Κιβωτός του Δευκαλίωνα

Τι ήταν στην Πραγματικότητα η Κιβωτός του Δευκαλίωνα Νώε

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Η ανάμνηση ενός Μεγάλου Κατακλυσμού, περιγράφεται από πάρα πολλούς αρχαίους πολιτισμούς. Σε πολλούς από αυτούς τους μύθους, περιγράφεται συνήθως ένα ζευγάρι που διασώθηκε πάνω σε ένα αυτοσχέδιο πλοίο (Διαβάστε σχετικά: Προκατακλυσμιαίοι Πολιτισμοί που «θυμούνται» τον Κατακλυσμό). Οι πιο γνωστές περιγραφές, από τις αντίστοιχες ιστορίες, είναι η Κιβωτός του Νώε και η Κιβωτός του Δευκαλίωνα. Υπάρχουν εκτιμήσεις πως οι δύο ήρωες ταυτίζονται, καθώς οι αφηγήσεις είναι σχεδόν παρόμοιες. Αλλά, τι ήταν στην Πραγματικότητα η Κιβωτός του Δευκαλίωνα-Νώε; Ήταν πράγματι ένα πλοίο;

Υπάρχει, λοιπόν, μια πολύ παράδοξη περιγραφή, για τα δεδομένα της εποχής που γράφτηκε, στους Σιβυλλικούς Χρησμούς. Πριν προχωρήσω σε αυτήν, θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνηση: Τα βιβλία των λεγόμενων «Σιβυλλικών χρησμών» ή «προφητειών» δεν ταυτίζονται με τα «Σιβυλλικά βιβλία» τα οποία είναι και τα αυθεντικά, ούτε ως προς το περιεχόμενο ούτε ως προς το σκοπό τους. Το έργο με τα «Σιβυλλικά βιβλία» χάθηκε σχεδόν ολόκληρο λόγω κάποιας τυχαίας πυρκαγιάς ή εμπρησμού, το 83 π.Χ. Οι πλέον χαμένοι χρησμοί αντικαταστάθηκαν από την Ρωμαϊκή Σύγκλητο το 76 π.Χ. με μια νέα συλλογή χρησμών. Οι «Σιβυλλικοί χρησμοί», από την άλλη, γράφτηκαν περίπου από το 150 π.Χ. μέχρι περίπου το 180 μ.Χ. (ή κατά άλλες εκτιμήσεις έως τον 4ο αιώνα μ.Χ.) από εβραίους και χριστιανούς συγγραφείς, οπότε και περιείχαν, κυρίως, Ιουδαιοχριστιανικό περιεχόμενο. Αυτός είναι και ο λόγος που αναφέρονται με τον όρο «ψευδο-σιβυλλικοί χρησμοί» (Διαβάστε σχετικά: Το Απαγορευμένο Μυστικό των Σιβυλλικών Χρησμών)

Στο πρώτο βιβλίο των ψευδο-Σιβυλλικών Χρησμών, λόγος Α, από τους στίχους 217 εμφανίζεται μια παράξενη περιγραφή. Η μετάφραση είναι κάπως έτσι:

Μαζί τους έβαλε (ο Θεός την οικογένεια του Νώε) σε νεφέλες, τους έκρυψε μέσα
σε πύρινον δίσκον [πυραυγέα δίσκο] ο οποίος φεγγοβολούσε, μαζί με την σελήνη, τα
αστέρια και τον ουράνιον θόλον, και αφού κάλυψε τα πάντα έστειλε
μεγάλο τρόμο εις τους ανθρώπους, με βροντές και κεραυνούς κλπ

Αν και δεν πρόκειται για τα αυθεντικά κείμενα, όπως προ είπαμε, η αναφορά σε έναν πυραυγέα δίσκο, δηλαδή σε ένα πύρινο δίσκο, μέσα στον οποίο ο Θεός τοποθέτησε ή έκρυψε τον Νώε, στα σύννεφα, στον ουρανό, του οποίου δίσκου η λάμψη συγκρίνεται με τη Σελήνη και τα αστέρια, είναι αρκετή για να υπονοηθεί – σύμφωνα με τις ορολογίες του σήμερα – ότι ο πυραυγέας δίσκος δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από έναν ιπτάμενο δίσκο. Αμέσως, αυτό οδηγεί σε περεταίρω σκέψεις και συμπεράσματα που θα μπορούσαν να ανατρέψουν οποιαδήποτε ιδέα θα μπορούσαμε να είχαμε για την εποχή εκείνη.

