Η Μούμια του Τάφου KV55 που θα Μπορούσε να Ανατρέψει Όλες τις Θρησκείες

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Η μεγαλύτερη και πιο υποβλητική ανακάλυψη στην ιστορία της αρχαιολογίας είναι ο τάφος του Τουταγχαμόν. Από τότε λέγεται ότι, ναι μεν ανακτήθηκαν πολύτιμοι θησαυροί αλλά, δεν υπήρξε άλλη τόσο σημαντική ανακάλυψη.

Ωστόσο, συνεχώς ψιθυρίζονται για αρκετές μυστηριώδεις ανακαλύψεις οι οποίες όμως αποκρύπτονται από το κοινό. Δεν είναι μόνο το περίεργο κενό κάτω από τις πυραμίδες ούτε μόνο η πιθανή ύπαρξη των Αρχείων της Ατλαντίδας κάτω από την Σφίγγα. Αρκετές φορές, ακόμη και ένας «συνηθισμένος» τάφος, αλλά αρκετά «διαφορετικός» μπορεί να περιέχει πράγματα που, τελικά, αποκρύπτονται από το ευρύ κοινό. Ένας από αυτούς είναι ο τάφος KV55.

Τον Ιανουάριο του 1907, ο χρηματοδότης Theodore M. Davis είχε προσλάβει τον αρχαιολόγο Edward R. Ayrton και την ομάδα του για να πραγματοποιήσει ανασκαφές στην κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο που βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Νείλου, απέναντι από την πόλη της Θήβας. Σχεδόν όλοι οι Φαραώ από την «Χρυσή Εποχή» της Αιγύπτου είναι θαμμένοι σε αυτή τη διάσημη κοιλάδα.

Στις 6 Ιανουαρίου 1907, η ομάδα του Ayrton, ανακάλυψε την είσοδο στον τάφο που έμεινε γνωστός ως KV55. Ενημέρωσαν τον Davis την επόμενη μέρα και άρχισαν να αφαιρούν τα ερείπια που εμπόδιζαν την είσοδο. Στις 9 Ιανουαρίου, οι Davis και Ayrton εισήλθαν στον τάφο, συνοδευόμενοι από τον Joseph Lindon Smith και τον Arthur Weigall. Ανάμεσα σε πολλά, το κεντρικό ενδιαφέρον προσέλκυσε μία σαρκοφάγος και η μούμια της. Τις επόμενες μέρες ξεκίνησε η αρχαιολογική ταυτοποίηση και οι σχετικές φωτογραφίσεις των αντικειμένων.

Συνολικά, η εμφάνιση του τάφου δεν ήταν κάτι αξιοσημείωτο. Ωστόσο, η ταυτοποίηση της μούμιας περιπλεκόταν από το γεγονός ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν φαίνεται να ανήκαν σε πολλά διαφορετικά άτομα.

Προτάθηκε ότι ο τάφος δημιουργήθηκε με βιασύνη και ότι η μούμια αρχικά είχε προηγουμένως τοποθετηθεί αλλού και μεταφέρθηκε. Οι υποψηφιότητες, με βάση τα αντικείμενα, για την ταυτότητα της μούμιας ήταν πολλές: από την βασίλισσα Tiye και τον Ακενατών  έως  την Νεφερτίτη και τον βασιλιά Smenkhkare – οι ερευνητές που ξεκίνησαν να προσδιορίσουν τη μούμια βρέθηκαν πραγματικά μπροστά σε μία πρόκληση.

Τελικά, ο επιστημονικός έλεγχος αποκάλυψε πως η μούμια ήταν άντρας, πιθανότατα γύρω στα 20-25 χρονών, στενά συνδεδεμένος με τον βασιλιά Τουταγχαμόν -ίσως αδελφός του- ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν ο γιος του Ακενατών.

