Πράσινη ενέργεια με ανεμογγενήτριες και ηλιακά πάνελ
Image by missisya from depositphotos

Πράσινη Ενέργεια. Φιλική στο Περιβάλλον ή Απάτη;
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Πολλοί πιστεύουν ότι η Πράσινη Ενέργεια δεν είναι ιδιαίτερα φιλική αλλά εξυπηρετεί προσωπικά και πολιτικά συμφέροντα, για χάρη του φαίνεστε, αλλά και γιατί πρέπει να εξυπηρετηθούν επιπλέων συμφέροντα ξένων ή εγχώριων επιχειρήσεων – οπότε πρόκειται για απάτη με σκοπό το κέρδος.

Θα ξεκινήσω πρώτα με τα θετικά οφέλη που προσφέρει η Πράσινη Ενέργεια και στη συνέχεια θα επεκταθώ σε μερικές θεωρίες που αξιώνουν ότι δεν εξυπηρετείται η αρχική πρόθεση γιατί είναι μια καλοστημένη κομπίνα.

Η Πράσινη Ενέργεια και τα οφέλη της

Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Η πράσινη ενέργεια έχει πολλά οφέλη και θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ένα από τα σημαντικότερα της πράσινης ενέργειας είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η ανανεώσιμη ενέργεια, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, δεν παράγει τοξικές εκπομπές και δεν συμβάλλει στην αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ενώ έμμεσα συμμετέχει και στην διόρθωση της Κλιματικής Αλλαγής.

Επιπλέον, η πράσινη ενέργεια συμβάλλει στη διατήρηση των φυσικών πόρων, καθώς η εκμετάλλευσή της δεν απαιτεί ενεργό παρέμβαση, όπως η εξόρυξη ορυκτών καυσίμων. Έτσι, η πράσινη ενέργεια συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διατήρηση των φυσικών πόρων.

Οι πράσινες πηγές ενέργειας ανανεώνονται συνεχώς

Επιπλέον, αυτές οι πηγές ενέργειας ανανεώνονται συνεχώς και δεν εξαντλούνται. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν επ αόριστο χρονικό διάστημα, θεωρητικά για πάντα, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για τη δημιουργία πηγών ενέργειας που μπορεί να μολύνουν το περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης: Κλιματική Αλλαγή. Γιατί πολλοί τη θεωρούν απάτη;

Αυτό εξασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της πράσινης ενέργειας και την αποφυγή της εξάρτησης από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Θεωρίες και παρανόηση γύρω από την πράσινη ενέργεια

Το κόστος και η οικονομική σκοπιμότητα

Πολλοί πιστεύουν ότι η Πράσινη Ενέργεια είναι μια απάτη, μια καλοστημένη κομπίνα που δεν ωφελεί το περιβάλλον.

Ένας από τους λόγους που προκαλούν αμφιβολίες, είναι το κόστος και η οικονομική σκοπιμότητα της πράσινης ενέργειας. Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η εγκατάσταση και η λειτουργία των πράσινων πηγών ενέργειας είναι ακριβές και δεν αξίζουν το κόστος τους.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια υποδομών και η διαλείπουσα παραγωγή ενέργειας από πράσινες πηγές μπορεί να δημιουργήσει αμφιβολίες για την αξιοπιστία της πράσινης ενέργειας. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι τεχνολογίες της πράσινης ενέργειας βελτιώνονται συνεχώς και οι τιμές τους μειώνονται, καθιστώντας την πράσινη ενέργεια οικονομικά εφικτή και βιώσιμη στο μέλλον.

Δεύτερες σκέψεις σε παράδειγμα με ανεμογεννήτριες

Σε ορισμένους πολίτες δημιουργούνται δεύτερες σκέψεις ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως ανακοινώνονται επίσημα. Θα αναφερθώ σε ένα παράδειγμα με ανεμογεννήτριες καθώς για να λειτουργήσουν χρειάζεται να εγκατασταθούν σε ορισμένα μεγάλα υψόμετρα ενώ παράλληλα χρειάζονται και μεγάλη εδαφική έκταση.

