Αποστολή Σάρωσε με Σκάνερ όλο το Αιγαίο. Τι ψάχνουν;
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο φαντασίας, με στοιχεία δημιουργικής γραφής

Τα σύννεφα άρχισαν να σκουραίνουν πάνω από το Αιγαίο, όταν μία ερευνητική αποστολή αμερικανικών συμφερόντων, με ειδική άδεια, αποφάσισε να σαρώσουν με σκάνερ τις αρχαίες θάλασσες στην Ελλάδα. Μόλις η αποστολή έγινε αντιληπτή από τους πρώτους κατοίκους, όλοι αναρωτήθηκαν τι μυστικό μπορεί να έβρισκε η αμερικανική αυτή αποστολή.

Τι έψαχναν; Αναζητούσαν κάτι συγκεκριμένο; Πόσο ήταν πιθανό να ανακάλυπταν συνδέσεις από τους αρχαίους θεούς; Μήπως ήθελαν να αφυπνίσουν κάτι που θα έπρεπε να μείνει κοιμισμένο, για πάντα; Σε αυτό το σκοτεινό μυστήριο, ποια ανατριχιαστική αλήθεια περίμενε να αποκαλυφθεί;

Σε ένα μικρό ελληνικό χωριό

Σε ένα μικρό ελληνικό χωριό που βρίσκεται στην βόρεια ακτή του Αιγαίου, οι ψίθυροι ενός ασυνήθιστου περιστατικού άρχισαν να εξαπλώνονται σαν πυρκαγιά. Μια ιδιωτική αμερικανική ερευνητική ομάδα, εξοπλισμένη με προχωρημένους σαρωτές για να σκουπίσουν ολόκληρη την περιοχή του Αιγαίου, είχε ξεκινήσει το έργο της. Οι ντόπιοι αναστατώθηκαν – τι θα μπορούσαν να αναζητούν οι Αμερικανοί στην ήσυχη γωνιά του κόσμου τους;

Καθώς περνούσαν οι μέρες, η ομάδα σάρωνε σχολαστικά κάθε εκατοστό των ακτογραμμών της ξηράς, των νησιών και της θάλασσας, μέχρι κάτω βαθιά στον πυθμένα. Οι κάτοικοι παρακολουθούσαν με ένα μείγμα γοητείας και ανησυχίας. Αναρωτιούνταν αν ο τρόπος ζωής τους επρόκειτο να διαταραχθεί από κάποια απροσδόκητη ανακάλυψη.

Οι φήμες

Οι φήμες στροβιλίζονταν από νησί σε νησί φτάνοντας πολύ γρήγορα στην ενδοχώρα. Καθώς δεν υπήρχαν ενημερωτικές πληροφορίες για το συμβάν, οι υποθέσεις για το περιεχόμενο και το σκοπό των ερευνών ήταν ατελείωτες. Η ένταση στον αέρα ήταν αισθητή όσο οι σαρώσεις συνεχίζονταν καθημερινά για πολλές ώρες μέσα στο 24ωρο.

Ορισμένοι έλεγαν ότι οι Αμερικανοί έψαχναν για κάποιο χαμένο θησαυρό, ενώ άλλοι πίστευαν ότι ήταν σε μια αποστολή να αποκαλύψουν αρχαία ερείπια κρυμμένα κάτω από τα κύματα – ακόμα και αρχαία ναυάγια πέραν του 10.000 π.Χ.

Άλλοι είπαν ότι προσπαθούσαν να δώσουν απάντηση στο μυστήριο των Μινωιτών που κατά τη γνώμη κάποιων μελετητών ήταν μάλλον Αιγύπτιοι παρά Έλληνες. Ή ότι προσπαθούσαν να εντοπίσουν το πέρασμα από το τσουνάμι που δημιούγησε η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης η οποία αφάνισε τον Μινωικό πολιτισμό, στην Κρήτη.

Δεν ήταν λίγοι όσοι υποστήριξαν ότι το ενδιαφέρον ήταν κυρίως γεωλογικό, σε ότι αφορούσε την υποθαλάσσια μελέτη του ηφαιστείου της Σαντορίνης ότι γινόταν ένας είδος δειγματοληψίας ηφαιστειακών και θαλασσίων ιζημάτων από τον πυθμένα της θαλάσσιας περιοχής, προκειμένου να αποδείξουν την ύπαρξη της θρυλικής Ατλαντίδας.

Αρκετοί υποψιάζονταν ότι έψαχναν για υποθαλάσσια πετρέλαια και άλλες φυσικές πηγές ενέργειας, ορυκτές πλουτοπαραγωγικές πηγές, ώστε να εντοπιστούν προς μελλοντική εκμετάλλευση.