Μια άλλη θεωρία ήταν ότι τα λείψανα ανήκαν στον Smenkhkare, ο οποίος μπορεί να ήταν ο διάδοχος του Ακενατών.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Τον Φεβρουάριο του 2010, διεξήχθησαν περαιτέρω δοκιμές που προσδιόρισαν την ηλικία περίπου στα 35, ενώ οι επιστήμονες δήλωσαν με σχετική βεβαιότητα ότι τα σκελετικά κατάλοιπα στον τάφο KV55 ανήκουν στην πραγματικότητα στον ίδιο τον Ακενατών, γιο του Αμενχοτέπ Γ΄και πατέρα του βασιλιά Τουταγχαμόν.

Ο Ακενατών, αρχικά ονομάστηκε Αμενχοτέπ και ήταν ένας από τους πιο ριζοσπαστικούς φαραώ της Αιγύπτου καθώς είναι γνωστός για την εγκατάλειψη του παραδοσιακού αιγυπτιακού πολυθεϊσμού και την εισαγωγή της πρώτης μονοθεϊστικής θρησκείας που επικεντρώνεται στον «αληθινό» θεό Ατέν, δηλαδή τον δίσκο του Ήλιου. Είναι, λοιπόν, πιθανό η μετέπειτα φήμη του Ακενατών ως «αιρετικού» βασιλιά να οδήγησε εργάτες ύστερα από κάποια εντολή να απομακρύνουν την μούμια του από την αρχική της θέση και να την εγκαταλείψουν εκεί που την βρήκαν τελικά οι αρχαιολόγοι.

Πίσω, όμως, από όλη αυτή την ιστορία, σέρνεται μία περίεργη φήμη που θα μπορούσε να καταλύσει όλες τις μονοθεϊστικές θρησκείες – αν είναι αληθινή.

Λέγεται, λοιπόν, ότι στο παρασκήνιο διενεργήθηκαν περιστατικά που αποσιωπήθηκαν. Υποστηρίζεται, ότι η μούμια για ένα χρονικό διάστημα είναι εξαφανιστεί και το 2000 ήρθαν ενδείξεις στο φως ότι «επανεμφανίστηκε» στο Μουσείο Αιγυπτολογίας στο Μόναχο και μαζί πολλές κατηγορίες μεταξύ αρχαιολόγων για απόκρυψη κλεμμένων αντικειμένων.

Οι ειδικοί αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν διάφορες μετρήσεις και αναλύσεις στην μούμια που ξαναβρέθηκε. Όμως, προτού καν ξεκινήσουν τα τεστ και οι εξετάσεις, όλα διακόπηκαν ξαφνικά. Γιατί; Κανείς δεν ήξερε.

Σύμφωνα με την φήμη, περιστασιακές ενδείξεις λέγεται ότι έκαναν τους εμπειρογνώμονες να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο Ακενατών θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ο ίδιος ο Μωυσής και ότι η μούμια ανήκε -λογικά- στον αδελφό του Μωυσή, τον Ααρών.

Αυτές οι πληροφορίες δεν είναι επιβεβαιωμένες και εύκολα ο καθένας μπορεί να τις απορρίψει. Αν όμως πραγματικά κρύβουν μέσα τους, κάποια ψήγματα αλήθειας, τότε καταλαβαίνετε πολύ καλά τον προφανή λόγο που δεν επιβίωσαν και δεν έφτασαν ποτέ στον κόσμο. Θα συγκλόνιζαν έναν τεράστιο μέρος του πληθυσμού στον πλανήτη οι οποίοι πιστεύουν την αφήγηση της Αγίας Γραφής και αμέσως θα υπήρχαν αντιδράσεις από αυτόν τον κόσμο αλλά και τα ιερατεία, μέχρι να καταρρεύσουν όλα τα θεμέλια των παγκόσμιων θρησκειών. Επομένως, αυτή η ανακάλυψη κρατήθηκε μυστική από τους ανθρώπους.

Εσείς τι γνώμη έχετε; Θα μπορούσε η φήμη αυτή να περιέχει ίχνη αλήθειας;
Αφήστε παρακάτω το σχόλιό σας.

diadrastika / Image by Racheal Parkinson from Pixabay