«Μυστικό Δείπνο» του Ντα Βίντσι

Η ιστορία που κρύβεται στον «Μυστικό Δείπνο» του Ντα Βίντσι, σχετικά με τις φιγούρες του Ιησού και του Ιούδα που απεικονίζονται

Ο Μυστικός Δείπνος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι είναι ένα από τα πιο διάσημα και θαυμαστά έργα ζωγραφικής στον κόσμο. Ο πίνακας απεικονίζει τον Ιησού και τους μαθητές του στο τελευταίο γεύμα τους πριν τη σταύρωση. Ο δημοφιλής πίνακας απεικονίζει τις αντιδράσεις των Αποστόλων μετά την πρόβλεψη του Ιησού ότι ένας από αυτούς θα τον προδώσει.

Διαβάστε επίσης: Ο «Μυστικός Δείπνος» Δείχνει το Τέλος του Κόσμου

Από τότε που ο πίνακας παρουσιάστηκε από τον Ντα Βίντσι, υπήρξε αντικείμενο αμέτρητων αντιγραφών και ερμηνειών. Ακόμα και σήμερα, συναρπαστικές νέες θεωρίες προκύπτουν και μας αναγκάζουν να αμφισβητούμε ό,τι ήδη γνωρίζουμε για το έργο τέχνης του 15ου αιώνα. Μία από αυτές τις θεωρίες υποστηρίζει ότι οι φιγούρες του Ιησού και του Ιούδα ήταν πορτρέτο του ίδιου ανθρώπου σε δύο διαφορετικά στάδια της ζωής του – η οποία είναι εντελώς λάθος. Αλλά ας δούμε πρώτα τις ακριβώς λέει και στη συνέχεια τι είναι σωστό και πως προέκυψε.

Σύμφωνα με τη εσφαλμένη εκδοχή, ο Ντα Βίντσι χρειάστηκε περίπου 7 χρόνια για να ολοκληρώσει το έργο τέχνης, ενώ ζούσε στο Μιλάνο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, χρησιμοποίησε πραγματικούς ανθρώπους ως μοντέλα για τις φιγούρες του πίνακα, αλλά για να βρει κάποιον με το πρόσωπο και την προσωπικότητα που μοιάζει με τον Ιησού αποδείχθηκε δύσκολο.

Διαβάστε επίσης: Ο Ιησούς είχε 12 μαθητές και 12 μαθήτριες που η θρησκεία διέγραψε, ισχυρίζονται δύο γυναίκες ιστορικοί

Μετά από μια μακρά αναζήτηση και ακροάσεις πάνω από 100 ατόμων, βρήκε επιτέλους έναν νεαρό άνδρα, τον Pietri Bendinelli, του οποίου τα χαρακτηριστικά αντικατοπτρίζανε την ομορφιά και την αθωότητα του Ιησού. Ο Ιταλός ζωγράφος ολοκλήρωσε το πορτρέτο του Ιησού μέσα σε 6 μήνες, αλλά τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα – όταν χρειάστηκε ένα πρόσωπο για τον Ιούδα.

Μετά από χρόνια αναζητήσεων, βρήκε έναν ετοιμοθάνατο άντρα στη Ρώμη του οποίου η ποινική και αμαρτωλή συμπεριφορά θεωρήθηκε ιδανική για να απεικονίσει τον Ιούδα. Όταν οι δύο άνδρες συναντήθηκαν, ο φυλακισμένος αναγνώρισε τον Ντα Βίντσι και ρώτησε αν τον θυμόταν. Ο καλλιτέχνης δεν αναγνώρισε τον κρατούμενο, αλλά μετά από μια σύντομη συνομιλία, ο άντρας του αποκάλυψε ότι ήταν το ίδιο μοντέλο που είχε ποζάρει για το πορτρέτο του Ιησού 7 χρόνια πριν. Αν αμφισβητείτε την αξιοπιστία αυτής της ιστορίας, δεν είστε οι μόνοι. Πολλοί κατατάσσουν αυτή την ιστορία ως ψευδή.

Διαβάστε επίσης: Βρέθηκε ο λόγος που χαμογελά η Μόνα Λίζα. Λύθηκε το μυστήριο του διάσημου πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, σύμφωνα με έρευνα καθηγητή ιατρικής

-d- To snopes.com, αμφιβάλει για την αξιοπιστία των παραπάνω σχετικά με το χρονικό διάστημα που είχε ο καλλιτέχνης καθώς για το ότι το ίδιο πρόσωπο πόζαρε για τις φιγούρες τόσο του Ιούδα όσο και του Ιησού στον πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι «Ο Μυστικός Δείπνος». Γράφει, λοιπόν, ότι τα τεκμηριωμένα στοιχεία δείχνουν ό Ντα Βίντσι ξεκίνησε τον «Μυστικό Δείπνο» το 1495 και τελείωσε με αυτό το 1498. (Στο εξωτερικό, ο Ντα Βίντσι θα έπρεπε να είχε ολοκληρώσει το έργο του μέχρι τα τέλη του 1499· εκείνη τη χρονιά έφυγε από το Μιλάνο πριν από τους εισβολείς Γάλλους και δεν επιστρέψετε στην πόλη μέχρι το 1506.) Άλλες λεπτομέρειες που παρουσιάζονται εδώ είναι επίσης θλιβερά λανθασμένες: Δεν υπάρχουν αρχεία για ποιους χρησιμοποίησε ο Λεονάρντο ως μοντέλα για τις φιγούρες στο «Μυστικό Δείπνο», αλλά ότι ζωγράφιζε σε έναν τοίχο, αναμφίβολα από σκίτσα, οπότε σε καμία περίπτωση δεν θα είχε μοντέλα να κάθονται σε ένα «στούντιο» για «μέρες» ενώ «ζωγράφιζε σε καμβά». Αυτή η ιστορία είναι απλώς μια χριστιανική θρησκευτική αλληγορία που προειδοποιεί για την εσωτερική πνευματική σήψη (όπως αποδεικνύεται από μια εξωτερική φυσική φθορά) που περιμένει αυτούς που απορρίπτουν τον Ιησού Χριστό. -d-

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

ksipnistere.com / Image by Kim Hunter from Pixabay