Τεράστια σπηλιά «άλλης διάστασης» στο Βιετνάμ

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Έψαχνε την περιοχή για ξυλεία και για τρόφιμα προκειμένου να τα πουλήσει και να κερδίσει χρήματα για να μπορέσει να επιβιώσει. Φυσικά, ποτέ δεν πήγε το μυαλό του ότι στην προσπάθειά του να επιζήσει, θα έκανε αυτή την τόσο σπουδαία ανακάλυψη.

Το όνομα του ανθρώπου αυτού είναι Ho Khanh. Όταν βρήκε τα υλικά που έψαχνε, διερεύνησε τον τόπο όσο καλύτερα μπορούσε, αλλά τελικά επέστρεψε στο σπίτι του. Λίγες μέρες αργότερα, όταν σκεφτόταν να επιστρέψει στο μυστηριώδες σπήλαιο για να το εξερευνήσει, δεν μπορούσε να θυμηθεί την ακριβή τοποθεσία όπου βρήκε την είσοδο. Με τον καιρό, ο Khan δεν ξαναασχολήθηκε.

Διαβάστε επίσης: Η «Μαύρη Τρύπα» στο Βαθύ Μουζί της Μάνης

Τελικά, μέλη της Βρετανικής Εταιρείας Έρευνας Σπηλαίων (British Cave Research Association  – BCRA), οι Howard και Deb Limbert άρχισαν να διεξάγουν εξερευνητικές αποστολές στην περιοχή. Μια μέρα του δόθηκε η ευκαιρία και μίλησαν με τον Khanh ο οποίος τους ανέφερε τη μαγευτική τεράστια σπηλιά που είχε συναντήσει. Οι Βρετανοί εξερευνητές ενθουσιάστηκαν και τον προέτρεψαν να προσπαθήσει να την βρει ξανά.

Νέες προσπάθειες ξεκίνησαν μα όλες ήταν αποτυχημένες. Και πάνω που πίστεψαν ότι δεν θα το ανακαλύψουν ξανά, το 2008 ο Χο Khanh εντόπισε την «άλλη πύλη του», μια υπερμεγέθη σπηλιά κρυμμένη για αιώνες μακριά από την εμβέλεια της ανθρωπότητας.

Τελικά, ο Khan οδήγησε τους Βρετανούς εξερευνητές σπηλαίων εκεί το 2009, οπότε και πραγματοποίησαν την πρώτη εκστρατεία τους προκειμένου να εισέλθουν σε αυτό που αργότερα θα γινόταν γνωστό ως το σπήλαιο Hang Son Doong ή το «Mountain River Cave».

Αυτό το σπήλαιο μάλλον ξεπερνά όλα όσα μπορεί να έχετε συναντήσει, επισκευθεί ή εξερευνήσει ποτέ στην ζωή σας. Ξεπερνάει ακόμα και όλα όσα μπορεί να έχετε δει σε ανάλογες ταινίες, γιατί απλά είναι πραγματικό. Είναι, επίσης, μαγευτικό, είναι μυστηριώδες, είναι όμορφο και είναι μαγικό.

Διαβάστε επίσης: Ο Χάρτης που Δείχνει το Λαβύρινθο στην Κρήτη από Γάλλους Σπηλαιολόγους

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ανακαλύφθηκε -ή καλύτερα αναφέρθηκε ότι ανακαλύφθηκε- το 1990 από έναν άνθρωπο που ταξίδευε μέσα από τις ζούγκλες του Εθνικού Πάρκου Phong Nha-Ke Bang στο Βιετναμ, για να επιβιώσει, τον Ho Khanh.

Το σπήλαιο είναι τεράστιο. “Τεράστιο” μία λέξη πολύ λίγη για να περιγράψει το μέγεθος του. Είναι τόσο μεγάλο που πολλοί ισχυρίζονται ότι ακόμα και ένα Boeing 747 θα μπορούσε εύκολα να πετάξει στο εσωτερικό του.

Το εσωτερικό της σπηλιάς δεν μοιάζει με τίποτα απ’ ότι μπορεί να έχετε δει ποτέ ως τώρα. Τα “εξωγήινα” τοπία του είναι αυτά που το κάνουν ακόμα πιο συναρπαστικό. Αλλά για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, δεν πρόκειται για “εξωγήινα” τοπία, αλλά για τοπία που σε οδηγούν κατευθείαν σε “μία άλλη διάσταση. Όσοι έχουν μπει εκεί μέσα είπαν ότι δεν έχουν δει κάτι παρόμοιο οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Το σπήλαιο είναι ένα τεράστιο οικοσύστημα από μόνο του. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο μαγευτικό καθώς ολόκληρες ζούγκλες από έναν “άλλο κόσμο”, αναδύονται μέσα του. Μία παραμυθένια ομορφιά που δεν μπορείτε να εκτιμήσετε αν δεν βρεθείτε ο ίδιος πραγματικά εκεί.

Ο Αυστραλός φωτογράφος John Spies, ο οποίος πέρασε μια εβδομάδα μέσα στο σπήλαιο, το περιγράφει σε μια συνέντευξη στο The NYPost:

“Το σπήλαιο είναι μια εμπειρία που σε κάνει να νιώθεις ταπεινός”, λέει ο John Spies . “Είναι εκπληκτικό να είσαι μέσα στο σπήλαιο και να το φωτίζεις. Οι διαστάσεις του σπηλαίου είναι απίστευτες. Η κατασκήνωση για πέντε νύχτες στο μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου δεν είναι κάτι που οι περισσότεροι θα μπορέσουν να ζήσουν στη ζωή τους.

Η είσοδος είναι αρκετά μικρή και υπάρχει ένα “νέφος” από το σπήλαιο, που προκαλείται από το πιο δροσερό αέρα προερχόμενο από το βάθος όταν συναντά τον ζεστό αέρα προερχόμενο από έξω και “ανεβαίνει” στο περιβάλλον.

Είναι δε, πιο εύκολο να βρεις την τεράστια σπηλιά του Μπάτμαν.

Για να βρεθεί κάποιος στο εσωτερικό του πρέπει να σκαρφαλώσει ένα τείχος γύρω στα 260 πόδια (περίπου 80 μέτρα), χρησιμοποιώντας εξοπλισμό και σχοινιά. Στη συνέχεια πρέπει να διασχίσει τεράστιους σωρούς από ογκόλιθους και να περάσει κάτω από τεμάχια ασβεστόλιθου μεγέθους μικρών κατοικιών”.

Αλλά οι εικόνες περιγράφουν καλύτερα το σπήλαιο. Δείτε εκπληκτικές φωτογραφίες της σπηλιάς από τον John Spies:

Δείτε και ένα σχετικό video:

Hang Sơn Đoòng – THE LARGEST CAVE ON EARTH

Hang Sơn Đoòng – THE LARGEST CAVE ON EARTH from Georgy Tarasov on Vimeo.

ancient-code.com Μετάφραση-Απόδοση diadrastika / Image by PhotoVision from Pixabay