Το «Απαγορευμένο» Κείμενο του Ερμή Τρισμέγιστου και ο «Τριαδικός Θεός»
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Εισαγωγή στο «Απαγορευμένο» Κείμενο του Ερμή Τρισμέγιστου

Σύντομη επισκόπηση της προέλευσης και της σημασίας του κειμένου

Τα Ερμητικά Κείμενα είναι μια συλλογή αρχαίων κειμένων που αποδίδονται στον Έλληνα θεό Ερμή, ο οποίος ταυτίστηκε με τον Αιγύπτιο θεό Θωθ.

Αυτά τα κείμενα θεωρήθηκαν απαγορευμένα και δεν διαβάστηκαν ευρέως, αλλά ευτυχώς, αντιγράφηκαν και διατηρήθηκαν, επιτρέποντάς μας να τα μελετήσουμε σήμερα.

Πολλά από τη συλλογή κειμένων μεταφράστηκε στα λατινικά κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης από τον Marsilio Ficino και έκτοτε έχει μελετηθεί από μελετητές που ενδιαφέρονται για την αρχαία φιλοσοφία και την πνευματικότητα.

Διαβάστε επίσης: Τρισμέγιστος: Ο Ερμής των Ελλήνων και ο Θωθ των Αιγυπτίων

Σε αυτό το άρθρο, θα κάνουμε μια εισαγωγή στο «Απαγορευμένο» Κείμενο του Ερμή Τρισμέγιστου που φαίνεται να εστιάζει στον Τριαδικό Θεό, σύμφωνα με τη σημερινή ορολογία. Εντοπίζεται στο “Ερμητικός Λόγος Α΄ (Ποιμάνδρης)”

Εξήγηση του Τριαδικού Θεού

Ο Τριαδικός Θεός είναι κεντρική έννοια στο «Απαγορευμένο» Κείμενο του Ερμή Τρισμέγιστου. Ο Τριαδικός Θεός αναφέρεται στις τρεις όψεις του θείου: τον Πατέρα, τον Υιό και τον Φωτεινό Λόγο που προήλθε από το Νου και είναι γιος του θεού (και θα μπορούσε να ταυτιστεί με το Άγιο Πνεύμα).

Σύμφωνα με το κείμενο, ο Πατέρας αντιπροσωπεύει το αμετάβλητο καλό, ενώ ο Υιός το μεταβλητό κακό. Ο Φωτεινός Λόγος (Άγιο Πνεύμα) είναι ο μεσολαβητής μεταξύ του Πατέρα και του Υιού, φέρνοντας ισορροπία και αρμονία στο σύμπαν.

Υποδηλώνεται, λοιπόν, μια τριάδα ή τριαδικότητα στην οποία ορισμένοι διακρίνουν μια αντιστοιχία με τον Τριαδικό Θεό ή Αγία Τριάδα, ίσως, στην προσπάθειά τους να συνδέσουν αρχαίες έννοιες με σημερινές για να δείξουν τη συνέχειά τους.

Εφόσον κάτι τέτοιο θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να ισχύει, τότε η κατανόηση της έννοιας του Τριαδικού Θεού είναι απαραίτητη για την κατανόηση των διδασκαλιών του Ερμή Τρισμέγιστου και της πνευματικής φιλοσοφίας που στηρίζει το κείμενο.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ο Λόγος Α ή Ποιμάνδρης, αποκαλείται από ορισμένους μελετητές και ως «Απαγορευμένο» Κείμενο του Ερμή Τρισμέγιστου με την έννοια ότι πρέπει να μείνει κρυφό και απαγορευμένο το νόημά του και ο συσχετισμός που του αποδίδουν σχετικά με τον Τριαδικό Θεό.

Σημασία κατανόησης του περιεχομένου του κειμένου

Το «Απαγορευμένο» Κείμενο του Ερμή Τρισμέγιστου είναι μια σύνθετη και αινιγματική παρουσίαση με έννοιες που πιθανό να μην αντιστοιχούν στο σήμερα. Ωστόσο οι όροι που χρησιμοποιούνται μοιάζουν να έχουν κοινά. Κατά συνέπεια το κείμενο απαιτεί προσεκτική μελέτη και ερμηνεία και όχι βιαστικά συμπεράσματα.

Αν και ο τίτλος “Ερμή Τρισμέγιστου – Λόγος Α΄ή Ποιμάνδρης” υπονοεί ότι περιέχει αιγυπτιακή σοφία, περιορίζεται σε επιφανειακό επίπεδο, ενώ στην ουσία, το κείμενο φαίνεται να έχει μεταγραφεί και να αποτελεί προϊόν ελληνικής φιλοσοφίας και πνευματικότητας.

Το κείμενο περιέχει βαθιές γνώσεις για τη φύση του θείου και του σύμπαντος, και προσφέρει μια μοναδική οπτική για την πνευματικότητα που εξακολουθεί να είναι επίκαιρη σήμερα.

Διαβάστε επίσης: Κυμβάλειον. Το θρυλικό απόκρυφο βιβλίο του Ερμή Τρισμέγιστου

Μελετώντας το «Απαγορευμένο» Κείμενο του Ερμή Τρισμέγιστου, μπορούμε να αποκτήσουμε μια βαθύτερη κατανόηση της αρχαίας φιλοσοφίας και πνευματικότητας και πώς αυτή συνεχίζει να ενημερώνει την κατανόησή μας για τον κόσμο σήμερα.