Διαβάστε επίσης: Γιλγαμές και Κατακλυσμός. Ομοιότητες με Δευκαλίωνα και Νώε

Δηλαδή, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι, ίσως, ο πυραυγέας δίσκος δεν έπλεε στη θάλασσα αλλά πολύ υπεράνω αυτής για να μπορεί να συγκριθεί με τα αστέρια και το φεγγάρι. Επίσης, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι δεν ήταν ο μοναδικός που κυκλοφορούσε, ότι προφανώς θα υπήρχαν και άλλοι ιπτάμενοι δίσκοι. Αν μάλιστα, δεχτούμε την ιδέα ότι μέσα σε αυτόν μπορούσαν να χωρέσουν ζευγάρια ζώων από κάθε είδος, τότε, έχουμε τον υπαινιγμό (με τα μάτια του σήμερα) ότι πρόκειται για έναν τεράστιο ιπτάμενο δίσκο – και, ίσως-ίσως, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ένα μητρικό σκάφος.

Όμως, όλα αυτά δεν είναι παρά υποθέσεις όπου η μια οδηγεί στην επόμενη, με ανάλογα συμπεράσματα. Τίποτε περισσότερο. Σαφώς όλα αυτά μπορεί να μην στέκουν αν τα δούμε υπό το στενό πρίσμα των θρησκειών και της πίστης. Όμως, ο σκοπός του άρθρου δεν είναι να αποδείξουμε πως η Κιβωτός του Νώε ήταν ένας ιπτάμενος δίσκος, αλλά να δούμε πως θα μπορούσε να ερμηνευτεί στις μέρες μας η περιγραφή πυραυγέας δίσκος. Επιπλέον, προς το παρόν, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σχεδόν όλοι μύθοι του κόσμου περιγράφουν ένα πλοίο, ένα καράβι, μια σχεδία ή οτιδήποτε πλέει στην θάλασσα, αλλά στους ψευδο-Σιβυλλικούς Χρησμούς, περιγράφεται ο υπαινιγμός ότι η Κιβωτός μπορεί να ίπταται, να αιωρείται και να μπορεί να ταξιδέψει πολύ ψηλά στον αέρα, πάνω από την θάλασσα, ως τα σύννεφα.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Πως ήρθε στο μυαλό του συντάκτη να γράψει κάτι τέτοιο; Βασίστηκε σε παλαιότερους μύθους; Είχε κάποιες απίστευτες πληροφορίες; Του ήρθε κάποια επιφοίτηση; Ή απλά ήταν μια λογοτεχνική υπερβολή για να δείξει τις ανυπέρβλητες ικανότητες του Θεού; Ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα τι ήταν στην πραγματικότητα η Κιβωτός του Δευκαλίωνα-Νώε, στην περίπτωση που τα πρόσωπα και οι ιστορίες τους ταυτίζονται, λόγω αρκετών κοινών σημείων;

Πάντως, αν θα μπορούσε να ισχύει κάτι από τα παραπάνω, δηλαδή τα περί ιπτάμενου δίσκου, τότε, μπορεί να έχουμε μια μικρή αλλά αμυδρή ένδειξη, ότι κάποτε επισκέφθηκε την Γη ένας προηγμένος πολιτισμός από τα άστρα, ή ότι υπήρχε ήδη ένας τέτοιος πολιτισμός, ανθρώπινος και γήινος, εδώ στη Γη, τα ίχνη του οποία χάθηκαν για λόγους που δεν γνωρίζουμε, ή ότι εσκεμμένα ο προηγμένος πολιτισμός έκρυψε την παρουσία του στις επόμενες γενιές.

diadrastika