Ποιοί και Γιατί κάνουν Συλλογή της Ψυχής μετά το Θάνατο
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Τι γίνεται η ψυχή όταν πεθαίνει το θνητό σώμα μας; Πηγαίνει κάπου ή δεν πηγαίνει πουθενά και διαλύεται στον αέρα; Αν πηγαίνει κάπου τι είναι αυτό και πως βρίσκει το δρόμο της για εκεί; Την συνοδεύουν κάποιοι και ποιοί μπορεί να είναι αυτοί; Είναι πιθανό να πέσει θύμα απαγωγής; Κι αν ναι, τότε ποιοί και γιατί μαζεύουν την ψυχή μας μετά τον θάνατο;

Διαβάστε επίσης: Βίβλος των Νεκρών. Το ταξίδι της Ψυχής μετά τον Θάνατο

Θα προσπαθήσω να προσεγγίσω το τελευταία πεποίθηση αφού κάνω μια μικρή εισαγωγή στην έννοια της ψυχής προκειμένου να εγκλιματιστούμε στο ζήτημα και να βάλουμε το μυαλό μας σε μια τάξη.

Η έννοια της ψυχής και η σημασία της σε διαφορετικούς πολιτισμούς

Ορισμός της Ψυχής

Η έννοια της ψυχής έχει αποτελέσει θέμα ενδιαφέροντος σε διάφορους πολιτισμούς και θρησκείες. Σε πολλές θρησκευτικές, φιλοσοφικές και μυθολογικές παραδόσεις, η ψυχή θεωρείται η άυλη ουσία ενός ζωντανού όντος.

Σύμφωνα με τις περισσότερες πεποιθήσεις, μετά τον θάνατο ενός ανθρώπου, η ψυχή που εμψύχωνε το σώμα διαχωρίζεται από αυτό και θεωρείται αυτόνομη.

Η μεταμόρφωση μιας πεταλούδας έχει εμπνεύσει πολλούς να πιστέψουν στην ιδέα της αναγέννησης της ψυχής και της συνέχισης της ζωής μετά το θάνατο.

Η πίστη στην ύπαρξη της ψυχής και η σημασία της στη μετά θάνατον ζωή είναι ένα κοινό νήμα που διατρέχει διαφορετικούς πολιτισμούς παγκοσμίως.

Πεποιθήσεις για τη μετά θάνατον ζωή

Η σημασία της ψυχής στις διάφορες θρησκείες ποικίλλει. Σε ορισμένες θρησκείες, η ψυχή πιστεύεται ότι μετενσαρκώνεται σε άλλο ον μετά τον θάνατο, ενώ σε άλλες πιστεύεται ότι πηγαίνει σε ένα συγκεκριμένο μέρος, όπως ο παράδεισος ή η κόλαση.

Η πίστη στη μετά θάνατον ζωή της ψυχής παρέχει παρηγοριά στα άτομα σε περιόδους πένθους και τα βοηθά να κάνουν τις σωστές επιλογές στη ζωή.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ακόμα, πιστεύεται ότι η ζωή είναι αιώνια και ότι η ψυχή συνεχίζει να υπάρχει μετά το θάνατο και ότι σε αυτό το ταξίδι της ψυχής μετά το θάνατο, μπορεί να συναντήσει αρκετά εμπόδια εξαγνισμού πριν εισέλθει στην αρχική πηγή από την οποία προήλθε, ή ότι ενσαρκώνεται εκ νέου προκειμένου να λάβει νέα μαθήματα ζωής.

Η σημασία της ψυχής σε διαφορετικές θρησκείες

Το ερώτημα ποιος μαζεύει την ψυχή μας μετά τον θάνατο είναι ένα θέμα πολλών συζητήσεων και εικασιών.

Μερικοί πιστεύουν ότι η ψυχή περιπλανιέται στον αέρα ή εισέρχεται σε άλλα σώματα για να εμφανιστεί ξανά, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η ψυχή συνεχίζει αμέσως το ταξίδι της μετά τον θάνατο.

Ο Anthony Peake προτείνει ότι η ψυχή μπορεί να εισέλθει σε έναν «μηχανισμό επιβίωσης» μετά το θάνατο, που της επιτρέπει να έχει πρόσβαση σε διαφορετικές διαστάσεις και να συνεχίσει να υπάρχει με κάποια μορφή.

