Ανακάλυψαν Πυραμίδα μέσα σε άλλη, στο Μεξικό

Η πυραμίδα του Κουκουλκάν, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία του πολιτισμού των Μάγιας, έχει κατασκευαστεί με την λογική μιας «ρωσικής κούκλας ματριόσκα», καθώς στο εσωτερικό της έχουν χτιστεί άλλες δυο πυραμιδοειδείς δομές, η μια μικρότερη από την άλλη.

Όπως δήλωσαν λοιπόν οι αρχαιολόγοι, μια πυραμίδα ύψους 10 μέτρων βρέθηκε μέσα σε μια άλλη δομή ύψους 20 μέτρων, η οποία περιβάλλεται από έναν αντίστοιχο εξωτερικό χώρο ύψους 30 μέτρων στο αρχαιολογικό συγκρότημα Τσίτσεν Ίτζα στην επαρχία του Γιουκατάν.

Διαβάστε επίσης: Το Παλάτι των «Ελλήνων» στην Oaxaca του Μεξικού

Η μικρότερη πυραμίδα χτίστηκε μεταξύ 550 και 800 μ.Χ., ενώ η μεσαία πυραμίδα (που είχε ήδη ανακαλυφθεί στη δεκαετία του 1930) χρονολογείται από το 800-1000 μ.Χ., ενώ η μεγαλύτερη ολοκληρώθηκε κάπου μεταξύ 1050-1300.

Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει πως η πυραμίδα των Μάγιας, γνωστή και ως «Ελ Καστίγιο» (Το Κάστρο), χτίστηκε σε τρεις φάσεις.

«Είναι σαν μια ρωσική ματριόσκα. Κάτω από την μεγάλη κούκλα έχουμε μία ακόμη και από κάτω άλλη μία» δήλωσε ο επικεφαλής του έργου και γεωφυσικός, Ρενέ Τσάβεζ Σεγκούρο.

«Οι δομές αυτές χτίστηκαν η μία πάνω στην άλλη για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της παρακμής ή της άφιξης της νέας ηγεσίας [των Μάγιας]», δήλωσε με τη σειρά της η Ντενίς Αργκότ, απ’ το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού.

Πυραμίδα Κουκουλκάν των Μάγιας
Οι τρισδιάστατες ηλεκτρικές τομογραφίες αποκάλυψαν ότι η εσωτερική δομή χτίστηκε μεταξύ του 550 και 800 μ.Χ.

Η μικρότερη πυραμίδα εντοπίστηκε χάρη στη χρήση κάποιων νέων, μη-επεμβατικών τεχνικών σάρωσης και πρόκειται, όπως θεωρούν οι επιστήμονες, για μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να ρίξει περισσότερο φως στον πολιτισμό των Μάγια προτού επηρεαστεί από την πρόσμειξη του με τους πληθυσμούς του κεντρικού Μεξικό.

Πυραμίδα Κουκουλκάν των Μάγιας
Τρισδιάστατη γεωφυσική απεικόνιση του εσωτερικού του ναού που θα καθοδηγήσει τις μελλοντικές ανασκαφικές εργασίες στην προσπάθεια εντοπισμού του αρχικού ιερού.

Το 2015 οι αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει πως η πυραμίδα Κουκουλκάν είχε χτιστεί στην κορυφή ενός υπόγειου ποταμιού.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Πυραμίδα Κουκουλκάν των Μάγιας
Τρισδιάστατη απεικόνιση της εσωτερικής δομής του ναού

Πηγή: Κ. Τσάβαλος, in.gr, The Archaeology News Network μέσω anaskafi

Σχόλιο diadrastika: Άλλοι ερευνητές διατυπώνουν διαφορετική άποψη. Αρχικά απορρίπτουν την ιδέα της παρακμής ή την άφιξη νέας ηγεσίας και πηγαίνουν το θέμα βαθύτερα. Σύμφωνα με ορισμένες σκέψεις, οι πυραμίδες λειτουργούν σαν έναν είδος συγκεντρωτικού φακού. Σε αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο τα υλικά και οι ενέργειες της γης όπου χτίστηκαν. Έτσι, αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να σημαίνει όταν τρεις συγκεντρωτικοί φακοί είναι “φορεμένοι” ο ένας πάνω στον άλλο;… Τα συμπεράσματα που μπορεί να βγαίνουν από τις σκέψεις αυτές, σίγουρα, είναι ανακόλουθες με την συμβατική αρχαιολογική επιστήμη, καθώς με όχημα την φαντασία μπορούν να φτάσουν πολύ μακριά, ως τα άστρα.

Chichen Itza’s Famous Pyramid is Actually Two Pyramids /Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Αγγλικά, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

Top Image by Flavio Moura from Pixabay