Image by exile7 from depositphotos

Ποια η σχέση μεταξύ παραφυσικού, υπερφυσικού και μεταφυσικού;
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Πολλοί αναρωτιούνται αν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ παραφυσικού, υπερφυσικού και μεταφυσικού. Άλλοι πάλι όλα αυτά ως ένα πράγμα, αφού έτσι ή αλλιώς δεν προέρχονται από αυτόν τον φυσικό κόσμο – αν και συμβαίνουν σε αυτόν που ζούμε.

Είναι και εκείνοι που δεν παραδέχονται την ύπαρξή τους ή πιστεύουν ότι υπάρχει κάποια λογική εξήγηση που, ίσως, ακόμα δεν έχει βρεθεί.

Διαβάστε επίσης: 10 δυνατές εμπειρίες που σημαίνουν πως μπορεί να έχουμε υπερφυσικές ικανότητες

Θα προσπαθήσω, λοιπόν, να προσεγγίσω το θέμα όσο γίνεται καλύτερα και να δώσω αυτές τις απαντήσεις που πολλοί προσπαθούν να βρουν.

Αν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ παραφυσικού, υπερφυσικού και μεταφυσικού, διαφορές, ομοιότητες, συγγένειες, αν το ένα αποτελεί υποομάδα κάποιου άλλου. Όσο πιο απλά μπορώ.

Ορισμοί του παραφυσικού, του υπερφυσικού και του μεταφυσικού

Παραφυσικό Πέρα από το πεδίο της επιστημονικής εξήγησης

Τα παραφυσικά φαινόμενα είναι γεγονότα ή εμπειρίες που βρίσκονται έξω από τη σφαίρα της επιστημονικής εξήγησης.

Αυτά τα γεγονότα συχνά συνδέονται με ψυχικές ικανότητες, όπως η τηλεκίνηση ή η διόραση, και θεωρούνται ότι είναι πέρα ​​από το πεδίο εφαρμογής των φυσικών νόμων.

Οι παραφυσικές εμπειρίες δεν μπορούν να εξηγηθούν με συμβατικές επιστημονικές μεθόδους και συχνά προκαλούν την κατανόησή μας για τον κόσμο γύρω μας.

Επομένως, τα παραφυσικά φαινόμενα θεωρούνται ότι είναι πέρα ​​από το πεδίο της επιστημονικής εξήγησης.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Διαβάστε επίσης: «Ψυχικά σημάδια» ότι κάποιος μας σκέφτεται

Υπερφυσικό: Πέρα από τους φυσικούς νόμους

Το υπερφυσικό, από την άλλη πλευρά, αναφέρεται σε γεγονότα ή εμπειρίες που είναι πέρα ​​από τους φυσικούς νόμους του σύμπαντος – ή μάλλον καλύτερα: πέρα τους νόμους της φύσης στη Γη, όπως τους νομίζουμε ή γνωρίζουμε.

Το υπερφυσικό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως φαντάσματα, δαίμονες και άλλες πνευματικές οντότητες.

Αυτές οι οντότητες πιστεύεται ότι υπάρχουν πέρα ​​από τον φυσικό κόσμο και συχνά συνδέονται με θρησκευτικές ή πνευματικές πεποιθήσεις για τον λόγο ότι θρησκείες ή πνευματιστές προσπαθούν να δώσουν ερμηνείες – είτε κατά το δοκούν και συμφέρον, είτε επειδή έτσι εκτιμούν και ερμηνεύουν.

Το υπερφυσικό συχνά θεωρείται ότι βρίσκεται σε αντίθεση με τον φυσικό κόσμο και επομένως θεωρείται ότι είναι πέρα ​​από τους νόμους της φύσης.

Διαβάστε επίσης: Ανάστατος ο Κολωνός από το Πόλτεργκαϊστ που Εμφανίστηκε πριν Χρόνια

Μεταφυσικό: Πέρα από τη Φυσική Πραγματικότητα

Η Μεταφυσική, από την άλλη πλευρά, ασχολείται με ερωτήματα που σχετίζονται με τη φύση της πραγματικότητας, την ύπαρξη και το σύμπαν.

Σε αντίθεση με το παραφυσικό και το υπερφυσικό, που συχνά συνδέονται με συγκεκριμένα γεγονότα ή εμπειρίες, η μεταφυσική ασχολείται με τη θεμελιώδη φύση της ίδιας της πραγματικότητας.

Ένα παράδειγμα είναι το λεγόμενο ντεζαβου: Στα ελληνικά λέγεται προμνησία και στα γαλλικά déjà vu, που σημαίνει «αυτό το έχω ξαναζήσει». Το να βρίσκεσαι σε ένα μέρος που δεν έχεις επισκεφθεί ποτέ και με κάποιο τρόπο να θυμάσαι ξαφνικά ότι έχει ξαναβρεθεί εκεί.