Ο Τριαδικός Θεός στο «Απαγορευμένο» Κείμενο του Ερμή Τρισμέγιστου

Εξήγηση του Τριαδικού Θεού

Τα κείμενα αυτά που αποδίδονται στον αρχαίο Αιγύπτιο θεό Θωθ, ο οποίος αργότερα έγινε γνωστός ως Ερμής Τρισμέγιστος από τους Έλληνες, απαγορευόταν να διαβαστούν, λόγω του περιεχομένου τους, λόγω της ηλικίας των κειμένων που ορισμένοι πιστεύουν ότι πλησιάζπουν ή ξεπερνούν τα 25.000 χρόνια, αλλά και λόγω της επικράτησης του χριστιανισμού οπότε και θεωρήθηκαν βλάσφημα και ειδωλολατρικά.

Η έννοια του Τριαδικού Θεού υπάρχει στο «Απαγορευμένο» Κείμενο του Ερμή Τρισμέγιστου, καθώς μοιάζει να αναφέρεται σε μια τριπλή φύση του Θεού. Αυτός ο Τριαδικός Θεός αποτελείται από τον Πατέρα, τον Υιό και το Φωτεινό Λόγο και μοιάζει με τη χριστιανική αντίληψη της Αγίας Τριάδας.

Το «Απαγορευμένο» Κείμενο του Ερμή Τρισμέγιστου παρέχει μια εξήγηση αυτού του Τριαδικού Θεού και της σημασίας του η οποία, όμως, απαιτεί βαθιά κατανόηση της ερμητικής φιλοσοφίας.

Το κείμενο εξηγεί ότι ο Πατέρας είναι το αμετάβλητο καλό, ενώ ο Υιός είναι το μεταβλητό κακό. Αυτή είναι μια αναφορά στη δυαδικότητα της φύσης και στην ιδέα ότι όλα έχουν θετική και αρνητική όψη.

Ο Φωτεινός Λόγος (κατ’ αντιστοιχία Άγιο Πνεύμα) είναι η γέφυρα μεταξύ του Πατέρα και του Υιού, που συνδέει τα δύο και επιτρέπει τη μετατροπή του κακού σε καλό.

Ο Τριαδικός Θεός επομένως – εφόσον δεχτούμε την αντιστοιχία που του αποδίδεται – θεωρείται ως θεμελιώδης πτυχή της Ερμητικής φιλοσοφίας, παρέχοντας ένα πλαίσιο για την κατανόηση της φύσης της πραγματικότητας και του ρόλου της ανθρωπότητας μέσα σε αυτήν.

Διαβάστε επίσης: Ερμή Τρισμέγιστου: ΣΜΑΡΑΓΔΕΝΙΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

Ωστόσο, η Ερμητική ερμηνεία είναι μοναδική στην έμφαση που δίνει στη μεταμορφωτική δύναμη του Φωτεινού Λόγου (Αγίου Πνεύματος) και στη δυαδικότητα της φύσης.

Διαθρησκευτικός διάλογος και προσωπική πνευματική ανάπτυξη

Το «Απαγορευμένο» Κείμενο του Ερμή Τρισμέγιστου προσφέρει μια βαθιά και σύνθετη κατανόηση του Τριαδικού Θεού, που υπήρξε πηγή έμπνευσης για αλχημιστές και μυστικιστές σε όλη την ιστορία οδηγώντας στην ετυμολογία της «ερμητικής γνώσης» και της λέξης «ερμητικός».

Παρά το ότι είναι ένα «απαγορευμένο» κείμενο, είχε διαρκή επίδραση στην πνευματική και φιλοσοφική σκέψη και συνεχίζει να μελετάται και να ερμηνεύεται σήμερα.

Το περιεχόμενο του κειμένου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διευκόλυνση ενός διαθρησκευτικού διαλόγου, αφού πρώτα γίνουν κατανοητές οι αρχές και οι πεποιθήσεις που περιέχονται. Παράλληλα, μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην προσωπική πνευματική ανάπτυξη.

Το κείμενο περιέχει αρχές και διδασκαλίες που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα στα πνευματικά τους ταξίδια. Για παράδειγμα, το κείμενο συζητά τον «Τριαδικό Θεό», ο οποίος μπορεί να είναι μια πολύτιμη έννοια για ανθρώπους που επιδιώκουν να εμβαθύνουν την κατανόησή τους για την πνευματικότητα.

Εξερευνώντας τις διδασκαλίες του κειμένου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού τους και της θέσης τους στον κόσμο, οδηγώντας σε προσωπική ανάπτυξη και ανάπτυξη.

Το συγκεκριμένο κείμενο μπορείτε να βρείτε και να διαβάσετε στα νεοελληνικά στο cosmopolisorganicitymovementorg.com, ενώ μεγάλη συλλογή κειμένων θα βρείτε στο δίτομο βιβλίο “Ερμητικά Κείμενα” από τις εκδόσεις Παρασκήνιο.

diadrastika