Featured image: Nathan Fowkes Art: The Prince of Egypt / Shutterstock

Ο πρώτος γίγαντας που κυβέρνησε την Αίγυπτο πριν 5000 χρόνια

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ένας αρχαίος Αιγύπτιος Φαραώ, από την Τρίτη Δυναστεία, ήταν ο πρώτος «γίγαντας» της αρχαίας Αιγύπτου, σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα.

Ο Φαραώ Sa-Nakht που κυβερνούσε τον πολιτισμό του ποταμού του Νείλου περίπου 1.000 χρόνια πριν ο Ραμσής ο Β να έρθει στο θρόνο, εικάζεται ως ο πρώτος «γίγαντας» της αρχαίας Αιγύπτου. Ο Ραμσής, ο οποίος θεωρήθηκε εξαιρετικά ψηλός μερικές χιλιάδες χρόνια πριν – με ύψος περίπου 1,75 μ. – ήταν ένας «νάνος» μπροστά στο μέγεθος του Φαραώ Sa-Nakht.

Ο Sa-Nakht ή Sanakht παραμένει ένα αίνιγμα για τους ειδικούς για χρόνια, σχετικά με την εξουσία του, πότε ανέλαβε, πότε πέθανε και τι είδους Φαραώ ήταν. Όλα αυτά παραμένουν ασαφή. Αυτά που κατάφεραν οι εμπειρογνώμονες να συγκεντρώσουν κατά τη διάρκεια των ετών προέρχονται από μερικά λείψανα που έχουν επιβιώσει για περισσότερο από 5000 χρόνια.

Αν ρίξουμε μια ματιά στα αρχεία της αρχαίας Αιγύπτου από τον τότε ιστορικό Μανέθωνα και τη Λίστα του Τορίνο, ο Sa-Nakht κυβέρνησε την αρχαία αιγυπτιακή αυτοκρατορία για 18 χρόνια, αλλά πολλοί αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως ο ακριβής χρόνος του στο θρόνο παραμένει ένα μυστήριο.

Παρότι δεν γνωρίζουμε πολλά, ξέρουμε κάποια πράγματα. Το ένα είναι ότι μπορεί οι «γίγαντες» που έχουμε στο μυαλό μας να φτάνουν σε ύψος όσο μία μέτρια πολυκατοικία, να μην είναι έτσι ακριβώς. Ή τουλάχιστον, αυτό να θέλουν να μας παρουσιάσουν μέσα από επίσημα δεδομένα.

Πιστεύεται ότι το 1901, στο μικρό χωριό Beit Khallaf, οι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν σκελετικά λείψανα που ανήκαν σε έναν άντρα που σύμφωνα με τις μετρήσεις είχε ύψος 6 πόδια 1,6 ίντσες, δηλαδή σχεδόν 2.00 μέτρα. Θεωρούνται ότι ανήκουν στον Sa-Nakht.

Με δεδομένο ότι σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες όπως διαγράφονται από τον βοηθό της έρευνας Michael Habicht: το μέσο ύψος για τους άνδρες γύρω από αυτό το χρονολογικό διάστημα ήταν περίπου 5 πόδια 6 ίντσες (1,7 μ.), τότε, το ύψος «μετατρέπει» τον συγκεκριμένο Φαραώ Sa-Nakht σε αληθινό γίγαντα, για την εποχή του.

Να Ποιoς είναι ο Πρώτος Γίγαντας που Κυβέρνησε την Αίγυπτο πριν 5000 χρόνια
Το υποτιθέμενο κρανίο του Sanakht. Image Credit: Royal Anthropological Institute of Great Britain and Ireland

Σύμφωνα με τον Charles S. Myers, στο βιβλίο «Τα οστά του Hen Nekht, ένας Αιγύπτιος βασιλιάς της τρίτης δυναστείας», το κρανίο του Sa-Nakht ήταν μάλλον μεγάλο και ευρύχωρο. Αν και ο δείκτης κρανίου του ήταν ασυνήθιστα ευρύς και σχεδόν βραχυκεφαλικός, οι αναλογίες των μακριών οστών του προσαρμόζονταν με εκείνες των περισσότερων άλλων αρχαίων Αιγυπτίων την εποχή εκείνη.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ο «θόρυβος» που προκάλεσε ο Sa-Nakht δεν έμοιαζε με τίποτα προηγούμενο καθώς ξεπερνούσε σε ύψος ακόμα και τον Ραμσή ΙΙ, με περίπου 5 πόδια 9 ίντσες (1.75 μ) που κυβέρνησε 1000 χρόνια μετά.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet: Diabetes & Endocrinology, δείχνει πώς ο αρχαίος Αιγύπτιος Φαραώ μπορεί να υπέφερε από γιγαντισμό. Οι εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, οι οποίοι έχουν αναλύσει λεπτομερώς τα ευρήματα, πιστεύουν ότι αυτό είναι το παλαιότερο παράδειγμα γιγαντισμού στην ανθρώπινη ιστορία.

«Οι λόγοι για αυτήν την ροπή (στον γιγαντισμό) δεν είναι πάντα βέβαιοι», κατέληξε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Michael Habicht, Αιγυπτιολόγος από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

Στην σύγχρονη εποχή μας, το μέσο ύψος ενός άντρα σίγουρα είναι 20-30 εκατοστά λιγότερο από τα 2 μέτρα. Άραγε, οι μπασκετομπολίστες που κατά κανόνα τα ξεπερνούν, σε μερικές χιλιάδες χρόνια θα θεωρούνται «γίγαντες»; Περίεργα πράγματα…

5,000 years ago, a ‘Giant’ ruled over Ancient Egypt

The Magnificent Colossi of Memnon

diadrastika