Διαβάστε επίσης: Η Μυστική Διδασκαλία του Πυθαγόρα για την Ψυχή

Η ιδέα ενός παγκόσμιου πεδίου που περιέχει την ουσία κάθε ζωντανού όντος έχει επίσης προταθεί από ορισμένους επιστήμονες και φιλοσόφους. Ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις κάποιου, η έννοια της ψυχής και το ταξίδι της μετά τον θάνατο είναι ένα μυστήριο που έλκει τις σκέψεις των ανθρώπων και αποτελεί πηγή στοχασμού.

Ο ρόλος των αγγέλων ή των πνευμάτων στη συλλογή της ψυχής

Πεποιθήσεις για τους αγγέλους και τα πνεύματα

Οι πεποιθήσεις για τους αγγέλους και τα πνεύματα έχουν παίξει σημαντικό ρόλο σε διάφορους πολιτισμούς και θρησκείες σε όλη την ιστορία.

Στον Χριστιανισμό, για παράδειγμα, πιστεύεται ότι οι άγγελοι είναι πνευματικά όντα που δημιουργήθηκαν από τον Θεό για να χρησιμεύουν ως αγγελιοφόροι, προστάτες και οδηγοί για τους ανθρώπους.

Ομοίως, στην ελληνική ορθόδοξη παράδοση, πιστεύεται ότι οι άγγελοι είναι πνευματικά όντα που ενεργούν ως ενδιάμεσοι μεταξύ του Θεού και των ανθρώπων και που είναι υπεύθυνοι για την εκτέλεση του θελήματος του Θεού.

Σε κάποιες περιπτώσεις πιστεύεται ότι οι άγγελοι είναι και συνοδοί των ψυχών, είτε από τη στιγμή που βγαίνει εγκαταλείπει το σώμα, είτε για να το οδηγήσουν σε ένα νέο που είναι μόλις να γεννηθεί οπότε ξεκινά μια νέα φάση συνειδητής ζωής που συνδέεται με την προηγούμενη ζωή.

Αυτές οι πεποιθήσεις για τους αγγέλους και τα πνεύματα όπως το ζήτημα για τη συλλογή της ψυχής μετά τον θάνατο έχει αντιμετωπιστεί σε διάφορους πολιτισμούς και θρησκείες.

Η συλλογή της ψυχής σε διαφορετικούς πολιτισμούς

Στην παραβολή του πλουσίου και του Λαζάρου, προτείνεται οι ψυχές μετά θάνατον να πάνε σε ένα συγκεκριμένο μέρος όπου φυλάσσονται. Επιπλέον, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ πιστεύεται ότι παραδίδει την ψυχή στα χέρια άλλων αγγέλων, οι οποίοι την λαμβάνουν και αναχωρούν για το τελωνείο. Αυτός ο εκτελωνισμός διαρκεί τρεις ημέρες.

Διαβάστε επίσης: Που πάει η ψυχή μετά το θάνατο; 4 βασικές πορείες

Ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι οι άγγελοι και τα πνεύματα είναι υπεύθυνα για τη συλλογή της ψυχής μετά το θάνατο, άλλοι υποστηρίζουν ότι η ψυχή απλώς περνά σε μια νέα φάση ύπαρξης.

Πεπεοιθήσεις για τη συλλογή της ψυχής

Υπάρχουν πολλές πεποιθήσεις και θεωρίες για τον λόγο της συλλογής της ψυχής. Σύμφωνα με ορισμένες πεποιθήσεις, η ψυχή συλλέγεται από αγγέλους ή ανώτερα όντα που την καθοδηγούν στη μετά θάνατον ζωή.

Άλλοι πιστεύουν ότι η ψυχή συλλέγεται από αγαπημένα πρόσωπα που έχουν περάσει πριν από αυτούς. Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι η ψυχή συλλέγεται από τους ιδιοκτήτες του αγροκτήματος της γης, οι οποίοι προβάλλουν τον σκοπό και το νόημά τους μέσα από τα παραμύθια και την ολογραφική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με ορισμένες πεποιθήσεις, η ψυχή παραμένει στη γη για ένα χρονικό διάστημα μετά το θάνατο, και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συλλέγεται. Η ψυχή θεωρείται ως αυτόνομη και ικανή να υπάρχει ανεξάρτητα από το φυσικό σώμα. Η συλλογή της ψυχής επομένως θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα στο ταξίδι της ψυχής προς τη μετά θάνατον ζωή.

Η Σκοτεινή Πλευρά

Κι αν όλα αυτά ως τώρα, ανεξάρτητα από τις διαφοροποιήσεις και την οπτική γωνία, ακούγονται όμορφα και ήρεμα, υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά της συλλογής των ψυχών.

