Το πιο σπάνιο υφαντό στον κόσμο από αράχνη

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Το 2009, παρουσιάστηκε στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη, αυτό που πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο και πιο σπάνιο κομμάτι ύφασμα που κατασκευάστηκε ποτέ.

Αυτό το κομμάτι ύφασμα ήταν ένα έργο που οδήγησε από κοινού τους Simon Peers, έναν Βρετανό ιστορικό τέχνης που ειδικεύεται στην κλωστοϋφαντουργία, και Nicholas Godley, αμερικανό επιχειρηματικό εταίρο. Το έργο χρειάστηκε πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί και κοστίζει πάνω από £ 300,000 (περίπου 321.010 €). Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν ένα τεμάχιο κλωστοϋφαντουργίας μήκους 3,4 μέτρων με 1,2 μέτρα.

Έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από ιστό αράχνης! Και όπως φαίνεται, είναι το «μοναδικό μεγάλο κομμάτι ύφασμα από φυσική μετάξι αράχνης που υπάρχει στον κόσμο σήμερα». Η ιστορία της δημιουργίας του είναι συναρπαστική.

Η έμπνευση

Η παραγωγή του υφάσματος ανήκει στους Peers και Godley και είναι σαν ένα χρυσαφένιο σάλι. Η έμπνευση για αυτό το αριστούργημα προέρχεται από μία ιστορία του 19ου αιώνα. Περιγράφεται ως η προσπάθεια ενός Γάλλου Ισουίτη Ιεραπόστολου με το όνομα πατέρ Paul Camboué που ήθελε να εξαγάγει και να κατασκευάσει υφάσματα από μετάξι αράχνης. Ενώ στο παρελθόν είχαν γίνει διάφορες προσπάθειες για να μετατραπεί το ύφασμα αράχνης σε ύφασμα, ο πατέρας Camboué θεωρείται ως ο πρώτος που κατάφερε να το κάνει.

Παρ ‘όλα αυτά, ο ιστός αράχνης μαζευόταν με προσοχή ήδη από την αρχαιότητα για διαφορετικούς σκοπούς. Οι αρχαίοι Έλληνες, για παράδειγμα, τον χρησιμοποίησαν για να σταματήσουν τις πληγές από την αιμορραγία.

Ως ιεραπόστολος στη Μαδαγασκάρη, ο πατέρ Camboué χρησιμοποίησε ένα είδος αραχνών που βρέθηκαν στο νησί για να παράγουν το μετάξι του. Μαζί με τον συνεργάτη του Nogué, ίδρυσαν μία βιομηχανία μεταξωτών υφασμάτινων ειδών. Ένα από τα προϊόντα τους, έφτασε ως την έκθεση του Παρισιού το 1898. Έκτοτε τα ίχνη τους χάνονται.

Πιάνοντας και εξάγοντας το μετάξι

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα στην παραγωγή Camboué και Nogué, για το συγκεκριμένο είδος μεταξιού ήταν μια συσκευή που εφηύραν. Αυτό το μικρό μηχάνημα ήταν χειροκίνητο και ικανό να εξάγει μετάξι μέχρι και από 24 αράχνες ταυτόχρονα χωρίς να τις πληγώνει. Οι δύο σύγχρονοι συνεργάτες Peers-Godley κατάφεραν να φτιάξουν ένα αντίγραφο αυτού του μηχανήματος και η διαδικασία ξεκίνησε.

Πριν από αυτό, ωστόσο, οι αράχνες έπρεπε να πιαστούν. Η αράχνη που αξιοποίησαν οι Peers και Godley είναι γνωστή ως η αράχνη χρυσαφένιου ιστού «Nephila inaurata», που βρίσκεται εύκολα στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Μαδαγασκάρης, καθώς και σε διάφορα νησιά της δυτικής Ινδίας. Μόνο τα θηλυκά αυτού του είδους παράγουν το μετάξι, το οποίο υφαίνουν σε ιστούς. Τα «πλεκτά» τους λάμπουν στο φως του ήλιου και έχει προταθεί ότι με αυτόν τον τρόπο οι αράχνες είτε προσελκύουν τα θηράματα ή, ενδεχομένως, χρησίμευε ως καμουφλάζ γι αυτές.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Για τους Peers και Godley, μέχρι ένα εκατομμύριο από αυτά τα θηλυκά έπρεπε να συλληφθούν για να αποκτήσουν αρκετό μετάξι για το υφαντό που ήθελαν να φτιάξουν. Αυτό και έγινε. Επειδή οι αράχνες παράγουν το μετάξι τους μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών, αλιεύθηκαν κατά τη διάρκεια των μηνών μεταξύ Οκτωβρίου και Ιουνίου. Όταν τις επέστρεψαν στην άγρια ​​φύση, οι αράχνες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μετάξι ύστερα από μία εβδομάδα.

Μετά από τέσσερα χρόνια δουλειάς, ένα χρυσό ύφασμα ήταν έτοιμο. Παρουσιάστηκε πρώτα στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια στο Μουσείο Βικτώρια και Άλμπερτ στο Λονδίνο. Αυτό το κομμάτι δουλειάς απέδειξε ότι το μετάξι από αράχνες θα μπορούσε πράγματι να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή υφασμάτων.

Το Πιο Σπάνιο Υφαντό στον Κόσμο! ΔΕΝ πάει το Μυαλό σας από τι είναι Φτιαγμένο
Λεπτομέρεια από το πιο σπάνιο υφαντό στον κόσμο κατασκευασμένο από χρυσό ιστό αράχνης

Ύστερα από μελέτες, έχει βρεθεί ότι ο συγκεκριμένος ιστός αράχνης είναι εξαιρετικά ισχυρός, ελαφρύς και ευέλικτος, γεγονός που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον σε πολλούς επιστήμονες. Ως εκ τούτου, προσπαθούν να αποκτήσουν αυτό το μετάξι με άλλα μέσα, πιο σύγχρονα.

Δείτε και το σχετικό video:

ancient-origins.net Μετάφραση-Απόδοση diadrastika