Κάποιοι είπαν ότι έψαχναν έμπρακτες πληροφορίες για το το “Μαγνητικό Μάτι” στον Ευβοϊκό, ενός σπάνιου “Μαγνητικού Τούνελ” που έφτανε ως τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Μία δραστηριότητα που ήθελαν να ενεργοποιήσουν ξανά γιατί είχε υποστεί κορεσμό από υπερπληροφόρηση.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Διαβάστε επίσης: Το «Μαγνητικό Μάτι» της Νέας Μάκρης και Πεταλιών στον Ευβοϊκό Κόλπο

Βέβαια, δεν έλειπαν και όσοι θεωρούσαν ότι έψαχναν για βυθισμένα υποβρύχια της ΕΣΣΔ – αλλά και των ΗΠΑ – που είχαν πυρηνικά όπλα επάνω τους, ή που διέθεταν πυρηνικούς αντιδραστήρες, από την εποχή του ψυχρού πολέμου.

Οι συνωμοσιολόγοι είχαν μια άλλη απάντηση: H Ελλάδα πάντα βρισκόταν στην παγκόσμια σκακιέρα της Γεωπολιτικής. Τώρα φαίνεται πως είχε έρθει η ώρα να κινήσουν το πιόνι τους οι μεγάλοι παγκόσμιοι σκακιστές. Το σκανάρισμα του Αιγαίου ήταν μέρος αυτής της πράξης.

Μετά από εβδομάδες έντονης σάρωσης

Μετά από εβδομάδες έντονης σάρωσης, και ύστερα από δεκάδες σενάρια υποθέσεων και θεωρίες συνωμοσίας, ο αρχηγός της ερευνητικής ομάδας ανακοίνωσε τον σκοπό των ερευνών τους:

Αναζητούσαν ίχνη ενός σπάνιου είδους θαλάσσιας ζωής που πιστευόταν ότι ήταν μοναδικό και ζούσε σε περιοχές του Αιγαίου. Παράλληλα ήταν μια προσπάθεια να χαρτογραφήσουν και να μελετήσουν την υποβρύχια τοπογραφία του Αιγαίου για να κατανοήσουν καλύτερα τη γεωλογική του ιστορία και τις πιθανότητες για φυσικές καταστροφές.

Οι ντόπιοι κάτοικοι των νησιών, αλλά και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, έμειναν εντυπωσιασμένοι από την αποκάλυψη. Η αρχική τους ανησυχία έδωσε τη θέση της σε μια αίσθηση υπερηφάνειας για την αγαπημένη τους θάλασσα. Καθώς η αμερικάνικη ομάδα απέσυρε τους σαρωτές της και ήταν έτοιμη να αναχωρήσει, ευχαρίστησαν τους Έλληνες και τις ελληνικές αρχές για τη συνεργασία τους και αποχαιρέτησαν.

Και έτσι, το μυστήριο των Αμερικανικών σαρώσεων στο Αιγαίο επιλύθηκε, αφήνοντας στην πλειοψηφία μια νέα εκτίμηση για τα φυσικά θαύματα που τους περιβάλλουν, ενώ εκδήλωσαν ενθουσιασμό στον επιστημονικό σκοπό πίσω από τη σαρωτική επιχείρηση. Άπαντες επέστρεψαν στον καθημερινό και συνηθισμένο τρόπο ζωής του, ενώ η μνήμη της ασυνήθιστης επίσκεψης από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, θα έμενε για τα επόμενα χρόνια – αν και τα διάφορα σενάρια δεν έπαψαν εντελώς.

Με ένα πλούσιο κατάλογο δεδομένων

Καθώς η ομάδα των ΗΠΑ ολοκλήρωσε την έρευνά της και ήταν έτοιμη να αναχωρήσει, άφησε πίσω της ένα πλούσιο κατάλογο δεδομένων που θα ωφελήσουν και τα δύο έθνη στις προσπάθειές τους να προστατεύσουν το Αιγαίο από μελλοντικούς πιθανούς κατακλυσμούς, όπως ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ – δεδομένα, όμως, που δεν γνωστοποιήθηκαν.

Η κάποτε μυστηριώδης αποστολή της αμερικανικής ομάδας έγινε σύμβολο συνεργασίας και κοινής γνώσης μεταξύ των εθνών, προωθώντας ένα νέο σεβασμό και κατανόηση μεταξύ των δύο χωρών. Και καθώς οι σαρωτές έμειναν σιωπηλοί, η θάλασσα του Αιγαίου ψιθύρισε ιστορίες αρχαίων μυστικών που περιμένουν να αποκαλυφθούν από εκείνους που τολμούν να ακούσουν.

diadrastika / Image by StockSnap from Pixabay