Η Αίθουσα Ακροατηρίων του Πάπα στο Βατικανό

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων έχουν ακούσει, πιστεύω, για το Βατικανό. Όμως, έχετε ακούσει για την Αίθουσα Ακροατηρίων του Πάπα; Επίσης, είναι γνωστή ως Αίθουσα Ακροατηρίου Παύλου του VI (Aula Paolo VI) ή Αίθουσα του Ποντιφικού Κοινού (Hall of the Pontifical Audiences). Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον γνωστό Ιταλό αρχιτέκτονα Pier Luigi Nervi και ολοκληρώθηκε το 1971.

Διαβάστε ακόμα: Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΘΡΟΝΟΥ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Είναι ένα κτίριο στη Ρώμη με χωρητικότητα 6,300 ατόμων. Κατασκευάστηκε σε γη που δωρίστηκε από τους Ιππότες του Κολόμβου (Knights of Columbus). Βρίσκεται εν μέρει στην Πόλη του Βατικανού, αλλά κυρίως στην Ιταλία. Σύμφωνα με το wikipedia.org, το ιταλικό τμήμα του κτηρίου αντιμετωπίζεται ως εξωεδαφική περιοχή της Αγίας Έδρας και χρησιμοποιείται από τον Πάπα ως εναλλακτική της πλατείας του Αγίου Πέτρου. Μια μικρότερη αίθουσα συνεδριάσεων, γνωστή ως Synod Hall (Aula del Sinodo), βρίσκεται επίσης στο κτήριο που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του δεύτερου ορόφου. Στις 25 Μαΐου 2007, αποκαλύφθηκε ότι η οροφή του κτιρίου επρόκειτο να καλυφθεί με 2.400 φωτοβολταϊκά πάνελ, για την παραγωγή επαρκούς ηλεκτρικής ενέργειας που θα κάλυπτε όλες τις ανάγκες θέρμανσης, ψύξης και φωτισμού του κτηρίου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το ίδιο το κτίριο, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά στην εν λόγω αίθουσα, σίγουρα δεν το λες συνηθισμένο ή ταιριαστό με αυτό που μπορεί να φαντάζεται ένας καθολικός ή ένας οποιοσδήποτε πιστός του χριστιανισμού. Σίγουρα είναι αρκετά μοντέρνο και, ίσως, κάπως εκκεντρικο. Ο σχεδιασμός του, μέσα έξω, κατά την επεξεργασία που γίνεται μέσα στον εγκέφαλο μας, στην προσπάθειά του να αντιληφθεί, παραπέμπεται να φανταστεί κάτι που δεν είναι εύκολο να περιγράψουμε με λέξεις. Αυτό, διότι κάποιες από αυτές θα μπορούσαν άνετα να παρεξηγηθούν, να παρερμηνευτούν και άθελά τους να κάνουν ζημιά. Ο καθένας μας, με την δική του φαντασία μπορεί να δει κάτι διαφορετικό ή να μην δει τίποτα.

Το σίγουρο και το βέβαιο είναι πως το κτίριο και η αίθουσα δεν αποτελούν παρειδωλία, δηλαδή το ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο αναγνωρίζουμε εσφαλμένα γνώριμα σχήματα και αντικείμενα τα οποία στην πραγματικότητα δεν πραγματικά ή απτά. Ωστόσο, κατά ένα παράδοξο τρόπο, θυμίζουν ή φέρνουν εικόνες στο νου, από κάτι γνώριμο, λες και ο αρχιτέκτονας να είχε αυτό σαν αρχικό σκοπό.

Δείτε τις εικόνες από την Αίθουσα Ακροατηρίων του Πάπα, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά στο λινκ Paul VI Audience Hall και ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

diadrastika

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.