Σκάλα που οφηγεί ψηλά σε ανοιχτή καταπακτή, μεταξύ Μεταξύ Ελευθερίας και Ασφάλειας
Image by Pix Box from depositphotos

Το Μυστικό Μεταξύ Ελευθερίας και Ασφάλειας
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Στον περίπλοκο και συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο μας, οι έννοιες της ελευθερίας και ασφάλειας βρίσκονται συχνά σε αντίθεση μεταξύ τους. Από τη μια, λαχταρούμε την ελευθερία να ζήσουμε τη ζωή μας χωρίς περιορισμούς, ενώ από την άλλη, αναζητούμε ασφάλεια για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας

Αλλά τι θα γινόταν αν σας έλεγα ότι αυτές οι φαινομενικά αντίθετες έννοιες δεν αλληλοαποκλείονται;

Στην πραγματικότητα, η ελευθερία και η ασφάλεια μπορούν να ευδοκιμήσουν χέρι-χέρι, δημιουργώντας ένα αρμονικό περιβάλλον που προάγει την ανάπτυξη, τη δημιουργικότητα και την ευημερία.

Θα προσπαθήσω να εμβαθύνω σε αυτό το ενδιαφέρον θέμα και μπορεί να ανακαλύψουμε πώς μπορούμε να επιτύχουμε την τέλεια ισορροπία μεταξύ ελευθερίας και ασφάλειας.

Διαβάστε επίσης: Ηράκλειτος Γνωμικά για να Απελευθερωθεί το Μυαλό μας

Είπαν: “Οι λαοί θέλουν ασφάλεια και ανέσεις, όχι ελευθερία. Όχι δικαιώματα, αλλά προνόμια.” H.L. Mencken, 1880-1956, Αμερικανός αρθρογράφος.

Η ουσία της ελευθερίας

Η ελευθερία είναι το ελιξίριο που τρέφει τις ψυχές μας και πυροδοτεί το πνεύμα μας. Είναι η ικανότητα να κάνουμε επιλογές, να εκφράζουμε την ατομικότητά μας και να επιδιώκουμε τα όνειρά μας.

Είτε πρόκειται για την ελευθερία του λόγου, της σκέψης ή της κίνησης, είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα που βρίσκεται στον πυρήνα της ύπαρξής μας.

Χωρίς ελευθερία, γινόμαστε περιορισμένοι, πνιγμένοι και ανίκανοι να ζήσουμε αυθεντικές ζωές. Αυτή, θεωρώ, είναι η ουσία της ελευθερίας.

Ωστόσο, η ελευθερία σε αντίθεση με την ασφάλεια δεν μπορεί να επιβληθεί.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Η ανάγκη για ασφάλεια

Ενώ η ελευθερία είναι απαραίτητη, η ανάγκη για ασφάλεια είναι εξίσου σημαντική. Η ασφάλεια μας παρέχει μια αίσθηση σταθερότητας, προστασίας και ψυχικής ηρεμίας.

Περιλαμβάνει τη σωματική ασφάλεια, την οικονομική σταθερότητα και τη συναισθηματική ευεξία. Χωρίς ασφάλεια, μπορεί να πέσουμε θύματα φόβου, αβεβαιότητας και ευαλωτότητας, εμποδίζοντας την ικανότητά μας να εξερευνούμε και να απολαμβάνουμε τις ελευθερίες που αγαπάμε.

Η αντιληπτή σύγκρουση μεταξύ Ελευθερίας και Ασφάλειας

Μερικές φορές, η ελευθερία και η ασφάλεια μπορεί να φαίνεται ότι συγκρούονται μεταξύ τους. Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας ενδέχεται να παραβιάζουν τις προσωπικές ελευθερίες, οδηγώντας σε ανησυχίες για το απόρρητο και τα ατομικά δικαιώματα.

Αντίθετα, η υπερβολική εστίαση στην ελευθερία χωρίς επαρκή μέτρα ασφαλείας μπορεί να οδηγήσει σε χάος, θέτοντας σε κίνδυνο τα ίδια τα θεμέλια πάνω στα οποία βρίσκεται η ελευθερία. Κατά συνέπεια, έχουμε μία ολοφάνερη και αντιληπτή σύγκρουση.

Διαβάστε επίσης: Πλύση Εγκεφάλου. Τρόποι να ελευθερωθείτε

Είπαν: “Όσοι θυσιάζουν στοιχειώδεις ελευθερίες για λίγη ασφάλεια, δεν αξίζουν ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια.” Βενιαμίν Φραγκλίνος, 1706-1790, Αμερικανός πολιτικός & συγγραφέας.

