Ο Πολεμιστής Γίγαντας των Αζτέκων που Προκάλεσε Πανικό στους Ισπανούς Κατακτητές, σύμφωνα με το θρύλο

Πολύς κόσμος πιστεύει στον Γολιάθ, έναν γίγαντα που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη, αλλά αμφισβητεί επιδεικτικά την ύπαρξη των γιγάντων. Ένα από τα παράδοξα που συμβαίνουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αλλά δεν είναι εκεί που θα εστιάσουμε. Το σημερινό θέμα έχει να κάνει με ένα γίγαντα που επιτέθηκε σε ανθρώπους, κατά τους ιστορικούς χρόνους, μέσα από τους θρύλους και την μυθολογία των Αζτέκων. -d-

Διαβάστε επίσης: Οστά Γιγάντων στην Αρχαία Ελλάδα. Καταγραφές

Αρχαία κείμενα αναφέρουν ότι οι Ισπανοί κονκισταδόρες βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν… γίγαντα πριν κατακτήσουν την πόλη-νησί των Αζτέκων την Τενοτστιτλάν. Κατά τη διάρκεια της Ισπανικής κατάκτησης του αρχαίου Μεξικού, μεταξύ 1519 και 1521, οι κατακτητές κονκισταδόρες είχαν φτάσει στις πύλες της Τενοτστιτλάν (Tenochtitlan) και ήταν έτοιμοι να την καταλάβουν, όταν ένας αναπάντεχος εχθρός τους επιτέθηκε με τεράστιους ογκόλιθους που έριχνε πίσω από την οχυρωμένη πόλη.

Ένα γιγαντιαίος Αζτέκος ήρωας γνωστός ως Τζιλακατζίν (Tzilacatzin) βοηθούσε τις δυνάμεις των Αζτέκων να απωθήσουν τους Ισπανούς κατακτητές. Παρά το γεγονός ότι η πόλη-κράτος έπεσε στο τέλος, ο γίγαντας ήρωας προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις ισπανικές δυνάμεις πριν αυτοί καταφέρουν να τον θανατώσουν. Αυτό περιγράφει o Κώδικας Ρίος (Codex Rios), επίσης γνωστός ως Βατικανικός Κώδικας Α (Codex Vaticanus A), ένα χειρόγραφο που συγκεντρώνει μεταφράσεις από προηγούμενα κείμενα που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της ισπανικής αποικιοκρατίας.

Ο Πολεμιστής Γίγαντας των Αζτέκων που προκάλεσε πανικό στους Ισπανούς κατακτητές (Βίντεο)
Εικόνα από τον Βατικανικό Κώδικα Α, που δείχνει ομάδα ιθαγενών του Μεξικού να έχουν καταφέρει να πιάσουν έναν γίγαντα και να τον οδηγούν προς τον θάνατο.

Σύμφωνα πάντως με την μυθολογία των Αζτέκων, υπήρχε μια φυλή γιγάντων. Το όνομα της ήταν Quinametzin και ήταν η κυρίαρχη φυλή της προηγούμενης εποχής, σύμφωνα με την wikipedia. Με βάση πάντα με αυτές τις πεποιθήσεις, οι γίγαντες έκτισαν την αρχαία ακρόπολη της Τεοτιχουακάν (Teotihuacan ή Teotihuacán) την σημαντικότερη και μεγαλύτερη προκολομβιανή πόλη του Μεξικού, και την Μεγάλη Πυραμίδα της Cholula. Επίσης 10 από τους γίγαντες φέρεται να ήρθαν σε επαφή με τους Μεσοαμερικανούς και τους βοήθησαν να κατασκευάσουν μερικές από τις τεράστιες δομές που θαυμάζουμε ακόμα και σήμερα.

-d- Οι μυθολογίες πολλών λαών αναφέρονται σε γίγαντες. Υπάρχουν εκατοντάδες θρύλοι και παραδόσεις – για να μην πω χιλιάδες – που μιλούν για γίγαντες, ποιοι ήταν, πως γεννήθηκαν, πως κινήθηκαν στο χώρο, με ποιους συνεργάστηκαν, ποιους νίκησαν, πως ηττήθηκαν. Δυστυχώς, η σύγχρονη επιστήμη δεν διαθέτει επίσημα στοιχεία που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ύπαρξή τους στην πραγματικότητα. Κατά συνέπεια, για τους επιστήμονες οι γίγαντες είναι μυθικά όντα που δεν υπήρξαν ποτέ. Δείτε και ένα βίντεο σχετικό με τον γίγαντα των Αζτέκων που έχει τίτλο “Spanish Conquistadores Encounter Aztec Giant” -d-

Ηλίας Σιατούνης
crashonline.gr και periergaa

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.