πυραμίδα Μάγιας

Η Μεγαλόπολη των Μάγια κάτω από τη Ζούγκλα
Γράφει ο Σπύρος Μακρή

Πρόκειται για μία σημαντική πρόοδο, τόσο στην τεχνολογία, όσο και στην αρχαιολογία, ειδικότερα η εφαρμογή της πρώτης στην δεύτερη και συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην ευρύτερη περιοχή των Μάγιας. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει πάνω από 60.000 σπίτια, παλάτια, υπερυψωμένους δρόμους και άλλα χαρακτηριστικά που έχουν κρυφτεί εδώ και αιώνες κάτω από τις ζούγκλες της βόρειας Γουατεμάλας.

ΣΚΑΝΑΡΙΣΑΝ την ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑΣ ΚΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΟΥΓΚΛΑ (εικόνες)

Χρησιμοποιώντας μια επαναστατική τεχνολογία γνωστή ως LiDAR, οι μελετητές απομάκρυναν ψηφιακά το θόλο των δέντρων από τις εναέριες εικόνες του πλέον άθικτου τοπίου, αποκαλύπτοντας τα ερείπια ενός εκτεταμένου προ-Κολομβιανού πολιτισμού που ήταν πολύ πιο σύνθετος και διασυνδεδεμένος από αυτό που έως τώρα οι ειδικοί των Μάγιας είχαν υποθέσει γι αυτούς.

Το έργο χαρτογράφησε περισσότερα από 800 τετραγωνικά μίλια (2,100 τετραγωνικά χιλιόμετρα) των Μάγια στην περιφέρεια Petén της Γουατεμάλας, φέρνοντας στο φως το μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων LiDAR που αποκτήθηκε ποτέ για την αρχαιολογική έρευνα.

ΣΚΑΝΑΡΙΣΑΝ την ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΟΥΓΚΛΑ (εικόνες)

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Κεντρική Αμερική υποστήριξε έναν προηγμένο πολιτισμό, ο οποίος ήταν στην κορυφή του πριν από 1200 περίπου χρόνια, περισσότερο συγκρίσιμος με τους εκλεπτυσμένους πολιτισμούς της αρχαίας Ελλάδας ή της Κίνας, παρά με τις διάσπαρτες και αραιοκατοικημένες πολιτείες της γύρω περιοχής.

ΣΚΑΝΑΡΙΣΑΝ την ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑΣ ΚΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΟΥΓΚΛΑ (εικόνες)

Εκτός από εκατοντάδες προηγουμένως άγνωστες δομές, οι εικόνες LiDAR δείχνουν υπερυψωμένους δρόμους που συνδέουν αστικά κέντρα και λατομεία. Επίσης, πολύπλοκα συστήματα άρδευσης υποστήριζαν την εντατική γεωργία ικανά να τροφοδοτούν μάζες εργατών που αναμόρφωσαν δραματικά το τοπίο.

ΣΚΑΝΑΡΙΣΑΝ την ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑΣ ΚΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΟΥΓΚΛΑ (εικόνες)

Οι αρχαίοι Μάγια δεν χρησιμοποίησαν ποτέ τον τροχό ή τα ζώα του φορτίου, αλλά «αυτός ήταν ένας πολιτισμός που κυριολεκτικά μετέφερε βουνά», δήλωσε ο Marcello Canuto, ένας αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου Tulane και ερευνητής του National Geographic Explorer που συμμετείχε στο έργο.

ΣΚΑΝΑΡΙΣΑΝ την ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑΣ ΚΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΟΥΓΚΛΑ (εικόνες)

«Είχαμε αυτή τη δυτική αντίληψη ότι οι πολύπλοκοι πολιτισμοί δεν μπορούν να ανθίσουν στις τροπικές περιοχές, ότι οι τροπικές περιοχές είναι εκεί που οι πολιτισμοί πεθαίνουν», δήλωσε ο Canuto, ο οποίος διεξάγει αρχαιολογικές έρευνες σε μια περιοχή της Γουατεμάλας, γνωστή ως La Corona. «Ωστόσο, με τα νέα στοιχεία που βασίζονται στο LiDAR από την Κεντρική Αμερική και το Angkor Wat της Καμπότζης, πρέπει τώρα να λάβουμε υπόψη ότι σύνθετες κοινωνίες μπορεί να έχουν σχηματιστεί σε τροπικές περιοχές και να “βγουν έξω” από εκεί», σύμφωνα με το nationalgeographic.com.

The Ruins of a Massive Ancient City Have Been Discovered in Guatemala

Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

diadrastika / Image by Simon Dannhauer from depositphotos.com

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.