Τήρηση της ισορροπίας μεταξύ ελευθερίας και ασφάλειας

Αντί να θεωρούμε την ελευθερία και την ασφάλεια ως αντίθετες δυνάμεις, θα πρέπει να τις θεωρούμε ως δύο όψεις του ίδιου νομίσματος – έτσι ώστε να υπάρχει μία τήρηση της ισορροπίας.

Και τα δύο είναι απαραίτητα για μια ακμάζουσα κοινωνία. Η επίτευξη της ισορροπίας μεταξύ των δύο απαιτεί έναν λεπτό χορό, όπου τίποτα και κανένας δεν διακυβεύεται σε βάρος του άλλου.

α) Ενίσχυση της ασφάλειας χωρίς να θυσιάζεται η ελευθερία

Είναι δυνατό να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας χωρίς να παραβιάζονται οι προσωπικές ελευθερίες.

Η χρήση της τεχνολογίας, η ενίσχυση της επιβολής του νόμου και η προώθηση ενός περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και συνεργασίας μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία μιας ασφαλούς κοινωνίας χωρίς να καταπνίγουν τις ατομικές ελευθερίες.

Με αυτό τον τρόπο, θεωρητικά, έχουμε ενίσχυση της ασφάλειας χωρίς να θυσιάζεται η ελευθερία.

β) Διασφάλιση της ελευθερίας χωρίς να παραμελείται η ασφάλεια:

Από την άλλη πλευρά, η διασφάλιση της ελευθερίας δεν σημαίνει να κλείνουμε τα μάτια σε ανησυχίες για την ασφάλεια.

Η υπεύθυνη άσκηση της ελευθερίας απαιτεί σεβασμό των δικαιωμάτων των άλλων και κατανόηση της συλλογικής ευθύνης για τη διατήρηση της ασφάλειας.

Η εκπαίδευση, η ευαισθητοποίηση και ο ανοιχτός διάλογος μπορούν να καλλιεργήσουν μια κουλτούρα λογοδοσίας και να διατηρήσουν τόσο την ελευθερία όσο και την ασφάλεια.

Με αυτή την τακτική, σε θεωρητικό επίπεδο, θα μπορούσε να υπάρχει διασφάλιση της ελευθερίας χωρίς να παραμελείται η ασφάλεια:

Το μυστικό της ισορροπίας

Όταν η ελευθερία και η ασφάλεια συνυπάρχουν αρμονικά, τροφοδοτούν την πρόοδο, την καινοτομία και την ευημερία.

Μια κοινωνία που αγκαλιάζει και τις δύο έννοιες δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες της να εξερευνήσουν τις δυνατότητές τους, να ακολουθήσουν τα πάθη τους και να συνεισφέρουν θετικά στον κόσμο.

Μέσα σε αυτό το ισορροπημένο περιβάλλον ανθίζει η δημιουργικότητα, ενισχύονται οι κοινωνικοί δεσμοί και ευδοκιμεί η αίσθηση της συλλογικής ευημερίας. Αυτή είναι η δύναμη της ισορροπίας.

Διαβάστε επίσης: Σοφοκλής. Λόγια που απελευθερώνουν το μυαλό μας

Η ισορροπία μεταξύ ελευθερίας και ασφάλειας

Η επιδίωξη της ελευθερίας και ασφάλειας δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος.

Και τα δύο είναι ζωτικά συστατικά για μια ολοκληρωμένη ύπαρξη.

Αναγνωρίζοντας τη διασύνδεση αυτών των εννοιών και επιδιώκοντας μια λεπτή ισορροπία, μπορούμε να οικοδομήσουμε κοινωνίες που επιτρέπουν στα άτομα να ακμάζουν, προστατεύοντας παράλληλα την ευημερία τους.

Αν και όλα αυτά βρίσκονται σε θεωρητικό και ιδανικό επίπεδο, το πρακτικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα εύθραυστο. Προκαταλήψεις, συμφέροντα και ελάχιστη πνευματική πρόοδος σε αντίθεση με την τεχνολογική, θολώνουν τα οράματα και την εφαρμογή.

Η ισορροπία μεταξύ ελευθερίας και ασφάλειας δεν επιβάλλεται. Ωστόσο, κερδίζεται, εκτιμώντας τις ελευθερίες που κατακτήσαμε με κόπο, ενώ εργαζόμαστε μαζί για να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή κόσμο όπου η ελευθερία μπορεί πραγματικά να ευδοκιμήσει.

Είπαν: “Πρέπει να επιδιώκουμε την ελευθερία και όχι μόνο την ασφάλεια, αν όχι για κάποιον άλλο λόγο, επειδή μόνο η ελευθερία μπορεί να καταστήσει την ασφάλεια ασφαλή.” Karl Popper, 1902-1994, Αγγλοαυστριακός φιλόσοφος.

diadrastika / Image by Pix Box from depositphotos.com