Είναι οι σκοτεινοί άγγελοι που καρτερούν τον θάνατο του ανθρώπου για να μαζέψουν και να συλλέξουν την ψυχή, όχι για να την οδηγήσουν στην επόμενη ενσάρκωση, στον παράδεισο ή κάπου όμορφα. Ο σκοπός της συλλογής είναι πιθανό να αφορά την αποκόμιση της ενέργειας της ψυχής.

Οι Γνωστικοί, στις γραφές Nag Hammadi της πρώιμης χριστιανικής εποχής τα οποία βρέθηκαν το 1945, μοιάζουν να περιγράφουν αυτή τη σκοτεινή πλευρά της συλλογής των ψυχών. Αυτό το μάζεμα ή Συγκομιδή της Ψυχής, γίνεται από παρασιτικές οντότητες, σκοτεινούς αγγέλους – εκείνοι τους ονομάζουν Άρχοντες.

Όπως το αντιλαμβάνομαι, με δικά μου λόγια, ουσιαστικά οι Άρχοντες κάνουν μια εισβολή στον ανθρώπινο νου, έχουν πρόσβαση στην ανθρώπινη συνείδηση, βυθίζουν τα θύματά τους στη λήθη οπότε η ψυχή ξεχνάει τον όποιο προορισμό της και μπορούν εύκολα να την παγιδέψουν και να της επιτεθούν.

Καθαρά λογοτεχνικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι όταν έρχεται η στιγμή του θανάτου και η ψυχή ταξιδεύει στο λευκό τούνελ – όπως πολλοί έχουν αναφέρει σε επιθανάτιες εμπειρίες – τότε, εκεί στην άκρη του, πάνω που η ψυχή έχει αρχίσει και αισθάνεται οικεία, παγιδεύεται στα δίχτυα των Αρχόντων οι οποίοι, κατά ένα τρόπο, απαγάγουν την ψυχή.

Δεν την οδηγούν κάπου όμορφα, αλλά την ρίχνουν σε ένα πλανητικό ορνιθώνα, σε μια κατάσταση συνεχούς μετενσάρκωσης, που θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε ως μηχανή συγκομιδής της ψυχής. Γιατί το κάνουν αυτό; Όπως το αντιλαμβάνομαι προσωπικά, το κάνουν γιατί απλά τρέφονται από την οδύνη των ψυχών.

Η συλλογή της ψυχής από τους Άρχοντες, δεν έχει να κάνει με κάποια τιμωρία που πρέπει να υποστεί κάποια ψυχή. Όλες οι ψυχές συλλέγονται, ανεξαρτήτων αν είναι αθώες, καλές και ενάρετες ή ένοχες, αμαρτωλές και εγκληματικές.

Διαβάστε επίσης: Ο Πόλεμος της Ψυχής Γίνεται Μέσα από το Πλέγμα της Γης

Ουσιαστικά, όπως μου περνάει από το μυαλό: πρόκειται για μια ανθρωποκαλλιέργεια με σκοπό τη συγκομιδή της ψυχής. Το νόημα πίσω από τη συλλογή της ψυχής για τους Άρχοντες είναι η τροφή τους, ανάλογο των ανθρώπινων καλλιεργειών για να τραφούμε.

Το νόημα πίσω από τη συλλογή της ψυχής

Το νόημα πίσω από τη συλλογή της ψυχής για όλες τις άλλες περιπτώσεις συχνά θεωρείται ότι έχει σημασία τόσο για τους νεκρούς όσο και για τους ζωντανούς. Για τους νεκρούς, η συλλογή της ψυχής σηματοδοτεί το τέλος του φυσικού τους ταξιδιού και την αρχή του πνευματικού τους.

Η κατάσταση στην οποία παραμένει η ψυχή μετά το θάνατο θεωρείται ότι προοιωνίζει το μέλλον της στη μετά θάνατον ζωή, είτε πρόκειται για ουράνια ευδαιμονία είτε για τιμωρίες της κόλασης.

Για τους ζωντανούς, η συλλογή της ψυχής θεωρείται ως υπενθύμιση της αιώνιας φύσης της ζωής και της σημασίας της λήψης των σωστών επιλογών σε αυτή τη ζωή.

Συνολικά, η συλλογή της ψυχής θεωρείται ως ένα σημαντικό γεγονός που σηματοδοτεί τη μετάβαση από τη φυσική ζωή στη μετά θάνατον ζωή, με διαφορετικές πεποιθήσεις και νοήματα ανάλογα με τις πολιτιστικές, θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις κάποιου.

diadrastika / Image by Casper Ghost from Pixabay