Image by minka2507 from Pixabay

Η Βασίλισσα Ελισάβετ ίσως Κατάγεται από τον Προφήτη Μωάμεθ

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Τα μεγάλα νέα σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο αναφέρονται στο «γεγονός» ότι η βασίλισσα Ελισάβετ όχι μόνο έχει Ισλαμικούς προγόνους αλλά προέρχεται άμεσα από τον ιδρυτή του ίδιου του Ισλάμ. Αναφορές και λεπτομερή οικογενειακά δέντρα άρχισαν να κυκλοφορούν σε αξιοσέβαστες μαροκινές εφημερίδες, τα οποία έχουν εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή αλλά και πέρα ​​από αυτήν.

Σύμφωνα με την dailymail.co.uk, όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξε μία ευρεία θετική αντίδραση στον ισχυρισμό ότι η βασίλισσα είναι ένας άμεσος απόγονος του ιδρυτή του Ισλάμ μέσω του Εδουάρδου IV, του Πέτρου της Καστίλης και μιας Ισπανίδας πριγκίπισσας που ονομάζεται Ζαΐντα.

Αυτά τα νέα υποδηλώνουν ότι ο Πρίγκιπας της Ουαλίας ήταν πολύ προφητικός όταν δήλωνε μια φιλοδοξία του να στεφθεί ως ένας πολυεθνικός «υπερασπιστής της πίστης».  Παράλληλα έχει περάσει ένα τέταρτο του αιώνα προάγοντας μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ του Ισλάμ και της Δύσης και καθιέρωσε τη δική του Σχολή Ισλαμικών Σπουδών της Οξφόρδης.

Αλλά πόσο ισχυρές μπορεί να είναι οι αξιώσεις ότι η βασίλισσα Ελισσάβετ έχει προ-προ-προ-πάππο τον Προφήτη Μωάμεθ; Όπως αποδεικνύεται, δεν είναι και εντελώς αβάσιμες. Προ καιρού, μια μαροκινή εφημερίδα με τίτλο Al-Ousboue ισχυρίστηκε ότι είχε εντοπίσει την καταγωγή της Βασίλισσας 43 γενιές πίσω. Αυτή η αξίωση αποτυπώνεται εύκολα σε αυτό το γενεαλογικό δέντρο:

Η Βασίλισσα Ελισάβετ Κατάγεται από τον Προφήτη Μωάμεθ. Τι Δεν Καταλαβαίνεις;

Μάλιστα, σύμφωνα με τον συντάκτη της πρωτότυπης έκθεσης του Μαρόκου τον Abdelhamid Al-Aouni, η σχέση της Βασίλισσας με τον Προφήτη Μωάμεθ έχει επαληθευτεί από έναν από τους κορυφαίους μελετητές του κύριου ισλαμικού κόσμου, τον Ali Gomaa, τον πρώην Μεγάλο Μουφτή της Αιγύπτου.

Η θεωρία αυτή προτάθηκε επίσης πριν από 30 και πλέον χρόνια από τον αείμνηστο Harold Brooks-Baker, τον εκκεντρικό λατρευτή και επεξεργαστή του Burke’s Peerage. Έγραψε μάλιστα στην τότε πρωθυπουργό Margaret Thatcher να συστήσει πρόσθετη ασφάλεια για τη βασίλισσα εξαιτίας των καινούργιων ισλαμικών συνδέσεών της.

Ωστόσο, ο κ. Al-Aouni υποστηρίζει τους ισχυρισμούς αυτούς και πιστεύει ότι τα στοιχεία «χτίζουν μια γέφυρα ανάμεσα στις δύο θρησκείες και τα βασίλειά μας», λέει.

Προς το παρόν, το παλάτι του Μπάκιγχαμ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα. Αλλά βασιλικοί μελετητές που ακολουθούν την καταγωγή της βασίλισσας για πάνω από μια χιλιετία διαπιστώνουν αρκετές διαφοροποιήσεις που μπορεί ακόμα και να κόβουν το νήμα που συνδέει την Ελισάβετ με τον Μωάμεθ. Ένα παράδειγμα είναι ότι κάποιοι μελετητές λένε ότι η Ζαΐντα δεν ήταν κόρη, αλλά η νύφη του Μοχάμετ Β, οπότε δεν υπάρχει άμεση συγγένεια.

Όπως, ίσως, καταλαβαίνετε δεν είναι καθόλου εύκολο για τους μεν να επιβεβαιώσουν αυτά που υποστηρίζουν αλλά ούτε και για τους δε να τα διαψεύσουν. Δεν είναι, όμως, ιδιαίτερα δύσκολο να αντιληφθούμε πως υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες να ισχύει το δημοσίευμα της Al-Ousboue, γι’ αυτό άλλωστε και το Μπάκιγχαμ τηρεί σιγή ιχθύος.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Τίποτα, λοιπόν, δεν φαίνεται τυχαίο πια σε έναν κόσμο που οι μουσουλμάνοι φαίνεται να χαίρουν μίας ιδιαίτερης φροντίδας και εξάπλωσης. Άραγε, εάν κάποτε επιβεβαιωθεί αυτή η άμεση συγγένεια Ελισσάβετ-Μωάμεθ, μήπως ανάμεσα σε πολλές αλλαγές που θα πρέπει να προωθηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα ήταν και ο εθνικός ύμνος αλλά, κυρίως η διάσημη αναφορά «ο Θεός Σώζει την Βασίλισσα» που θα άλλαζε σε «ο Αλλάχ Σώζει την Βασίλισσα;»

diadrastika / Image by minka2507 from Pixabay