Γίγαντες και Τιτάνες.
Καλλιτεχνική απεικόνιση από Marisa04 στο Pixabay

Γίγαντες και Τιτάνες. Παρειδωλίες σε Όλη τη Γη

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Οι περισσότεροι θα έχουμε ακούσει για Γίγαντες και Τιτάνες, τους οποίους η Ιστορία τους κατατάσσει στην μυθολογία από όπου προέρχονται οι αναφορές και οι περιγραφές τους, δηλαδή ως μη πραγματικά όντα. Οστά και ευρήματα από αυτά τα μυθικά πλάσματα δεν έχουν βρεθεί επίσημα, ούτε δείγμα, σε αντίθεση με σκελετούς δεινοσαύρων που θεωρούνται από τα μεγαλύτερα ζώα του πλανήτη μας τα οποία έχουν πια εξαφανιστεί.

Πολλοί θα θυμούνται το γνωστό εδάφιο από το πρώτο κεφάλαιο της Αγίας Γραφής: “Κατ’ εκείνας τας ημέρας ήσαν οι γίγαντες επί τής γης, και έτι, ύστερον αφού οι υιοί τού Θεού εισήλθον εις τας θυγατέρας τών ανθρώπων, και αύται ετεκνοποίησαν εις αυτούς. Εκείνοι ήσαν οι δυνατοί, οι έκπαλαι άνδρες ονομαστοί”. Κατά ένα παράδοξο τρόπο, αυτό το εδάφιο διαδίδεται σαν υπονοούμενο και πλανάται στον αέρα ότι οι γίγαντες της Βίβλου μπορεί και να υπήρξαν κάποτε.

Αναφορές για Γίγαντες και Τιτάνες υπάρχουν σαφώς στην Ελληνική Μυθολογία. Αλλά ποιοί ήταν οι μεν και ποιοι οι δε; Τι τους έκανε να ξεχωρίζουν εμφανισιακά αφού και οι δύο τύποι ήταν πέραν του δέοντος μεγαλόσωμοι; Όμως το θέμα, σε αυτό το μικρό άρθρο δεν είναι οι σωματικές διαφορές αναμεταξύ τους, ούτε αν υπήρξαν πραγματικά. Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν έμμεσες αποδείξεις ότι μπορεί να έζησαν κάποτε.

Γενικά, υπάρχει η εντύπωση πως η παρουσία τους μπορεί εύκολα να εντοπιστεί σε βουνά, τεράστιους βράχους, ακόμα και σε βραχονησίδες. Ομοιότητες που θυμίζουν ή μοιάζουν να αναπαριστούν ή να μιμούνται ένα πρόσωπο ή μια φιγούρα ενός γιγαντόσωμου ανθρωπόμορφου όντος ή ζώου. Δεν θα μπορούσαν, δηλαδή, κάποια από αυτά, να είναι σμιλεμένα πρόσωπα όπως εκείνα των τεσσάρων προέδρων των ΗΠΑ, σε μια γρανιτένια πλαγιά του όρους Ράσμορ, ύψους 18 μέτρων, φιλοτεχνημένα από ανθρώπους που υπήρξαν την εποχή εκείνη;

Τεράστιοι ογκόλιθοι, σχεδόν έτοιμοι να αποκολληθούν από τη θέση τους, θυμίζουν γεννιοφόρα πρόσωπα ανθρώπων, ή μοιάζουν με παραμορφωμένα πρόσωπα που έχουν φαγωθεί από τους αιώνες, τις καιρικές συνθήκες, βροχές, αέρηδες. Κάποια είναι τόσο τέλεια που θα μπορούσαν, ίσως, να είχαν λαξευθεί από ανθρώπινο χέρι ή απλά να σχηματίστηκαν από το χέρι της φύσης λόγω κάποιων γεωλογικών ανακατατάξεων, σε σημείο να θυμίζουν εκπληκτικά γνώριμες όψεις γνωστών υποκειμένων, όπως συμβαίνει και σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα (Διαβάσρε σχετικά: Πρόσωπα θεών στον Ιερό Βράχο και σε βουνά της Ελλάδας σε εικόνες. Πραγματικά Γλυπτά ή παρειδωλίες😉

Θα μπορούσαν άραγε ορισμένα σχήματα που παραπέμπουν σε Γίγαντες και Τιτάνες, να αποτελούν πραγματικά δείγματα από κάποια απομεινάρια από κάποιους που τα λάξεψαν; Ή, θα μπορούσαν να αποτελούν απολιθώματα; Πρακτικά όχι, για τα περισσότερα που θα δούμε στο βίντεο που ακολουθεί στο τέλος του άρθρου. Ουσιαστικά, πρόκειται για simulacras, παρειδωλίες, παιχνιδίσματα της φύσης, της σκιάς και του φωτός, που στον εγκέφαλό μας “μετατρέπονται” από κάποιους φυσικούς σχηματισμούς σε συγκεκριμένες μορφές – ή μάλλον που παίρνουν συγκεκριμένες μορφές στο μυαλό μας, χωρίς να είναι.

Πολλοί, ισχυρίζονται ότι θα μπορούσαν να είναι ανθρώπινα γιγαντιαία καλλιτεχνήματα άγνωστων προκατακλισμιαίων πολιτισμών. Επίσης, ότι θα μπορούσαν να είναι δημιουργήματα από τα ίδια τα όντα προκειμένου να αφήσουν την όψη τους στις επόμενες γενιές, ένα είδος υστεροφημίας. Δυστυχώς, οι περισσότερες από αυτές τις μορφές δεν μπορούν να είναι κάτι περισσότερο από ψευδαισθήσεις, αφού οι όψεις που φαίνεται να παρουσιάζουν, διακρίνονται μόνο από ορισμένη οπτική γωνία. Ενώ, κάποια νησάκια που θυμίζουν περίγραμμα γνωστών θηλαστικών της θάλασσας, δεν θα μπορούσαν να είναι απολιθώματα ζώων, αφού από τη φύση τους αποτελούν μέρος του βυθού που έχει βγει στην επιφάνεια, πάνω από την θάλασσα.

Ωστόσο, λόγω αυτής της παράδοξης ομοιότητας με φιγούρες από ένα μυθικό παρελθόν ή/και από το σημερινό παρόν, χρησιμοποιούνται από λαϊκές παραδόσεις, νεομυθολογίες, αστικούς θρύλους, που αξιοποιούνται και από τουριστικούς πράκτορες. Έτσι, λοιπόν, ταυτίζουν αυτές τι μορφές με διάφορα όντα όπως Νεφελίμ, γιγαντιαία απολιθώματα ζώων και πολλά άλλα.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Στο βίντεο που ακολουθεί με τίτλο Pre-Flood Titan / Giant Fossils All Over The Face Of The Earth PT 3 (Edited), θα δείτε πάρα πολλά από αυτά που εύκολα φέρνουν στο μυαλό Γίγαντες και Τιτάνες, και, πράγματι, κάποια θα μπορούσαν να είναι προκατακλυσμιαία, όπως αναφέρεται, αλλά αυτό δεν αποδεικνύει κάτι, πρακτικά και χειροπιαστά, μόνο δίνει λαβές για την ενίσχυση σχετικών πεποιθήσεων και προσδοκιών.

diadrastika / Image by Marisa04 from Pixabay