να περιέχουν κρυπτογραφημένες αναφορές σε έναν μύθο της δημιουργίας ή το όριο μεταξύ γης και ουρανού.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ο συγγραφέας Petr Zolin, επικαλούμενος επιστημονικές εργασίες των Savchenko και Zhilin, δήλωσε: «Οι χαρακτήρες του ειδώλου δεν μπορεί να έχουν μια μονοσήμαντη ερμηνεία. Αν αυτά είναι εικόνες πνευμάτων που κατοικούσαν τον ανθρώπινο κόσμο στην αρχαιότητα, τότε η κατακόρυφη θέση των στοιχείων (το ένα πάνω από το άλλο), πιθανώς σχετίζονται με την ιεραρχία τους. Τι εννοεί ο Zolin, μιλώντας για “πνεύματα” που κατοικούσαν τον ανθρώπινο κόσμο στην αρχαιότητα. Υπονοεί κάτι το υπερφυσικό, ή αναφέρεται σε όντα από κάπου αλλού; «Οι εικόνες στο μπροστινό και το πίσω μέρος του ειδώλου, ενδεχομένως υποδεικνύουν ότι ανήκουν σε διαφορετικούς κόσμους. Εάν πράγματι υπάρχουν απεικονιζόμενοι μύθοι για την προέλευση του ανθρώπου και του κόσμου, τότε η κάθετη διάταξη των εικόνων μπορεί να αντανακλά την αλληλουχία των γεγονότων. Τα σκαλίσματα μπορεί να είναι ειδικές πινακίδες που σηματοδοτούν κάτι τόσο σημαντικό», είπε επίσης.

Διαβάστε επίσης: Η δυσδιάκριτη επιγραφή των Μυκηνών

Με βάση το είδωλο οι άνθρωποι εκείνης της εποχής είχαν ίσια μύτη και ψηλά ζυγωματικά. Κάποιο από τα επτά πρόσωπα θυμίζει έναν Αζτέκο, αλλά αυτό ίσως συμβαίνει επειδή η μύτη έχει σπάσει. Το ήδη τεράστιο ξύλινο γλυπτό των 2,8 μέτρων, υπολογίζεται ότι αρχικά ήταν 5,3 μέτρα, αλλά τα υπόλοιπα κομμάτια χάθηκαν ή καταστράφηκαν. Το 2018, επιστήμονες συμπεριλαμβανομένου του Terberger χρησιμοποίησαν τεχνολογία φασματομετρίας μάζας επιταχυντή για να υποστηρίξουν ότι το ξύλινο αντικείμενο ήταν περίπου 11.600 ετών. Τώρα, όπως είδαμε, η τελευταία δημοσίευση της ομάδας έχει ωθήσει αυτή την ημερομηνία προέλευσης ακόμα πιο πίσω.

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχει πράγματι κάποια γλώσσα επάνω σε αυτό το ξόανο. Τι μπορεί να κρύβει; Τα υπονοούμενα όσων μίλησαν γι’ αυτό είναι πολλά. Ωστόσο το ξεδίπλωμα του κώδικα εξακολουθεί να αποτελεί μέγα μυστήριο. Μπορεί πράγματι να κρύβει τα μυστικά της δημιουργίας του κόσμου και της ανθρωπότητας; Στη συνέχεια έχετε τη δυνατότητα δείτε ολόκληρο το Shigir Idol, σε όλο του το μεγαλείο, στο video που ακολουθεί με τίτλο: 10,000 Year Old Statue Contains Coded Message About Human:

diadrastika