Ή, να συμβαίνει μια κατάσταση και ξαφνικά να θυμάσαι ότι έχεις ζήσει ξανά στο παρελθόν, ακριβώς το ίδιο, με την ίδια σεiρά. Σαν ένα ξεχασμένο όνειρο ή σαν ένα είδος ζωντανό copy-paste.

Το φαινόμενο déjà vu, ενδεχομένως συνδέεται με άλλα φαινόμενα όπως για παράδειγμα η μετενσάρκωση ή θεωρία να έχουμε ζήσει μια προηγούμενη ζωή.

Η μεταφυσική φιλοσοφία ασχολείται με την εξερεύνηση της φύσης της ύπαρξης πέρα ​​από τον φυσικό κόσμο και συχνά συνδέεται με έννοιες όπως η ψυχή, η συνείδηση ​​και η μετά θάνατον ζωή.

Επομένως, η μεταφυσική θεωρείται ότι είναι πέρα ​​από τη φυσική πραγματικότητα που βιώνουμε και ασχολείται με την εξερεύνηση της υπερβατικής φύσης της ύπαρξης.

Διαβάστε επίσης: Πως να θυμηθώ προηγούμενες ζωές μου

Η σχέση μεταξύ παραφυσικού και υπερφυσικού

Το παραφυσικό και το υπερφυσικό είναι δύο έννοιες που συχνά συγχέονται. Ωστόσο, τα παραφυσικά φαινόμενα αποτελούν ένα υποσύνολο των υπερφυσικών φαινομένων.

Η μεταφυσική ασχολείται με τον ορισμό του τι είναι, γιατί υπάρχει και με ποιον τρόπο επηρεάζει την ύπαρξή μας. Από την άλλη, το υπερφυσικό αναφέρεται σε φαινόμενα που δεν μπορούν να εξηγηθούν από τους νόμους της φυσικής.

Το παραφυσικό αναφέρεται σε φαινόμενα που δεν μπορούν να εξηγηθούν από την επιστημονική κοινότητα, αλλά ίσως να μην εξηγηθούν ποτέ στο μέλλον. Έτσι, το παραφυσικό και το υπερφυσικό έχουν ομοιότητες και διαφορές, αλλά ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες φαινομένων.

Παραδείγματα παραφυσικών φαινομένων περιλαμβάνουν την υπεραισθησία, την εκτόνωση ενέργειας και την τηλεπάθεια. Από την άλλη, παραδείγματα υπερφυσικών φαινομένων περιλαμβάνουν την ύπαρξη φαντασμάτων και τα υπερφυσικά χαρίσματα.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι τα παραφυσικά φαινόμενα δεν είναι υπερφυσικά, αλλά απλώς δεν έχουν εξηγηθεί ακόμη από την επιστημονική κοινότητα. Επομένως, η διαφορά μεταξύ παραφυσικού και υπερφυσικού είναι σημαντική και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Διαβάστε επίσης: Ίσως, η πιο αδιαμφισβήτητη περίπτωση μετενσάρκωσης παγκοσμίως

Η σχέση υπερφυσικού και μεταφυσικού

Οι υπερφυσικές έννοιες αποτελούν ένα υποσύνολο των μεταφυσικών εννοιών. Η μεταφυσική ασχολείται με τις θεμελιώδεις έννοιες της ύπαρξης, της πραγματικότητας και της αλήθειας.

Από την άλλη πλευρά, οι υπερφυσικές έννοιες έχουν φαινόμενα που υπερβαίνουν τα φυσικά όρια της καθημερινής μας εμπειρίας, όπως η επιβίωση μετά το θάνατο, η τηλεπάθεια και η επίδραση των πνευμάτων στη ζωή μας.

Έτσι, οι υπερφυσικές έννοιες μπορούν να θεωρηθούν ως μια υποκατηγορία των μεταφυσικών εννοιών, αλλά με πιο συγκεκριμένο αντικείμενο μελέτης. Παρόλο που οι υπερφυσικές και μεταφυσικές έννοιες μοιάζουν σε ορισμένους όμοιες, υπάρχουν και διαφορές μεταξύ τους.

Η μεταφυσική ασχολείται με την ουσία της ύπαρξης και της πραγματικότητας, ενώ οι υπερφυσικές έννοιες αναφέρονται σε φαινόμενα που δεν μπορούν να εξηγηθούν με τους φυσικούς νόμους, όπως προαναφέραμε.

Επιπλέον, η μεταφυσική ασχολείται με την ανθρώπινη σκέψη και τη φύση της πραγματικότητας, ενώ οι υπερφυσικές έννοιες συνήθως συνδέονται με το επέκεινα της ανθρώπινης εμπειρίας.

με πληροφορίες από teucris.net, manosdanezis.gr, andreaskandreou
diadrastika / Image by exile7 from depositphotos.com