Είμαστε κλειδωμένοι σε μία προσομοίωση υπολογιστή;
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Έχετε νιώσει ποτέ ότι ο κόσμος γύρω σας δεν είναι αληθινός; Πως όλα είναι λίγο-πολύ βολικά; Λοιπόν, σύμφωνα με ορισμένους θεωρητικούς, αυτό το συναίσθημα μπορεί να μην απέχει πολύ από την αλήθεια. Στην πραγματικότητα, πιστεύουν ότι θα μπορούσαμε να ζούμε κλειδωμένοι σε μία προσομοίωση υπολογιστή εξωγήινων. Κάτι σαν την γνωστή ταινία “Μάτριξ”.

Μία εντυπωσιακή ιδέα

Ναι, το διάβασες σωστά. Ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της θεωρητικής φυσικής και φιλοσοφίας έχουν προτείνει την εντυπωσιακή ιδέα ότι ολόκληρη η ύπαρξή μας μπορεί να είναι απλώς ένα περίπλοκο πρόγραμμα υπολογιστή που δημιουργήθηκε από έναν προηγμένο εξωγήινο πολιτισμό.

Αυτή η θεωρία, γνωστή ως υπόθεση προσομοίωσης, υποδηλώνει ότι όλα όσα βλέπουμε και βιώνουμε δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια εξαιρετικά εξελιγμένη προσομοίωση.

Διαβάστε επίσης: Ζούμε σε ένα Matrix που συντηρείται από εξωγήινους

Αλλά, με ποιο τρόπο θα μπορούσε όλο αυτό να είναι αλήθεια; Ποιο είναι το επιχείρημα;

Το επιχείρημα

Λοιπόν, το επιχείρημα είναι κάπως έτσι: αν ένας πολιτισμός γινόταν αρκετά προηγμένος – ίσως πολιτισμοί τύπου ΙΙ ή ΙΙΙ – ώστε να δημιουργήσει μια τέτοια ρεαλιστική προσομοίωση, τότε είναι πιθανό ότι θα δημιουργούσε πολυάριθμες προσομοιώσεις, ίσως ακόμη και εκατομμύρια από αυτές.

Και αν ίσχυε αυτό, τότε οι πιθανότητες να ζούμε στη μία αληθινή πραγματικότητα θα ήταν απειροελάχιστες.

Επιπλέον, ορισμένοι θεωρητικοί ερευνητές έχουν επισημάνει ορισμένες παραξενιές στο σύμπαν μας που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελούν απόδειξη μιας προσομοιωμένης πραγματικότητας.

Διαβάστε επίσης: Ο Μύθος του Σπηλαίου του Πλάτωνα και οι Ομοιότητές του με το Matrix

Για παράδειγμα, υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη ορισμένων φυσικών σταθερών και η παράξενη συμπεριφορά των κβαντικών σωματιδίων θα μπορούσε να είναι ενδεικτική ενός προσομοιωμένου κόσμου.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Σαν πλοκή ταινίας επιστημονικής φαντασίας

Φυσικά, όλα αυτά ακούγονται σαν την πλοκή μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας, αλλά μερικά σοβαρά μυαλά εξετάζουν το ενδεχόμενο.

Και ενώ δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν την υπόθεση της προσομοίωσης, είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα ιδέα να συλλογιστούμε.

Είναι αλήθεια;

Λοιπόν, θα μπορούσε να είναι αλήθεια; Είμαστε πραγματικά απλώς χαρακτήρες σε ένα εξωγήινο πρόγραμμα υπολογιστή; Είναι αδύνατο να πούμε με σιγουριά.

Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: η ιδέα είναι συναρπαστική που προκαλεί την κατανόησή μας για την πραγματικότητα και το σύμπαν. Και ποιος ξέρει, ίσως μια μέρα θα έχουμε την τεχνολογία για να αποδείξουμε ή να καταρρίψουμε αυτή τη θεωρία που προκαλεί το μυαλό.

Διαβάστε επίσης: Ο Έλον Μασκ εξηγεί Γιατί είναι Πιθανό να Ζούμε Μέσα σε μια Εξομοίωση Υπολογιστή

Εν τω μεταξύ, την επόμενη φορά που θα βιώσετε déjà vu ή θα έχετε μια περίεργη αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά, θυμηθείτε ότι σύμφωνα με ορισμένους θεωρητικούς, θα μπορούσαμε κάλλιστα να ζούμε σε μια εξωγήινη προσομοίωση υπολογιστή.

Είναι μια τρελή ιδέα, αλλά και πάλι, η αλήθεια είναι συχνά πιο περίεργη από τη φαντασία.

diadrastika / Image by Tumisu from Pixabay