Ανακαλύφθηκε Τάφος Υψηλόβαθμου Ιερέα του Ερμή Τρισμέγιστου. Τα Μυστικά που Θα Έρθουν στο ΦΩΣ θα Ανατρέψουν Πολλά

[09/03/2018 - 20:09]

Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Ανακαλύφθηκε Τάφος Υψηλόβαθμου Ιερέα του Ερμή Τρισμέγιστου

Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο έχουν κάνει μία συναρπαστική ανακάλυψη μιας άγνωστης -μέχρι πρότινος- νεκρόπολης, η οποία έμεινε ανέγγιχτη για χιλιετίες.

Σε ηλικία πάνω από 2.000 ετών, χρονολογείται το νεκροταφείο από την Ύστερη Φαραωνική Περίοδο και τη δυναστεία των Πτολεμαίων, και περιέχει τουλάχιστον 8 τάφους, ο καθένας με πολλαπλές σαρκοφάγους.

Το μόλις ανακαλυφθέν υπόγειο συγκρότημα είναι μόλις έξι χιλιόμετρα μακριά από τη νεκρόπολη Khmun Tuna el-Gebel, νότια του Καΐρου στο Κυβερνείο Minya και διαθέτει μεγάλο αριθμό ταφικών αξόνων, ενώ μέσα του υπάρχουν διάφοροι οικογειακοί τάφοι – αρκετοί για τους επιστήμονες που θα έχουν να ερευνήσουν για τα επόμενα χρόνια.

«Θα χρειαστούμε τουλάχιστον πέντε χρόνια για να εργαστούμε για τη νεκρόπολη», δήλωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων Kaled el-Enany. Αυτή είναι μόνο η αρχή μιας νέας ανακάλυψης».

Η ανασκαφή ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους (2017), με επικεφαλή τον  Mostafa Waziri, Γενικό Γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων. Η ομάδα έψαχνε για το ακάλυπτο τμήμα του νεκροταφείου του 15ου νομού (τμήμα) της αρχαίας Άνω Αιγύπτου.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ένας τάφος που ανήκε σε αρχιερέα του Θωθ, τον αρχαίο αιγυπτιακό θεό της σοφίας, της διαιτησίας, της γραφής, της επιστήμης, της μαγείας και της κρίσης των νεκρών. Ο Θωθ είναι γνωστός σε εμάς ως Ερμής Τρσιμέγιστος καθώς κατά μία γενική εκτίμηση αυτά τα δύο πρόσωπα ταυτίζονται.

Διαβάστε επίσης: Ερμής Τρισμέγιστος και Θωθ. Τα Απαγορευμένα Μυστικά

Ο Θωθ, εμφανίζεται επίσης σε κάποιους μύθους σαν βασιλιάς και αρχιερέας της μυθικής Ατλαντίδος και ιδρυτής της πρώτης αποικίας της χαμένης ηπείρου στην Αίγυπτο την οποία κυβέρνησε επί αιώνες, υπερβαίνοντας σε χρόνο τη διάρκεια της ζωής των ανθρώπων

Κατά συνέπεια, ο συγκεκριμένος τάφος του αρχιερέα αποκτάει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πολλοί ελπίζουν ότι είναι δυνατόν να βρεθούν αντικείμενα που θα μπορούσαν να συνδέουν τον μύθο με την πραγματικότητα.

Ο ιερέας αναγνωρίστηκε από ιερογλυφικά σε κανοπικά βάζα ως Djehuty-Irdy-Es, ενώ είχε επίσης τον τίτλο «One of the Great Five», δηλαδή «Ένας από τους Μεγάλους Πέντε» ο οποίος προοριζόταν για τον ανώτερο από τους ιερείς του Θωθ.

Τέσσερα από αυτά τα βάζα, σκαλισμένα από αλάβαστρο και επικαλυμμένα με τα κεφάλια των τεσσάρων γιων του θεού Χρού, βρέθηκαν επίσης στον τάφο, σε καλή κατάσταση και με τα διατηρημένα όργανα του μουμιοποιημένου ιερέα.

Επιπλέον, η ομάδα βρήκε τουλάχιστον 1.000 ειδώλια ushabti – γυαλισμένα πήλινα στοιχεία υπαλλήλων ή οπαδών που τοποθετήθηκαν σε αιγυπτιακούς τάφους για να συνοδεύσουν τον αποθανόντα στη μετά θάνατον ζωή.

Η μούμια του ιερέα κοσμείται με ένα χάλκινο κολάρο που απεικονίζει τη θεά Νουτ που απλώνει τα φτερά της για προστασία στην ύστερη ζωή. Μπλε και κόκκινες χάντρες από πολύτιμη πέτρα, χάλκινα επιχρυσωμένα φύλλα, δύο χάλκινα μάτια διακοσμημένα με ελεφαντόδοντο και κρύσταλλο ενώ, επίσης, βρέθηκαν τέσσερα φυλακτά ημιπολύτιμων λίθων.

Σε αναμονή, λοιπόν, για περισσότερες επιμέρους ανακαλύψεις που αν είναι αυτά που σιγοψιθυρίζονται από πολλούς ερευνητές, θα ανατρέψουν πολλά από την Ιστορία όπως την ξέρουμε.

Researchers Find Tomb of High Priest of the God of Knowledge – Thoth

Για υπότιτλους:
Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

sciencealert.com Μετάφραση-Απόδοση diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