αρχαίοι ελληνικοί ναοί

Αρχαίοι Ελληνικοί Ναοί Κρύβουν Μυστικές Δυνάμεις;
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Όσον αφορά τα αρχιτεκτονικά θαύματα που προκαλούν δέος, οι αρχαίοι ελληνικοί ναοί στέκονται ψηλά ως υπέροχες μαρτυρίες για την ανθρώπινη ευρηματικότητα και δημιουργικότητα. Αυτές οι κατασκευές έχουν συναρπάσει μελετητές, ιστορικούς και τουρίστες για αιώνες.

Ωστόσο, ο Alvin Holm αποκάλυψε μια κρυφή πτυχή αυτών των μεγαλοπρεπών οικοδομημάτων που υπόσχεται να ανεβάσει την κατανόησή μας για αυτά σε νέα ύψη. Το πρωτοποριακό έργο του Χολμ υποδηλώνει ότι οι αρχαίοι ελληνικοί ναοί διαθέτουν μυστικές δυνάμεις που ξεπερνούν το αρχιτεκτονικό τους μεγαλείο.

Ο Alvin Holm είναι καθηγητής Αρχιτεκτονικής στην Pensylvania. Παραβρέθηκε στη χώρα μας για το συνέδριο στη Σαμοθράκη με θέμα An Esoteric Quest for The Mysteries and Philosophy of Antiquity, τον Σεπτέμβριο του 2008.

Οι κίονες παίζουν κρίσιμο ρόλο

Για χρόνια, ο Χολμ έχει αφιερωθεί στη μελέτη των αινιγματικών ιδιοτήτων των αρχαίων κατασκευών. Η ιδιαίτερη γοητεία του με τους αρχαίους ελληνικούς ναούς πηγάζει από τον ξεχωριστό σχεδιασμό τους, που χαρακτηρίζεται από τις εμβληματικές σειρές κιόνων.

Αυτοί οι κίονες, υποστηρίζει ο Χολμ, παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αξιοποίηση και ενίσχυση ενεργειών που πιστεύεται ότι ήταν ζωτικής σημασίας στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Είναι πιθανό πως, οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν μεγάλη σημασία στην ευθυγράμμιση των ναών τους με τα ουράνια σώματα. Πίστευαν ότι αυτές οι ευθυγραμμίσεις επέτρεπαν στους ναούς να αξιοποιήσουν τις κοσμικές δυνάμεις και να τις διοχετεύσουν στο γήινο βασίλειο.

Με τους επιβλητικές κίονες τους να λειτουργούν ως αγωγοί, οι αρχαίοι ελληνικοί ναοί – όσο ήταν αρτιμελείς και πλήρεις – πιστεύεται ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν και να χειριστούν αυτές τις ενέργειες προς όφελος του περιβάλλοντός τους.

Πνευματικές και σωματικές ενέργειες

Δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά ούτε και να επιβεβαιωθεί, ότι οι αρχαίοι Έλληνες έβλεπαν τους ναούς τους ως ιερούς χώρους όπου συγκλίνουν πνευματικές και σωματικές ενέργειες.

Αυτές οι ενέργειες πιθανότατα πιστευόταν ότι είχαν τη δύναμη να θεραπεύουν, να εμπνέουν, ακόμη και να παρέχουν θεϊκή καθοδήγηση.

Αναλύοντας σχολαστικά την αρχιτεκτονική, τις ευθυγραμμίσεις και τα ιστορικά αρχεία, ο Χολμ συνέθεσε μια συναρπαστική αφήγηση που ρίχνει φως στα μυστικά που κρύβονται μέσα στις πέτρες αυτών των αρχαίων θαυμάτων.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ο Ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν είναι ο Ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς.

Αφιερωμένος στον θεό της προφητείας, αυτός ο ναός ήταν διάσημος για το μαντείο του, με την Πυθία που λειτουργούσε ως αγωγός για τα θεϊκά μηνύματα.

Μία υπόθεση λέει ότι η ακριβής ευθυγράμμιση του ναού με τον ανατέλλοντα ήλιο κατά τη διάρκεια σημαντικών ουράνιων γεγονότων επέτρεπε στο μαντείο να αξιοποιήσει τις κοσμικές ενέργειες, ενισχύοντας τις ικανότητές του να συνδέεται με το θείο και να παρέχει προφητική καθοδήγηση μέσω της Πυθίας.

Ενώ ορισμένοι σκεπτικιστές απορρίπτουν τις θεωρίες του Χολμ και άλλες παρόμοιες, ως απλές εικασίες χωρίς καμία απτή απόδειξη, άλλοι γοητεύονται από την ιδέα ότι αυτές οι αρχαίες κατασκευές διαθέτουν κρυφές δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης: Πυθία και Μυστικά των Χρησμών της

Οι πιθανές επιπτώσεις των ευρημάτων

Το έργο του Χολμ έχει προκαλέσει ανανεωμένο ενδιαφέρον για τη μελέτη των αρχαίων ελληνικών ναών, με ερευνητές και λάτρεις να συρρέουν για να εμβαθύνουν σε αυτό το συναρπαστικό αίνιγμα.

Οι πιθανές επιπτώσεις των ευρημάτων σχετικών ερευνών και εκτιμήσεων είναι τεράστιες.

Εάν οι θεωρίες τεκμηριωθούν, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην κατανόησή μας για την αντίληψη, την πνευματικότητα και τη δύναμη της ανθρώπινης αρχιτεκτονικής.

Η αντίληψη ότι αυτοί οι αρχαίοι ελληνικοί ναοί ήταν κάτι περισσότερο από μεγάλα μνημεία, αλλά μάλλον αγωγοί για κοσμικές ενέργειες, ανοίγει έναν κόσμο πιθανοτήτων όσον αφορά τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την επιρροή του στους επόμενους πολιτισμούς.

Mυστικές δυνάμεις των αρχαίων ελληνικών ναών

Τέτοιου είδους θεωρίες που συνδυάζουν τη σχέση παραφυσικού, υπερφυσικού, μεταφυσικού, έχουν πυροδοτήσει ένα νέο κύμα γοητείας και μυστηρίου, αλλά και λατρείας στην ευφυΐα των αρχαίων Ελλήνων.

Εξάλλου, μία τέτοια υπόθεση, θα μπορούσε να εξηγήσει την ένταση και το δέος που νιώθει ακόμα και ο σημερινός επισκέπτης σε ένα αρχαίο ναό – ακόμα και αν δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο σηκό, δηλαδή στον κύριο εσωτερικό χώρο που διαθέτουν όλοι οι αρχαίοι ελληνικοί ναοί.

Η εξερεύνηση του ρόλου των κιόνων, των ευθυγραμμίσεων και της αξιοποίησης των κοσμικών ενεργειών προσφέρει μια νέα προοπτική σε αυτά τα αρχιτεκτονικά θαύματα.

Καθώς αποκαλύπτουμε περισσότερα για τις κρυφές διαστάσεις αυτών των ναών, μπορεί να βρεθούμε για πάντα αλλαγμένοι στην αντίληψή μας για τον αρχαίο κόσμο και τα σαγηνευτικά μυστήρια του.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από arxaia-ellinika
diadrastika / Image by 2346005 from Pixabay