Αρκετοί σκέφτονται πως όταν δεν υπάρχει η ορισμένη έκταση που είναι απαραίτητη θα πρέπει να δημιουργηθεί. Κατά συνέπεια θα πρέπει είτε να κοπούν ζωντανά δέντρα και να ισοπεδωθεί η επιφάνεια του εδάφους, είτε θα πρέπει να απομακρυνθούν δέντρα που έχουν καεί από πυρκαγιές.

Στην πρώτη περίπτωση η κοπή δέντρων δεν θεωρείται φιλική προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Στη δεύτερη ορισμένοι πιστεύουν ότι οι πυρκαγιές αποτελούν προϊόν εμπρησμού που κανονίζονται προκειμένου να δικαιολογηθεί αποχαρακτηρισμός και να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες.

Επιπλέον ότι οι κατασκευάστριες εταιρίες των ανεμογεννητριών δεν είναι καθόλου φιλικά προσκείμενες προς το περιβάλλον.

Κυβερνητικά κίνητρα και πολιτικές για την Πράσινη Ενέργεια

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην πεποίθηση ότι η πράσινη ενέργεια αποτελεί απάτη είναι η αντίληψη ότι κυβερνητικά κίνητρα και πολιτικές είναι προκατειλημμένες προς την προώθηση της πράσινης ενέργειας.

Είναι αλήθεια ότι ορισμένες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν εφαρμόσει διάφορες πολιτικές και διαφορετικά κίνητρα για να ενθαρρύνουν την υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αναλόγως με το ποιες μπορεί να είναι αυτές και σε συνδυασμό με ορισμένα πρόσωπα που μπορεί να έχουν προσωπικά οικονομικά οφέλη, αυτά, για πολλούς είναι ενδεικτικά μιας απάτης.

Όμως σύμφωνα με τους σχετικούς αρμόδιους, αυτές οι πρωτοβουλίες στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Δεν έχουν καμία σχέση με προσωπικό όφελος.

Για παράδειγμα, η ελληνική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει τις δυνατότητες της πράσινης ενέργειας και στοχεύει να την αναπτύξει ως σημαντικό μέρος της ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης. Κατανοώντας τις προθέσεις πίσω από αυτές τις πολιτικές, σε συνδυασμό με την αποχή από την παραπληροφόρηση, μπορεί να διαλυθεί η ιδέα ότι η πράσινη ενέργεια είναι απάτη.

Διαβάστε επίσης: Υπερθέρμανση του Πλανήτη. Είναι Απάτη ή Αλήθεια;

Ωστόσο, ορισμένοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τόσο η Κλιματική Αλλαγή, η Υπερθέρμανση του Πλανήτη όσο και η Βιώσιμη Ανάπτυξη, είναι μια επινόηση, μια απάτη που εξυπηρετεί προσωπικά συμφέροντα και πολιτικές, παρά πραγματικό ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και τον πλανήτη.

Ζητήματα αξιοπιστίας διαψεύδονται

Βέβαια, όλα αυτά τα ζητήματα αξιοπιστίας διαψεύδονται και αποδίδονται σε θεωρίες συνωμοσίας, παραπληροφόρηση, λανθασμένες σκέψεις και ψευδείς ισχυρισμούς που προέρχονται από κακόβουλους και ασυνείδητους ανθρώπους και, κατά συνέπεια, επηρεάζουν συνήθως όσους δεν έχουν την κατάλληλη μόρφωση και παιδεία για να δουν και να διαπιστώσουν ότι όλα αυτά δεν είναι αλήθεια.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η πράσινη ενέργεια αποτελεί απάτη και ωφελεί μόνο τις τσέπες των κατασκευαστριών εταιριών, για να παίρνουν κονδύλια και επιχορηγήσεις που ένα μεγάλο μέρος τους καταλήγει σε προσωπικούς λογαριασμούς.

