Δείτε το Παλάτι των Ελλήνων στην Oaxaca του Μεξικού! (video)

[20/08/2017 - 16:15]

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Αρκετές φορές έχουμε πει ότι η Ελλάδα στο μακρινό παρελθόν βρισκόταν σε όλο τον πλανήτη, σαν ένας παγκόσμιος πολιτισμός.

Διάφορα σκεπτικιστικά κόλπα προσπαθούν να ανατρέψουν αυτή την εκδοχή, παρά την πληθώρα

στοιχείων, ενδείξεων αλλά και αποδείξεων. Ας όψεται…

Ένα ακόμα στοιχείο που σώζεται σε πέτρες και δομές, είναι κάποια σύμβολα.

Τα συγκεκριμένα μοτίβα είναι, χωρίς αμφιβολία, τα πιο σημαντικά διακοσμητικά στοιχεία σε όλη τη Κεντρική Αμερική.

Σίγουρα, ακόμα και σήμερα, είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφήσει κανείς με ακρίβεια τον συμβολισμό αυτής της περίτεχνης κατασκευής, δεδομένου ότι τα μοτίβα που βλέπουμε, αποτελούν ένα από τα διακοσμητικά χαρακτηριστικά τους τείχους, αυτού του αρχαιολογικού χώρου.

Μελέτες έχουν συσχετίσει πολλά στοιχεία από φιλοσοφικές, υπαρξιακές αλλά και πνευματικές αναζητήσεις του ανθρώπου. Και, πάνω απ ‘όλα, την δυαδικότητα των αντιθέτων, όπως της ζωής και του θανάτου, σύμφωνα με την κοσμοθεωρία των Zapotec, που ζουν τριγύρω στην Oaxaca αλλά και των Αρχαίων Ελλήνων.

Πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ αρχαίων Ελλήνων και Ινδιάνων θα βρούμε, αν θελήσουμε να ψάξουμε. Συνήθως τα κοινά στοιχεία είναι τα σύμβολα.

Για την περιοχή, αυτά είναι μια «συμβολική διδασκαλία», μία φιλοσοφική σκέψη του Toltecayotl, που μας θυμίζει επανειλημμένα την «βασική τάξη» της ανθρώπινης ύπαρξης και την άμεση σύνδεσή της με τον πνευματικό και υλικό κόσμο.

Αποτελούν ακόμα μία ποικίλα από στοιχεία της ευρείας εμπειρίας και αρχιτεκτονικής γνώσης του προ-ισπανικού πολιτισμού, προκειμένου να διατηρήσουν και να απαθανατίσουν τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις, τόσο τις πνευματικές όσο και τις υλικές, με βαθιά προσήλωση και σεβασμό της ζωής, του θανάτου, τις φυσικές δυνάμεις και τους θεούς.

Τα σχέδια και τα μοτίβα αυτά, είναι πολύ γνώριμα σε εμάς τους Έλληνες που μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα πιο σημαντικά αρχαία σύμβολά μας.

Δείτε το Παλάτι των Ελλήνων στην Oaxaca του Μεξικού! (video)

Προέρχονται από μία ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων προγόνων μας που, αν μη τι άλλο, δείχνουν πως κάπου πίσω στον χρόνο, ολόκληρος ο πλανήτης είχε σημαντικές επιρροές από εκείνους τους Έλληνες.

Ενδεχομένως, μάλιστα, όλη η Γη να ήταν ένας πολιτισμός, ο Ελληνικός.

Τα αρχιτεκτονικά μοτίβα, δείχνουν αυτή την Ελληνική επιρροή στο κτίριο του Μεξικό, στο video που ακολουθεί.

Προφανώς δεν είναι τυχαίο που το ονομάζουν El Palacio de las Grecas δηλαδή, «Το παλάτι των Ελλήνων».

Δείτε το video:

Mitla… El Palacio de las Grecas. Oaxaca, México

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