Όμως, υπεύθυνοι και αρμόδιοι, διαψεύδουν αυτές τις κατηγορίες καθώς όσοι τις διαδίδουν δεν διαθέτουν αποδείξεις για τους ισχυρισμούς τους ενώ διακατέχονται από προκαταλήψεις, έλλειψη κατανόησης και είναι ανοιχτοί στην παραπληροφόρηση χωρίς κριτική.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να μην έχουν επαρκή γνώση για το πώς λειτουργούν οι πράσινες πηγές ενέργειας και να πιστεύουν σε εσφαλμένες πληροφορίες. Επιπλέον, η παρουσίαση της πράσινης ενέργειας ως απειλής για την οικονομία, την απασχόληση και τις συνθήκες εργασίας, μπορεί να οδηγεί σε συμπεράσματα που δεν είναι σωστά.

Αντιμετώπιση του σκεπτικισμού και προώθηση των πλεονεκτημάτων της πράσινης ενέργειας

Τεχνολογικές εξελίξεις και βελτιώσεις

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, έχει σημειωθεί και σημειώνεται σημαντική πρόοδος στις τεχνολογικές εξελίξεις και βελτιώσεις σε θέματα διαδικασιών που αφορούν την ανάπτυξη τεχνολογιών πράσινης ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, για παράδειγμα, στοχεύει να καταστήσει την Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 και να προωθήσει τη χρήση της πράσινης τεχνολογίας για την τόνωση της οικονομίας.

Αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις οδηγούν συνεχώς σε πιο εποικοδομητικές προσπάθειες και πιο οικονομικά αποδοτικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.

Με απλά λόγια, επίσημες εκθέσεις καταρρίπτουν το μύθο ότι η πράσινη ενέργεια δεν είναι τεχνολογικά προηγμένη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο σκεπτικισμός ορισμένων πολιτών γύρω από την αξιοπιστία της.

Από την άλλη και εδώ υπάρχουν αντιρρήσεις ότι, παρά την πράσινη σφραγίδα, πολλά δισεκατομμύρια εξακολουθούν να καταθέτονται για ορυκτές μορφές ενέργειας, ενώ παράλληλα επενδύονται χρήματα σε πράσινες εταιρείες που δεν φημίζονται για την οικολογική τους συνείδηση. Για τους αντιρρησίες, λοιπόν, είναι μια καλοστημένη κομπίνα.

Διαβάστε επίσης: Ελεύθερη Ενέργεια. Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα

Λίγοι που θεωρούνται ψαγμένοι από το περιβάλλον τους, ισχυρίζονται ότι θα έπρεπε να επενδυθούν χρήματα στην Ελεύθερη Ενέργεια, αλλά αν γίνει κάτι τέτοιο δεν θα είναι ιδιαίτερα κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις.

Εκστρατείες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για την Πράσινη Ενέργεια

Γενικότερα έχουν ξεκινήσει να διενεργούνται εκστρατείες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης. Αυτές, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην εξάλειψη των μύθων και στην προώθηση της κατανόησης σχετικά με την πράσινη ενέργεια, καθώς πολλές παρανοήσεις προκύπτουν από την έλλειψη γνώσης σχετικά με τα οφέλη και τις δυνατότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Διεξάγοντας εκπαιδευτικές εκστρατείες και ευαισθητοποιώντας σχετικά με τα πλεονεκτήματα της πράσινης ενέργειας, μπορεί να αντιμετωπιστεί ο σκεπτικισμός και να προωθηθεί μια πιο θετική αντίληψη. Αυτές οι εκστρατείες μπορούν να επικεντρωθούν στην κατάρριψη μύθων, όπως η ιδέα ότι η πράσινη ενέργεια είναι ακριβή ή αναξιόπιστη ή απάτη.

Επιπλέον, η έμφαση στα περιβαλλοντικά οφέλη της πράσινης ενέργειας, όπως οι μειωμένες εκπομπές και η διατήρηση των φυσικών πόρων, μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή της αντίληψης του κοινού και στην καταπολέμηση της πεποίθησης ότι η πράσινη ενέργεια είναι απάτη ή ότι δεν είναι φιλική.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από wikipedia.org, hefsyn.gr, commission.europa.eu
diadrastika / Image by missisya from depositphotos.com